Nyhetssvep 2018-06-04

Idag är det intressanta nyheter för den som vill hänga med! Vi hinner med både en nationell, såväl som internationell utblick.

I dagens Aftonbladet skriver Tomas Tobé (M) en debattartikel där han vänder sig till Morgan Johansson (S) angående straffskalan för våldtäktsmän och ifrågasätter bland annat varför våldtäktsmän som begår flera våldtäkter får mängdrabatt och därmed avsevärt kortare straff. Det är väldigt bra att någon äntligen sätter press på regeringen i dessa frågor, men det är alldeles för sent att komma nu – tre månader innan valet – och påstå att man vill sätta hårt mot hårt i dessa frågor när man de facto har haft ett decennium på sig, men då bara ignorerat problemen.

Moderaterna säger sig nu vara beredda att vidta de åtgärder som krävs för att vända utvecklingen genom att skärpa straffen för alla våldtäktsbrott, tillsätta fler poliser, förbättra utredningarna och det förebyggande arbetet samt genomföra en ny BRÅ-undersökning. Efter valet lovar man dessutom att göra allt för att slopa mängdrabatten.

Visst låter det fantastiskt?! Men man ska inte glömma att partiet hade kunnat göra allt det här och mycket mer under sina 8 år vid makten och om man samarbetat med SD under de senaste 4 åren och röstat igenom t.ex. en ny BRÅ-undersökning istället för att leka sandlåda i riksdagens plenisal, hade man inte behövt skriva den här debattartikeln överhuvudtaget! Så tyvärr Tobé, ni är för sent på bollen för att det ska vara trovärdigt.

https://www.aftonbladet.se/…/hur-kan-valdtaktsman-fa-mangdr…
—————————————-

I ”det nua zverige” konstaterar man i dagens SvD att fyra stationer i tunnelbanan är ”no go” för ordningsvakter och har
rödmärkts för biljettkontrollanter samt ordningsvakter. De får bara utföra sitt jobb med stöd av polis på stationerna Rinkeby, Tensta, Rissne och Hjulsta.
-”Vi är ofta numerärt underlägsna och utsätts för hot samt stenkastning”.

Vad säger Morgan Johansson om det eller Stefan Löfvén för den delen som i slutet av förra året påstod att vi inte har några no-go-zoner i Sverige efter att utländsk media skrivit flera uppmärksammade artiklar om Sveriges förfall?!

https://www.svd.se/fyra-stationer-i-t-banan-no-go-for-ordni…
———————————–

Efter att man i Danmark nyligen beslutat om att införa burkaförbud, twittrade Dansk Folkepartis andreman, Søren Espersen, igår sina tankar om kvinnor med burka:
”Går och spekulerar över att om nu burka-kvinnor är på en lekplats med sina barn – hur hittar barnen tillbaka till sin mor när de ska hem och hur vet kvinnorna vilka andra kvinnor som de har pratat med? Skulle en burkakvinna läsa det här så svara gärna!”

På Twitter har flera användare kritiserat tweeten, bland andra Alternativets Rasmus Nordqvist:
”Søren, vi har förstått att du är glad över den nya lagen, men visa åtminstone respekt för andra människor.”

Søren Espersen förklarar, att hans tweet är ett uttryck för allmän nyfikenhet.
-”Det är inte någon djupare filosofi kring det. Jag är bara intresserad av hur man överhuvudtaget kan ha ett socialt liv när man bar burka på sig.”

Håller med Sören på alla punkter! Om någon som bär burka läser här så berätta gärna, men troligen har det väl med röstigenkänning att göra när man ska prata med andra gissar jag på. Oavsett är det ett ofog som bör förbjudas även i Sverige!

https://www.b.dk/…/soeren-espersen-hvordan-kender-kvinder-m…
——————————————

Slovenien är nästa land ut som ser ut att få en högerstyrd regering efter att ”främlingsfientliga” Slovenska demokratiska partiet (SDS) går mot seger i parlamentsvalet idag enligt en vallokalsundersökning. Partiet, som fått stöd av Ungerns ledare Viktor Orbán, lär dock få svårt att hitta koalitionspartners.

Samma mönster i land efter land i Europa som går till val, snart väntar Sveriges stålbad…

https://www.hbl.fi/…/framlingsfientliga-orban-vanner-gar-m…/
———————————–

Nio migranter – inklusive sex barn, som försökte nå Europa i en gummibåt, drunknade under gårdagen när båten sjönk utanför Turkiets Medelhavskust. Fem personer räddades och en person saknas fortfarande. Två oidentifierade vuxna, en kvinna samt sex barn miste sina liv.

De försökte ta sig till Europa illegalt och den grekiska ön Kastellorizo var närmaste EU-territorium. Enligt observatörer har det skett en ökning de senaste månaderna för att ta sig illegalt till EU via Grekland.

Dessa drunkningsoffer var tyvärr inte de sista – det här är ett gissel utan ände och i slutändan är vi alla förlorare.

http://english.alarabiya.net/…/Nine-migrants-mostly-childre…
—————————————

Slutligen går även Turkiet i väntans valtider och här är den stora frågan om den turkiska sekulariseringen snart är ett minne blott?

När Mustafa Kemal Ataturk grundade den Turkiska Republiken för nästan hundra år sedan, förbjöd han religion på allmän plats och tittade åt väst på Europa för inspiration. Efter att ha bytt ut islamisk lag (sharia) mot europeiska civila koder, så installerade han sekulariserade principer i konstitutionen, förbjöd muslimska böneutrop på arabiska och pressade på för social integration mellan könen.

Nu, när Turkiet förbereder sig för president- och parlamentsval går debatten het kring huruvida den muslimska världsmodellen förbjuder den sekulariserade modellen. President Recep Tayyip Erdogan och hans AK-parti har dominerat landets politik i över 16 år och sakta men säkert gjort landet mer religiöst och konservativt.

Den 24 juni går miljoner turkar till val och oppositionella grupper har börjat ifrågasätta presidentens ”väntande Kalifat”.

Jag hoppas så klart att majoriteten av turkarna röstar bort Erdogan så att landet kan fortsätta att vara sekulariserat, men det finns en anledning till att den sittande presidenten kunnat behålla järngreppet i mer än 16 år och frågan är om valet kommer att gå rätt till. Den som lever får se!

https://www.aljazeera.com/…/turkish-secularism-threat-18052…

News

Annonser

2 reaktioner till “Nyhetssvep 2018-06-04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s