Överlevde hedersmord och utmanar nu rättssystemet i Pakistan efter att rätten släppt förövaren fri!

Intressant artikel om ett hedersrelaterat mordförsök i Pakistan, med en modig och stark kvinna som står upp för kvinnors rätt världen över genom att utmana rättssystemet. Jag hoppas verkligen att det ger svallvågor!

Khadija Siddiqi, en ung juridikstuderande kvinna från Pakistan, blev knivhuggen av en manlig klasskamrat mitt på ljusa dagen, på en av Pakistans livligaste gator, när hon skulle hämta sin 6-åriga syster från skolan för två år sedan. Hon blev knivhuggen 23 gånger i halsen och bålen men överlevde mirakulöst, tack vare att hennes chaufför lyckades dra bort förövaren. n an attack she said was motivated by revenge after she had spurned his advancesMannen

Shah Hussain som attackerade henne blev dömd till sju års fängelse – minimumstraffet för mord. Men efter en osannolik vändning friades han av domstolen förra veckan, efter att hans advokat hävdat att det var Siddiqi som hade förföljt Hussain – baserat på ett brev som hon hade skrivit när hon var 17 år. Siddiqi som kommer från en kosmopolitisk, men religiös och kulturellt konservativ familj, blev vän med Hussain (vars far var en välkänd advokat) på universitetet. Paret stod varandra nära, men Siddiqi gjorde slut på förhållandet efter att ha blivit oroad över hans besatthet och kontrollbehov samt det faktum att han hackade hennes Facebook-konto. Motivet var enligt Siddiqi hämnd efter att han blivit avvisad.

Siddiqi anklagar nu landets rättssystem för kvinnohat. I ett land där det beräknas ske mer än 1 000 så kallade hedersmord varje år, har hennes fall blivit känt som ett effektivt sätt att sanktionera våld mot kvinnor. Siddiqis advokat, Hassaan Niazi, menar att det är den värsta typen av skuldbeläggning av offret.

Siddiqi säger att kvinnor undermineras av ett patriarkalt system som avskräcker dem från att rapportera brott som våldtäkt och hedersvåld på grund av att rättssystemet motarbetar kvinnan, som hela tiden måste bevisa att hon är ett offer.
-”Min kamp är ett testfall för alla kvinnor som träder in i rättssystemet. Vi är målet för ett karaktärsmord och när det kommer till motiv så åligger det kvinnan att bevisa sin oskuld istället för brottslingens skuldbörda. När rätten frågade mig vad Hussains motiv var, försökte de bevisa att jag var en kvinna med dålig karaktär, att jag var omoralisk och inte hade några värderingar. Försvaret sade i rätten att jag hade olagliga förhållanden med andra pojkar, vilket var en lögn. Hela deras försvar var baserat på att misskreditera mig som person.”

Fallet har väckt stor uppmärksamhet både hos kändisar och politiker. Landets kvinnliga FN-representant har bland annat sagt:
-”Khadijas obevekliga strävan efter rättvisa är ett extraordinärt exempel på mod som lyfter fram de många hinder som kvinnor står inför för att få tillgång till rättvisa, inklusive stigmatisering och könsfördelning.”

Efter all uppmärksamhet har nu Pakistans högsta domstol beslutat att drastiskt genomföra en ”suo motu” – vilket innebär att rätten kan starta en rättslig prövning utan att en formell överklagan lämnats in. Processen startar den här veckan och Siddiqi är mycket glad.
-”Högsta domstolens beslut är ett väldigt positivt steg, inte bara för mig utan för alla kvinnor. Det har fått människors förtroende för rättssystemet att dala och det visar makten som människor i vårt samhälle och på sociala medier frambringat genom att göra sina röster hörda och domstolen har lyssnat.

Jag hoppas att mitt fall ska inspirera andra kvinnor att kämpa för rättvisa och att det leder till att rättsfall tas om för att se till att kvinnor behandlas rättvist. Jag har fått ta emot så många meddelanden från andra kvinnor som bekräftat att de råkat ut för samma sak och det ger folk styrka. Det är enormt svårt för kvinnor att få rättvisa, inte bara i Pakistan utan över hela världen. Det här visar att om du blir skadad eller dödad i hederns namn så blir du utmanad. Som juridikstuderande kände jag att jag är skyldig dessa kvinnor att visa att rättssystemet inte bara är till för de rika och mäktiga. Tusentals kvinnor över hela världen dödas. Jag var en av de få som överlevde så jag har fått en chans att bli en förebild för alla kvinnor.”

https://www.theguardian.com/world/2018/jun/10/khadija-siddiqi-case-fight-all-pakistani-women-courts-stab-victim

Khadija Siddiqi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s