Italien och Malta säger nej till migranter!

Idag toppas utländsk medias rubriker av morgondagens möte mellan USA:s president Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore, men även av denna nyhet om att både Italien och Malta nu vägrar ta emot migranter.

I över ett dygn har ett privat räddningsfartyg seglat runt på Medelhavet med 629 migranter ombord utan att komma i land.

Skeppet ”MV Aquarius” har försökt att få tillstånd att anlägga en kaj med de många människor som befinner sig ombord, men har inte fått tillåtelse från varken Italien eller Malta.

Hjälporganisationen SOS Mediterranee som äger skeppet, har genom sex olika operationer i Medelhavet samlat ihop människor på det före detta kustbevakningsfartyget. Passagerarna består av 400 migranter som man plockat upp från sjunkfärdiga båtar på Medelhavet – därtill kommer 229 andra, som manskapet på räddningsfartyget har samlat upp från vattnet efter att de seglat ut från den nordafrikanska kusten. Bland dessa migranter är 123 ensamkommande barn och sju gravida kvinnor.

Men de hundratals människorna plockades upp samtidigt som Italiens nya regering stramar åt politiken inom migrationsområdet. Den nye italienske inrikesministern Matteo Salvini skriver på Twitter:
-”Från och med idag kommer Italien börja att säga NEJ till människosmuggling, NEJ till det företag som olovlig invandring är.”

Salvini har även tillsammans med transportminister Danilo Toninelli uttalat att det är Maltas ansvar att öppna sina hamnar för de hundratals som räddats av NGO-skeppet Aquarius.
-”Medelhavet är ett hav för alla de länder som ligger i det och Malta kan inte tro att Italien kommer att fortsätta med att ta sig an detta stora fenomen ensam.”

Malta har å sin sida avvisat att ta emot Aquarius och de många migranterna. Landets regering hänvisar till att migranterna plockades upp i farvatten som kontrolleras av Libyen, när italienska myndigheter koordinerade räddningsaktionen.

Efter att EU det senaste året ingått ett avtal med den libyske kustbevakningen, har antalet migranter som ankommit till Italien minskat markant. Salvini har sagt att han vill få ned antalet ytterligare.

Konflikten inom EU vad gäller migrantfrågan har länge legat och pyrt. Fler och fler länder har insett att situationen är ohållbar och dragit i nödbromsen men inte fått gehör i Bryssel, där man istället för ett migrantstopp vill komma överens om att fördela migranterna mer ”rättvist”. Förr eller senare skulle det här hända som nu har skett och jag är inte förvånad. Jag ger både Italien och Malta rätt i det här fallet – Italien har länge varit ankomststation för väldigt många migranter och det har satt sina spår, vilket visade sig i det italienska valet som hölls nyligen och nu säger man stopp! Malta gör rätt i sin bedömning att migranterna faktiskt plockades upp på libyskt farvatten och då ska skickas tillbaka till Libyen, istället för att forslas vidare till Europa.

När den här nyheten når svensk media så lär det vinklas i syfte att frammana sympati för mer öppna hjärtan-politik och visst är det synd om de migranter som vill skapa sig ett bättre liv, men frågan vi ska ställa oss är om vi just nu kan hjälpa dem med det? Hela Europa är översvämmat av migranter och i Sverige kan vi inte ens ta hand om dem som redan är här på det sätt som krävs, således är det väldigt dumdristigt att bara fortsätta att ta in ännu fler enbart för att man tänker med hjärtat istället för huvudet. Det är inte humant varken för migranterna eller vår egen befolkning – båda parterna blir i längden lidande.

EU har ett makabert problem framför sig och lösningen är inte i sikte som det ser ut. Att börja säga nej är ett sätt, eftersom det skickar rätt signaler till MENA-länderna – men i sådant fall ska det vara ett gemensamt beslut från Europa. Det som händer nu kommer bara att bidraga till att Italien och Malta svartmålas i media som exempel på länder där ”högerextrema krafter” tagit över. Hur vore det om Merkel och Macron glömmer Trump för en stund och lägger fokus på rätt ställe?! Det är tydligt att det behövs gemensamma krafter för att få till stånd en hållbar lösning för alla parter!

https://www.b.dk/globalt/italien-og-malta-naegter-skib-med-629-migranter-at-komme-i-havn

migranter italien

Annonser

En reaktion till “Italien och Malta säger nej till migranter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s