Svenska politiker är vettskrämda över SD:s framgångar!

I en intervju i dagens finska Hufvudstadsbladet uttalar sig Anders Borg om det kommande valet och precis som många andra föreslår han lösningar som innefattar att man utesluter Sverigedemokraterna från regeringssamarbete.

”-Sverige har ett besvärligt politiskt läge. Vi har haft en struktur med två block i så många decennier som vi kan minnas men nu är situationen en annan. Landet kommer att bli väldigt svårstyrt med en komplicerad regeringsbildning och olika regeringskonstellationer under de följande fyra åren. Regeringens styrka i riksdagen kommer antagligen också att minska från vad det historiskt har varit, vilket är oroande. En lösning kunde vara att ta lärdomar från Finland och inleda breda regeringssamarbeten mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och andra partier. Sverige skulle inte må bra av konfrontationer – det finns en ideologisk skillnad, men också samsyn mellan S och M. Det finns därför möjligheter att nå samsyn om de flesta sakerna för där finns inte så stora skiljelinjer mellan Socialdemokrater och Moderater. Det kloka vore att politikerna i detta besvärliga läge funderar på vad som långsiktigt är bra för landet.

Jag tror att det bästa för Sverige är att skapa starka majoritetsregeringar. Det försvagar Sveriges beslutsförmåga när Sverigedemokraterna har ett så stort stöd men samtidigt är ett parti som både Socialdemokraterna och Moderaterna bedömer vara svårt att bilda regering med. SD skiljer sig egentligen inte på ett dramatiskt sätt från andra partier – SD:s väljare anser att man bör vara försiktig med invandringspolitiken, men det finns många väljare i andra partier som tycker lika. De stora partierna har gått mot en försiktigare linje i migrationsfrågan och således kommer problemet att lösa sig själv om M och S kan finna enighet i migrationspolitiken. Då kommer frågan gradvis att minska i betydelse och sedan får man väl bara se vad som händer på lång sikt bland partierna. Det är uppenbart att väljarna tycker att migrationsfrågan är den stora valfrågan och det är också rätt tydligt att Sverige kommer att behöva föra en mer försiktig migrationspolitik än vad vi har gjort tidigare.”

Jag förstår inte denna rädsla för Sverigedemokraterna som genomsyrar hela sjuklövern – vad är det som gör att de finner det så svårt att bilda regering med SD? Det handlar så klart om att SD vill sätta ned foten rejält och ändra på det mesta, vilket vi också behöver göra i det här landet. I Socialdemokraterna och Miljöpartiets fall är det så klart extra känsligt eftersom de samarbetar med Muslimska Brödraskapet och ett parti som vill stoppa den pågående islamiseringen är så klart en rejäl nagel i ögat. I Moderaternas fall har jag svårare att se vad problemet består av, men gissar att det handlar om en prestigesak för Fredrik Reinfeldt som alltid haft ett horn i sidan till SD och hans ande svävar fortfarande i högsta grad över partiet – han sitter till och med på första parkett i Almedalen.

Att M och S har samsyn i många frågor som Borg säger finner jag svårt att tro, i sådant fall hade vi väl inte haft två block de senaste årtiondena? Men tydligen är det en koalition mellan S och M som väntar oss i höst – Kristersson har sagt det flera gånger, nu har Borg sagt det och även några till om jag inte missminner mig. Det är således helt uppenbart att en röst på M i år är en röst på S. Tyvärr verkar dock inte alla förstå det – senast idag pratade jag med en påläst och insatt person som tyckte att Kristerssons tal igår var jättebra och att han kommer att bli en utmärkt statsminister. Vi har med andra ord en del jobb framför oss fortfarande för att få gemene man att förstå att de köper grisen i säcken när de röstar på M eller någon av deras kollegor i den till synes döende Alliansen.

Jag tycker det är skrämmande att vi har så pass inskränkta politiker i det här landet som hellre bildar koalition över partiblocken för att stänga ute ett parti, istället för att göra det som långsiktigt är bäst för landet som, Borg själv säger!

Både Danmark och Norge har ett lyckat samarbete med deras motsvarighet till SD – de har till och med valts om ytterligare en mandatperiod, så varför är det så in i bomben svårt att få våra handfallna politiker att göra samma sak?! Svenska politiker agerar väldigt oansvarigt just nu och det är därför upp till oss i folket att visa hur vi vill ha det – ut med det gamla och in med det nya! Vill de inte samarbeta får vi helt enkelt tvinga dem genom att se till att SD får majoritet på valdagen, någon annan lösning ser i alla fall inte jag.

Borg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s