Internationellt nyhetssvep 2018-06-14

Dagens internationella nyhetssvep berör terrorförberedande aktiviteter, norska politiker nominerar Trump till fredspris samt det bortglömda kriget i Jemen där ännu en upptrappning väntar.

Polisen i London har anhållit en 29-årig finländsk medborgare misstänkt för förberedelse till terroristbrott, när han försökte gå ombord på ett anslutningsflyg på flygplatsen Heathrow. Utrikesministeriet i Finland bekräftar händelsen, men kan inte kommentera fallet.

Samtidigt rapporteras det att en 29-årig tunisisk man är gripen i Köln, misstänkt för att ha planerat att bygga en smutsig bomb. Tysk polis genomförde under gårdagen ett tillslag mot mannens bostad efter att ha mottagit underrättelseinformation från kollegor i andra länder. Husrannsakan inleddes av kemiska experter iförda skyddsdräkt. 29-årigen tros ha följt en manual framtagen av terrororganisationen IS, för att bygga en bomb med ricin.

I maj stoppade franska myndigheter ett planerat terrordåd där två män av egyptisk härkomst förberett ett attentat med ricin.

En fråga som poppar upp i mitt huvud är vad som händer i Sverige, som huserar tusentals radikaliserade islamister? Säpo har vid flera tillfällen deklarerat att man har tappat kontrollen över alla jihadister, så logiskt sett måste det finnas ett flertal personer som just nu tillverkar bomber eller näthandlar produkter för att framställa bomber. Det har man dock inte hört ett ljud om – beror det på att statsministern inte vill oroa folket och har lagt locket på – hans regering som dessutom har kopplingar till Muslimska Brödraskapet, eller är det helt enkelt så att alla extremister ser Sverige som en kurort där man kan ladda sina batterier innan man ger sig ut i Europa för att begå nya terrordåd med sina utländska kollegor?

Nyligen gick den amerikanska ambassaden ut med en varning till amerikanska medborgare i Stockholm om att vara extra vaksamma på grund av ett eventuellt misstänkt förestående dåd – är det meningen att vi svenskar ska förlita oss på att utländsk underrättelsetjänst gör jobbet åt Säpo och håller landet säkert?!

https://www.aftonbladet.se/…/tillslag-i-koln-mot-misstankt-…
——————————————

En växande grupp med människor runt om i världen har uttryckt support för att den amerikanska presidenten Donald Trump ska få fredspriset efter sitt lyckade möte med den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un.

Nu har två norska politiker från Framstegspartiet, som är det tredje största partiet i Norge, nominerat Trump till fredspriset nästa år.

Det vore sannerligen välförtjänt om Trump skulle få priset, men mycket vatten hinner rinna under broarna på ett år så fortsättning följer.

https://www.independent.co.uk/…/trump-nobel-peace-prize-nor…
——————————————

Slutligen det bortglömda kriget i Jemen som jag skrivit en del om det senaste året. Trots åratal av krig samt ett fruktansvärt lidande för befolkningen – främst barnen – i form av svält, sjukdomar och död, väntar nu än värre utmaningar där upp till 300.000 barn riskerar att dö.

En koalition ledd av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten startade i onsdags en avgörande attack för att erövra staden Hodeidah, stadens största hamn med 600.000 invånare. Krigsföringen kan leda till att nödhjälp inte når 8,4 miljoner människor som är helt beroende av att få hjälp med att överleva. Cirka 300.000 barn riskerar att dödas, skadas eller svälta ihjäl om de blir fångade i staden under angreppet.

Ni som följer mina nyhetssvep vet att Saudiarabien har försökt charma stora delar av världen det senaste halvåret genom att låta kronprins Mohammed Bin Salman resa runt och träffa ledare för de stora länderna i Europa och även president Trump i USA, där han proklamerat att landet nu kommer att lätta upp restriktionerna för kvinnor – han tecknade dessutom en del guldspäckade handelsavtal under sin resa, bland annat med USA och England.

Vissa försökte föra upp ämnet Jemen till diskussion under sina möten med kronprinsen, men lyckades inte något vidare och det är helt uppenbart att landet inte ämnar dra sig ur kriget utan att man nu istället trappar upp det. Genom åren har mer än 16.000 civila dödats, varav en stor del är barn och övriga världen fortsätter att se på eftersom man inte har något större intresse i landet.

För den som vill läsa vidare rekommenderar jag Aftenpostens utmärkta artikel som rapporterar på plats i Jemen.

https://www.aftenposten.no/…/FN-advarer-Svart-hoy-risiko-fo…

Jemen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s