Internationellt nyhetssvep 2018-06-30

Lördagens gedigna nyhetssvep berör ungdomsbrottslighet i Danmark, kvinnlig tv-reporter i Saudiarabien anklagad för ”olämplig” klädsel, Tysklands problem med migranter som sänder pengar till sina hemländer, Almedalsveckan som gräver sin egen grav och Åland – fredens öar.

Danmark – detta föregångsland som aldrig upphör att glänsa i mina ögon. Medan Sverige det senaste året har suttit kvar i sandlådan och bråkat om vem som ska leka med vem, istället för att fokusera på kärnproblemen och agera därefter, har danskarna levererat nya lagar och regler som gjort skillnad – både inom migrationspolitiken och rättsväsendet.

Nu är det återigen dags när den danska Regeringen, Dansk Folkeparti och Socialdemokratiet, är eniga om att upprätta en ungdomsbrottslighetsnämnd som skall avgöra ärenden som involverar barn och unga mellan 10 och 17 år. Det sker som en del av ett nytt paket som ska stärka insatserna för unga kriminella eftersom kommunerna i dagsläget inte fokuserar på barns kriminalitet, utan istället fokuserar för mycket på den sociala insatsen.

Søren Pape Poulsen (K) uttalar sig om insatsen mot ungdomskriminalitet:
”Straffmyndighetsåldern är fortsatt 15 år, men det är en grupp unga på 10-15 år som begår mycket grova brott och dem skall vi fokusera på. Domedagsprofetior om barn i fängelse är inte vi – vi vill istället gärna hjälpa dessa barn att få ett bra liv.”

Den så kallade ungdomskriminalitetsnämnden skall bestå av både en domare och representanter från kommunens sociala insats. Syftet är att barn och unga skall märka konsekvensen av sina handlingar. Nämnden kan utdöma en rad sanktioner, bland annat att barn och unga skall förvaras i låsta institutioner.

I Sverige skulle något sådant vara otänkbart – det är ändå ”små barn” det handlar om. Här resonerar man att det är bättre att pumpa ut skattepengar på sociala insatser som hjälper föga. Det är faktiskt rätt patetiskt att vi aldrig lär oss något i det här landet!

https://www.b.dk/…/pakke-mod-unge-kriminelle-er-paa-plads-n…
————————————

Ett av världens mest kvinnoförtryckande länder har återigen slagit till – jag pratar givetvis om Saudiarabien.

Den kvinnliga tv-reportern Shireen al-Rifaie, som arbetar för det Dubai-baserade ”Al Aaan TV”, gjorde häromdagen ett reportage om de nya reglerna som tillåter kvinnor att köra bil. Under sekvensen blåser det i reporterns abaya, den långa rocken som kvinnor i Saudiarabien måste bära enligt lag och som för övrigt numera kan ses på nyanlända i Sverige, vilket medförde att en video som delats tusentals gånger under hashtagen ”nakna kvinnor kör bil i Saudiarabien” spreds. I tisdags meddelade myndigheter att den kvinnliga reportern nu utreds för att bära ”opassande” klädsel och således bryter hon mot klädreglerna.

Shireen al-Rifaie förnekar att hon har gjort något fel. I tisdags postade hon ett foto av sitt pass på SnapChat med orden ”Jag förlitar mig på Gud” och har efter det inte hörts eller synts till. Många tror nu att hon har lämnat landet.

Jag har tittat på filmsekvensen där man klart och tydligt ser hur det blåser samt att reportern försöker hålla ihop klädseln med handen. Det här är ett sjukt synsätt som tyvärr delas av väldigt många muslimska män världen över – varav en hel del befinner sig i Sverige som ställt dörren på vid gavel för radikal islam under lång tid.

Jag rekommenderar henne för övrigt att inte ta sig till Sverige – landet där man förespråkar kvinnoförtryck genom att välkomna hijabs och heltäckande kläder på både kvinnor och små flickor. Shariapoliserna låter man vara genom att titta åt andra hållet – något som politikerna i det här landet är världsmästare på!

https://www.independent.co.uk/…/shireen-alrifaie-outfit-sau…
———————————–

I Tyskland har man börjat titta på problemet med att migranter skickar hem stora summor pengar till sina hemländer, något som under de senaste åren har ökat markant. Enbart under år 2016 flöt mer än 17,7 biljoner Euro från Tyskland tillbaka till migranternas hemländer – viket är sex biljoner mer än år 2007. Tyskland är därmed en av de största länderna för privata pengatransaktioner – enbart USA, Saudiarabien och Schweiz transfererade större summor år 2016.

