Internationellt nyhetssvep 2018-06-27

News

God morgon! Dagens gedigna nyhetssvep berör Durmaz-gate (tar det aldrig slut), våldtäkter i Iran, vapenbrott i Japan, historiskt möte mellan Eritrea och Etiopiens ledare samt Saudiarabiens rävspel.

Jag brukar inte läsa lokaltidningen särskilt noga, men idag när jag scannade rubrikerna fick jag syn på denna krönika som lämnade en besk eftersmak.

Krönikören gör som resten av Sveriges journalistkår och ställer sig bakom Durmaz efter att rasistiska glåpord regnat över honom när han gjorde en tabbe i slutet av Sveriges match i fotbolls-VM härom dagen – helt ok, men tyvärr stannar det inte där. Han passar också på att ge högerfalangen, där han insinuerar att Sverigedemokraterna ingår, en känga eftersom man ”sedan tolv och ännu flera år skyller allt som är fel i samhället på invandring och araber samt nu kommit till slutsatsen att invandrare och i synnerhet araber bär skulden också till att Sverige förlorar i fotbolls-VM.”

I slutklämmen uppmanas alla svenskar bära Durmaz skägg och det konstateras dessutom att det inte gör något om Sverige förlorar matchen ikväll, för tydligen är Durmaz skägg något av det svenskaste vi har.
”I dag avgörs Sveriges öde i fotbolls-VM och jag hoppas att Jimmy Durmaz gör hattrick. Gör han inte det och Sverige åker ut gör det ingenting. Sverige har gjort den anständigaste handlingen i VM, Jimmy Durmaz har folkets kärlek och hela VM:s bästa skägg. Jag bär i dag hans skägg istället för blågula supporterattribut. För Durmaz skägg är just nu det svenskaste vi har.”

Vilket dravel! Jag är glad att jag slutade prenumerera på Ystads Allehanda för många år sedan – det är klart och tydligt att deras journalistiska ådra inte växt sig starkare och krönikörerna gör sitt bästa för att dra ner betyget ännu mer. När Stefan Tapper gjorde en straffsparksmiss när Sverige mötte Polen i fotbolls-VM i Västtyskland 1974, blev han efteråt kallad bland annat landsförrädare i media. Inte för att jag på något sätt anser att de rasistiska påhoppen på Durmaz är acceptabla, men nu börjar det hela gå till överdrift och det är dags att vända blad.

Jag stämmer in i kören som många andra de senaste dagarna – hur vore det om vi skulle få se ett lika stort engagemang för att stoppa våldtäktsepidemien som media istället väljer att tysta ned? När grät en programledare i tv senaste för de flickor som fått sina liv förstörda efter brutala gruppvåldtäkter och inte längre klarar av att leva med smärtan?

Ikväll spelar Sverige igen och självklart ska vi klä oss i blågult istället för Durmaz skägg, vifta med svenska flaggan och hoppas på vinst!

http://www.ystadsallehanda.se/…/peter-lindgren-gor-som-jag…/
—————————————

På tal om våldtäkter så har det framkommit alarmerande uppgifter om just detta i Iran, där inflytelserika personer
från den iranska regimen är inblandade och deras brott är bara toppen på ett isberg.

Nyligen blev en flicka i Iranshahr i sydöstra Iran, gruppvåldtagen, något som myndigheterna försökte sopa under mattan men som istället framkallade kraftiga reaktioner från Irans minoritetsbefolkning Baluchi och även från andra delar av landet. I förra veckan samlades en del av lokalbefolkningen utanför borgmästarens kontor och krävde att de som gruppvåldtagit 41 kvinnor och flickor i staden skulle arresteras och straffas. Det rapporteras att förövarna har stöd från statliga säkerhetsstyrkor.

Människor runt om i landet börjar nu känna en stark social otrygghet och det mest uppseendeväckande är att myndigheterna inte lyfter ett finger för att arrestera våldtäktsmännen. Offren har vittnat om att de blivit bortförda av individer iklädda militär- eller säkerhetsuniformer. Enligt inofficiella källor har en person som har arresterats starkt stöd från rika människor med höga samhällspositioner.

Ett annat problem är att våldtäktsoffer i den här kulturen oftast inte anmäler brotten och heller inte söker vård, eftersom man vill skydda familjen och sig själv från förödmjukelse.

I slutet av maj framkom det att en tjänsteman på en skola i Teheran erkänt att han våldtagit 36 skolpojkar. Förövaren sägs ha släktband till en imam med koppling till Khameneis innersta krets. Även om han erkänt brotten när han blev arresterad, nekar han nu till alla anklagelser, vilket pekar på att myndigheterna i en konspiration försöker rädda ansiktet på högre tjänstemän.

Khamenei själv har krävt att de ansvariga för brotten ska straffas, men det återstår att se om de tar det groende missnöjet bland folket på allvar.

http://english.alarabiya.net/…/Rapes-in-Iran-Unspoken-atroc…
————————————–

I Japan skedde det igår något så ovanligt som en skottlossning med två döda, inklusive en polisman.

Vapenbrotten i Japan är väldigt få eftersom vapen är strikt reglerade. Enligt de senaste siffrorna var det under förra året endast 22 incidenter där ett vapen avfyrades, vilket resulterade i tre döda och fem skadade.

Där ligger Sverige i lä kan man säga!

http://www.jordantimes.com/…/two-dead-including-policeman-r…
———————————-

Under gårdagen togs ett historiskt viktigt steg mot fred och försoning mellan Eritrea och Etiopien, efter att de två grannländerna har varit i konflikt i årtionden.

Det skedde när Eritreas utrikesminister Osman Saleh besökte Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed, i Addis Ababa och parterna utväxlade leenden och handskakningar efter mötet.

De två nationerna utkämpade för 20 år sedan ett bittert gränskrig, men försoningen uteblev. Cirka 80.000 människor har mist livet i gränskrigen och militär har hittills bevakat områdena på bägge sidor av gränsen.

https://politiken.dk/…/Historisk-topmøde-åbner-døren-for-fr…
———————————-

Slutligen har det väl inte undgått någon att Saudiarabiens kvinnor numera får köra bil. Ni som följt mina nyhetssvep har under våren läst om kronprins MBS charmoffensiv i Europa och USA, samtidigt som det skrivits saftiga handelsavtal. Under ytan puttrar ett blodigt krig i Jemen och sanktioner mot Qatar, något som man lyckats rätt så bra med att sopa under mattan eftersom alla blivit så begeistrade över att man släpper på restriktionerna för kvinnorna i landet.

Jag har indikerat att det antagligen finns en underliggande agenda från kungadömets sida och i en krönika i dagens the Guardian bekräftas detta. Det är bara att gratulera Saudiarabien som lyckats med konststycket att förleda en hel kontinent så att man kan fortsätta sitt blodiga krig där hundratusentals barn och deras familjer är de stora förlorarna, allt medan omvärlden tittar åt andra hållet år efter år! Money talks – som alltid historien igenom!

https://www.theguardian.com/…/saudi-arabia-is-not-driving-c…

nyheter

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s