Internationellt nyhetssvep 2018-06-24

Söndagen börjar med ett nyhetssvep om lite allt möjligt.

Idag är det två viktiga saker att hålla reda på – dels ska EU:s ledare träffas för att diskutera asylpolitik (se tidigare inlägg för detaljer) och dels går Turkiet till val.

Igår höll både Erdogan och hans huvudmotståndare Ince sina slutliga valtal och idag är det dags för den turkiska befolkningen att säga sitt. Ska Erdogan, som har suttit i 15 år vid makten, befästa sin maktfullkomlighet genom att vinna ännu ett val, eller ska oppositionens ledare Ince ta över och äntligen bryta trenden samt därigenom låta Turkiet förbli sekulariserat? Självklart hoppas vi på det sistnämnda, men risken för valfusk från Erdogans sida är överhängande och oppositionspartiet och flera NGO:s planerar att tillsätta mer än en halv miljon volontärer vid vallokalerna för att övervaka valet.

http://www.jordantimes.com/…/turkeys-erdogan-main-rival-sta…
—————————————-

Jag är verkligen ingen större fan av tidningen Dagens Nyheter av flera skäl, men ibland brukar jag roa mig själv med att surfa in och scrolla igenom rubrikerna. Jag blev inte ”besviken” idag heller – DN levererar i vanlig ordning en massa rappakalja och det är otroligt fascinerande att just DN ska vara ansvarigt för att vi i Sverige inte ska drabbas av fake news lagom till valet! Man skulle kunna tro att självaste John Cleese infiltrerat regeringen när det kommer till det beslutet. Tänka sig att Sveriges Advokatsamfunds journalistpris förra året gick till Peter Wolodarski – jag hade gärna velat se den motiveringen eftersom de delar ut priset till journalister som ”behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt”.

Som vanligt på DN Åsikt är det de ”stackars” afghanerna som svenska folket ska indoktrineras att tycka synd om när familjehemsmammor återigen får spaltmeter för att ta parti för de afghanska ”pojkarnas” räkning.

Söndagskrönikan står Wolodarski själv bakom och han skriver om hur hemska SD är i sin skamliga syn på judar och ”de andra”. Den röda tråden är att SD aldrig varit intresserade av att stärka minoriteters rättigheter. Jag tycker Wolodarski borde ställa sig frågan på vilket sätt övriga partier stärker minoriteters rättigheter, särskilt regeringen! Den enda minoritet som prioriteras i det här landet är nämligen muslimer och som bekant är de inga vänner av judar, varför många judar valt att lämna Sverige eftersom de inte längre känner sig trygga här. Vilket parti är det nu som allra mest kämpar för att stoppa islamiseringen av Sverige?! Wolodarski biter sig själv i svansen och det är tydligt att han går globalisternas ärenden!

Jag länkar inte till DN, utan är man intresserad kan man själv gå in och läsa artiklarna på deras sida.
—————————————

Tyska Die Welt skriver idag att många asylsökande migranter inom den Europeiska Unionen (EU) fortsätter att flytta till Tyskland.

En stor del av de migranter som anländer till Grekland försöker röra sig mot västra eller Norra Europa. Grekland är fortfarande en viktig punkt för illegal migration till Europa och därefter går rutten över Balkanstaterna, där Greklands gräns mot Makedonien och Albanien är i fokus. Enligt EU:s uppskattningar befinner sig runt 50.000 migranter i Grekland.

Det är som bäddat för att öppna våra gränser och hjärtan för alla dessa migranter – Sverige har både råd och plats som både Annie Lööf och Gustaf Fridolin ofta påpekar! Glöm inte heller alla afghaner i Sverige som inte omfattas av gymnasielagen – dessa måste vi också ta hand om för det är tydligen vårt ansvar enligt ovannämnda ministrar – så det är bara att börja slanta upp gott folk, tillbaka till gruvan!

Vadå?! Finns det kvinnor och barn kvar i lägren, ja men det fixar någon annan. Sverige är en humanitär stormakt och ska så förbli – det är klart att vi ska hjälpa människor i ”nöd” som tar sig ända till Sverige fast de passerar flera säkra länder under vägen!

https://www.welt.de/…/Asylsuchende-Grosser-Teil-der-Migrant…
—————————————–

Indonesien skakades tidigare i veckan av en tragisk färjeolycka, där upp mot 192 passagerare saknas efter att färjan sjönk i djupet av den vulkaniska sjön Lake Toba, som är en populär turistort på Sumatra.

Det är oklart hur många personer som befann sig ombord på fartyget när det sjönk. Den traditionella träbåten kördes olagligt och utan passagerarbiljetter. Den överfyllda färjan med en maxkapacitet för 43 passagerare tros ha haft cirka 80 passagerare jämte ett dussintal motorcyklar när den slog runt och sjönk. Så här långt har fyra kroppar hittats och 18 människor har räddats.

Lake Toba är en av världens djupaste sjöar – cirka 1,145 kvadratkilometer.

http://www.jordantimes.com/…/number-missing-people-indonesi…—-official
—————————————–

I Nicaragua har det varit oroligt sedan i april och hittills har 215 personer avlidit till följd av våldsamheter i landet. Natten till lördag skedde den senaste sammandrabbningen mellan polis och oppositionsgrupper, där en 1-årig pojke samt två studenter var tre av de sju offren som fick sätta livet till.

Bakgrunden är att protestanterna kräver president Daniel Ortegas avgång. De vill att valet tidigareläggs med två år och ska ske år 2019. Nicaragua har inga tidsbegränsningar och Ortega har fortfarande inte svarat på kravet om att tidigarelägga valet.

Den katolska kyrkan försöker medla mellan oppositionsgrupperna och regeringen – samtalen ska återupptas på måndag.

https://www.theguardian.com/…/nicaragua-one-year-old-boy-am…
——————————————

Slutligen något helt annat. Ikea kommer nästa månad att öppna sitt första varuhus och restaurang i Indien efter åratal av försök – dock är deras flaggskepp svenska köttbullar bortplockat från menyn.

Varuhuset öppnar i staden Hyderabad och restaurangen kommer att ha kapacitet för 1.000 personer. Restaurangen kommer att bli Ikeas största och istället för vanliga köttbullar kommer kycklingköttbullar eller vegetariska sådana att serveras. 50% av maten kommer att vara svensk-inspirerad med rätter baserade på lax och räkor. Även några indiska rätter kommer att finnas på menyn.

https://www.theguardian.com/…/ikea-finally-set-to-open-firs…

nyheter

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s