Uppdatering kring EU-mötet angående migration samt valutgången i Turkiet!

En uppdatering kring EU-mötet angående migrationen tidigare idag och valet i Turkiet.

Som jag skrivit om tidigare hade Visegradsländerna i protest tackat nej till att deltaga i dagens möte i Bryssel, men de länder som deltog var Tyskland, Grekland, Italien, Bulgarien, Malta, Österrike Frankrike, Spanien, Belgien, Holland, Danmark, Kroatien, Slovenien, Finland, Sverige och Luxemburg.

Ett förslag om systematiska gränskontroller inom Schengenområdet mötte motstånd och bland annat Belgiens premiärminister Charles Michel sade innan mötet att hans första prioritet var att se till att den fria rörligheten inom Schengenområdet behålls.

Angela Merkel lyckades inte ena länderna under mötet men dock kom de överens om att de vill stävja den illegala migrationen. Italien har presenterat en 10-punkts plan där de bland annat föreslår ”säkra hamnar” i Medelhavet.

Merkel uttalade sig i positiva ordalag efter mötet:
”-Vi är alla överens om att vi vill reducera illegal migration, att vi vill skydda våra gränser och att samtliga är ansvariga för alla problem. Vi vill så klart finna europeiska lösningar och där det inte är möjligt vill vi arbeta fram ett gemensamt regelverk om vilka åtgärder som ska vidtagas.”

Det stora mötet där alla EU-länder deltager går av stapeln på torsdag och där förväntas man nå enighet i frågan kring hur man ska förebygga fortsatt migration inom EU. Om så inte sker hotar Tysklands inrikesminister Horst Seehofer att ordna det ensam genom att vägra ta emot EU-registrerade migranter vid tyska gränsen från den 1 juli – detta kan omkullvälta hela den stora koalitionen, men även sammanhållningen inom EU.

Visegradsländerna och Österrike har redan innan mötet annonserat att de inte tänker kompromissa kring säkerheten för deras folk, så risken är överhängande att man inte kommer fram till något gemensamt beslut på torsdag heller och då väntar kaos om Tyskland går fram med sitt eget initiativ.

https://www.welt.de/…/EU-Sondertreffen-Italien-schlaegt-neu…
———————————

Vad gäller det turkiska valet så har det in i det sista varit osäkert om Erdogan skulle stå som segrare eller inte, trots att turkisk statsmedia indikerat det och hans supportrar redan firat segern den senaste timmen. För några minuter sedan höll Erdogan dock en presskonferens där han utropade sig själv till valets vinnare samt menade att valet var en lektion i demokrati. Bilder av vajande flaggor och segerrusiga supportrar kablas ut just nu.

Det som hela tiden varit en osäkerhet är att oppositionen CHP insisterat på att alla röstsedlar ännu inte räknats och man deklarerar nu att deras kandidat Muharrem Ince kommer att tvingas deltaga i ett ”run-off election” nästa månad för att få fram den slutliga vinnaren.

Jag antar att det sista ordet inte är sagt ännu, men tyvärr verkar det som att diktatorn Erdogan kommer att sitta på ledarposten på livstid och bit för bit fortsätta med att låta islamismen ta mark i Turkiet, samtidigt som sekulariseringen utraderas helt. För Sverige och Europa är det inga goda nyheter – Erdogans fortsatta styre kommer helt klart att påverka migrationspolitiken inom EU.

https://www.theguardian.com/…/turkey-elections-muharrem-inc…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s