Norge förbjuder niqab i skolan!

Danmark beslutade tidigare i veckan att förbjuda heltäckande klädsel på allmän plats och i Norge fattade man i tisdags beslutet att förbjuda plagg som helt eller delvis täcker ansiktet i alla undervisningssituationer.

Åshild Bruun-Gundersen, stortingsrepresentant för Fremskrittspartiet är nöjd med beslutet.
-”Detta är verkligen glädjande! Förbudet är en tydlig signal om att i Norge förväntas vi kunna se varandra i ansiktet. Vi kommer att jobba vidare mot ett totalförbud och vi tror att flera partier kommer att vara redo för detta om några år.”

Så här ser det ut inom EU just nu när det gäller förbud mot heltäckande klädsel:

*Österrike har från och med oktober 2017 haft förbud mot heltäckande klädsel på offentliga platser. Överträdelser kan leda till böter på 1.540 kr.

*Belgien reglerar bärande av heltäckande slöja i en lag från 2011, som säger att det på offentliga platser är förbjudet att vistas med ansiktet dolt på ett sådant sätt att det inte går att identifiera personen. Europadomstolen fastställde förbudet i juli 2017.

*Storbritannien har ingen lag som reglerar plagg av religiösa skäl, men i mars 2007 gick utbildningsdepartementet ut med direktiv som tillåter företrädare för offentliga inrättningar och konfessionella skolor att förbjuda niqab.

*Bulgariens parlament beslutade i september 2016 att införa en lag som förbjuder heltäckande slöja offentligt, undantagna dem som bär plagget av hälsoskäl eller yrkesmässiga skäl.

*Danmark förbud som klubbades igenom den 31 maj förbjuder niqab och burka på offentliga platser. Förbudet börjar gälla den 1 augusti och överträdelser kan straffas med böter på 1.380 kr.

*Frankrike var det första land i Europa som införde ett förbud mot heltäckande slöja. Lagen började gälla 2011 och Europadomstolen fastslog lagen 2014. Brott mot förbudet kan leda till böter på 1.540 kr. Sedan lagen infördes har omkring 1.600 gripanden skett.

*I Tyskland har lagstiftare godkänt en lag om förbud mot att delvis täcka ansiktet. Tjänstemän och annan myndighetspersonal, som domare och militärer, får inte ha sina ansikten dolda. Andra människor kan också tvingas ta av sig plagg som döljer ansiktet för att de skall kunna jämföras med id-handlingar.

*Italien har en lag från 1975 som riktar sig mot att upprätthålla den allmänna ordningen och därför förbjuder människor från att dölja ansiktet offentligt. Men domstolar har systematiskt sagt ’nej’ till lokala initiativ om ett förbud mot heltäckande slöjor. Två regioner som styrs av invandringskritiska Lega har dock infört förbud mot heltäckande slöja på sjukhus och offentliga platser.

*Nederländerna godkände en lag i underhuset i november 2016, som nu ligger hos överhuset. Lagen skulle innebära förbud mot burka, hjälmar och ansiktsmasker på offentliga transportmedel, skolor, sjukhus och i regeringsbyggnader. Överträdelse ska kunna ge 4.170 kr i böter.

I Sverige tillåter man sedan 2006 skolor att enskilt förbjuda de ansiktstäckande plaggen om dessa hindrar kommunikation mellan lärare och elev, om de anses farliga – som i laboratoriemiljö eller under idrottslektioner – eller av hygieniska skäl, men frågan är om det är någon som vågar tillämpa detta? Risken är stor att skolorna blir anmälda av ”kränkta” föräldrar. Det bästa hade därför varit om man införde ett nationellt förbud precis som många andra länder i Europa gjort, men för att det ska kunna genomföras så behöver hela regeringen bytas ut omgående!

Niqab

https://www.aftenposten.no/norge/i/e14n24/Vedtok-forbud-mot-nikab-i-alle-undervisningssituasjoner

https://nyhetsbyran.org/2018/06/01/forbud-i-flera-eu-lander-mot-heltackande-kladsel/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s