Internationellt nyhetssvep 2018-06-19

Dagens nyhetssvep handlar om skottlossningen i Malmö som blivit en internationell nyhet, cancerpatienter som dör i väntan på vård, IS-supporter inför rätta i London efter attack förra året och kvinnliga sumobrottare.

Malmö är åter under belägring efter att en allvarlig skottlossning igår inträffade vid ett internetcafé mitt i centrum – en 18-årig man och en 29-årig man har dödats och fyra män skadats. En av de skjutna är kända av polisen sedan tidigare – mer än så behöver inte sägas för att vi alla ska förstå vad det rör sig om. Nyheten toppar även tidningsrubrikerna i våra grannländer, i brittisk media och i engelskspråkig arabisk media!

Löfvéns vallöften om att lägga miljarder skattekronor på att rusta upp våra förorter och anställa 10.000 icke existerande poliser känns just nu som en klockren plan!

https://www.aftonbladet.se/…/tva-doda-och-fyra-skadade-i-ma…
————————————–

I Löfvéns Sverige minskar också vårdköerna och det är inte alls sjuksköterskornas löner som skapat resursbrist. Idag skriver ordföranden för Nätverket mot cancer en debattartikel i SvD, där man deklarerar att ”Vi är trötta på tomma löften – patienter dör”. Ingen uppmuntrande läsning – särskilt inte den sista meningen ”Var tredje väljare kommer någon gång under sin livstid att drabbas av cancer. Det är fakta.” Jag tror dock inte att våra politiker tar till sig detta – för dem handlar det bara om siffror och att flytta runt lite resurser för att täcka upp alla läckande hål. Den dag de själva blir sjuka är det för sent att komma till insikt.

https://www.svd.se/vi-ar-trotta-pa-tomma-loften–patienter-…
—————————————

Den 27-årige IS-supportern som i augusti förra året attackerade poliser med ett svärd utanför Buckhingham Palace i London, medan han skrek Allahu Akbar, står nu inför rätta. Utredningen har visat att han blivit radikaliserad online och hållit sitt intresse för IS och terrorism borta från sin familj. Hans syfte med attacken var att bli martyr eftersom han hatar drottningen.

Det är en härlig tidsålder vi lever i när människor numera inte behöver åka utomlands för att bli radikaliserade, eftersom det går lika bra online.

https://www.independent.co.uk/…/buckingham-palace-sword-att…
—————————————

Slutligen något helt annat – nämligen kvinnliga sumobrottare i Japan.

Som de flesta känner till får enbart män tävla i sumobrottning och en uråldrig regel förbjuder kvinnor att beträda eller ens röra en dojo, men dessa regler kan vara på väg att luckras upp. Sedan en tid tillbaka tränar 9 amatörkvinnor tillsammans med de 17 männen på Asahi University’s sumo club i centrala Japan och dem, precis som andra universitet med sumoklubbar i landet, hoppas på att de sexistiska reglerna kommer att tas bort.

Som jag skrivit om tidigare så var det en turnering i Kyoto i april i år som blev uppmärksammad internationellt efter att flera kvinnor, varav en sjuksköterska, rusade in i ringen för att utföra första hjälpen till den lokala borgmästaren som kollapsat efter en stroke. Under tiden upprepade högtalarrösten att kvinnorna måste lämna ringen eftersom det inte är tillåtet för dem att vistas där. Arrangörerna använde sedan sprinklersystemet för att sprida ut salt på brottarytan efter att kvinnorna lämnat området. Efteråt förnekade man att det hade gjorts på grund av kvinnornas närvaro i ringen och menade att salt används innan en rond och efter att en brottare har skadats.

Antalet nya kvinnliga amatör-sumobrottare ökar konstant i Japan, men många människor blir fortfarande förvånade när de hör talas om att det överhuvudtaget finns en internationell kvinnlig sumo-scen. En ung kvinna som rankas som en av de bästa kvinnliga amatör-sumobrottarna i Japan säger:
-”Jag förstår att dojon är helig, men hur man än ser på det så är förbudet sexistiskt. Men det gör mig bara mer taggad att fortsätta och bli den bästa kvinnliga brottaren i Japan.”

Kvinnor kan heter det och på många håll i världen där kvinnor länge har fått stå tillbaka börjar man nu ta plats – det är glädjande och jag hoppas dessa modiga kvinnor världen över orkar kämpa på. Jag är övertygad om att det ger resultat tids nog.

https://www.theguardian.com/…/its-exhilarating-japans-femal…

News

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s