Detta är nu något som det tyska partiet AfD vill gå till botten med. Regeringen å sin sida anser att pengarna direkt kommer fram till platser där de behövs, vilket medför att det är möjligt att köpa kläder, betala för läkarbesök och mediciner, skicka barnen till skolan samt ibland även starta små affärsverksamheter.

AfD-politikern Markus Frohnmaier anser dock att det är av stor vikt att ta reda på vad dessa pengar som skickas iväg består av – om det är arbetande skattebetalare som skickar en del av sin lön till sina familjer i hemlandet, eller om det faktiskt rör sig om migranter som tar emot statliga bidrag, det vill säga skattebetalarnas pengar, som man sedan använder för att skicka till sitt hemland.

Det hade nog varit på sin plats att göra en liknande utredning om detta i Sverige där jag misstänker att vi inte ligger långt efter Tyskland, men i ett land där man inte ens kan genomföra en BRÅ-undersökning för att det kan anses som ”kränkande” för vissa folkgrupper så vore det naturligtvis helt otänkbart att göra en dylik kontroll här!

https://www.welt.de/…/Geldtransfers-Migranten-ueberweisen-M…
———————————–

Almedalsveckan står för dörren och idag skriver en student på DN Åsikt en mycket bra text om just detta PR-jippo, där orimliga kostnader och toppstyrning riskerar att stänga ute besökare och organisationer.

Textförfattaren har helt rätt i att det är förkastligt att skattebetalarnas pengar kastas i sjön på det här sättet som har skett i flera år och hans förslag till hur man istället bör agera skriver jag under på direkt!

”Almedalsveckan ska vara till för alla som styrs nerifrån och upp. Veckan ska vara en mix, ett koncept eller en helhet som vi alla människor bidrar till – oavsett om hen representerar som politiker, eller en organisation eller som vanlig medborgare.

Låna idèer från den danska motsvarigheten Folkemødet. Där hinner man med tre partiledartal under en dag. Här skulle man kunna ha två partiledare per dag i Almedalen, ett på förmiddagen och ett på kvällen.

Slopa DJ-battle, politiker ska definitivt inte festa på skattebetalarnas bekostnad. Samma gäller företagarna, intresseorganisationer med flera.

Etablerade medier kanske skulle sända mindre show och livesändningar på sociala medier och webben och i stället visa sin mer nyfikenhet för seminarierna och partiledartalen på scenen.

Skapa fler mötesplatser på andra platser i Sverige. Vi har politikerveckan i Järva utanför Stockholm. Varför inte en politikervecka i Kiruna eller en politikerveckan i Rosengård i Malmö? Då kommer politikerna närmare vanliga medborgare i samhället.

De politiska partierna borde skapa mer dialog med vanliga människor med nya mötesplattformar och ta mer plats under veckan.”

Jag tror dock inte att någon är villig att dra in på förmånerna som den här festveckan innebär för våra politiker, så varför inte bara slopa hela Almedalsveckan och använda pengarna där de behövs som t.ex. inom vården och skolan?! Vill man festa loss och bo på hotell så kan man betala själv som vi vanliga dödliga får göra!

https://asikt.dn.se/…/almedalsveckan-pa-vag-att-grava-sin-…/
——————————-

Slutligen något helt annat. Vill man komma bort från den grova kriminaliteten som snart knackar på var mans dörr, så är Åland ett alternativ. Åland som kallas för fredens öar har nämligen väldigt låg kriminalitet.

Ålandspolisen är bland de flitigaste polisstationerna att skicka ut pressmeddelanden till redaktioner i Svenskfinland, men om ni undrar varför ni sällan får läsa dem så beror det på att de oftast handlar om får som gått vilse och unga par som hånglar i felparkerade bilar.

https://www.hbl.fi/…/polisen-har-haft-en-lugn-natt-alandsp…/

nyheter

2 reaktioner till “Internationellt nyhetssvep 2018-06-30

  1. Blir jävligt tjatig upprepning varje gång…alltså alltid suveränt bra och kunniga, intelligenta inlägg..bra Jenny…hade jag varit 30 år yngre..hade jag bett om ett date….

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s