Hemskickade migranter är inte välkomna i Gambia

Här är en intressant artikel som bringar ljus över migrationen från Afrika, främst Gambia och här framgår det klart och tydligt att det är ekonomiska migranter det rör sig om och inget annat. Det som är uppseendeväckande är att hela landets befolkning är involverat i detta som en sorts nationell plan, medans regeringen kämpar för att upplysa människor om fakta som de inte vill ta till sig.

När man läser och får inblick i bakgrunden inser man att det här med migration är en jätteapparat och att vi bara är en flugskit på kartan som råkar dra till sig stora mängder migranter på grund av den oansvariga migrationspolitiken som förts i Sverige det senaste decenniet. Det är EU som måste enas kring hur man ska hantera de här problemen framöver, men om Sverige får en rejält högerstyrd regering i höst så ökar oddsen för att man drar i nödbromsen.
——————————————–

Efter att EU och den Afrikanska Unionen i november förra året slöt avtal om att evakuera migranter från Libyen, till följd av slavmarknaderna, har över 15.000 migranter skickats hem och antalet fångar i de officiella lägren i Libyen har sjunkit från omkring 20.000 till lite över 3.000 vid den senaste kontrollen. Gambia är ett av de stora migrantländerna och 3.200 personer har återvänt hem från Libyen, men enbart 145 personer har fått den utlovade hjälpen för att etablera en ny tillvaro. Det är FN:s migrationsorgan IOM, som ansvarar för att skicka hem migranterna och anledningen till att maskineriet maler så långsamt är att man endast fått budget och manskap för att hantera 500 migranter om året och nu har de fått 3.000 hemvändare i knät, vilket är enormt tidskrävande.

Än så länge har man inte registrerat några hemvändare som har rest ut ur landet igen, men det kan säkert komma på sikt. Sharif Davor är en av hemvändarna:
-”Jag ger det fyra månader, har jag inte hittat något sätt att överleva på då så åker jag igen. Förhållandena i Libyen är förfärliga, men fattigdomen här fungerar också som tortyr och det finns ingen ände på det. Man är tvingad till att göra vad som helst bara för att slippa undan.”

Men det finns även andra baksidor av myntet – befolkningen i Gambia är nämligen rasande på regeringen som tillåter att migranterna sänds tillbaka till Gambia från Libyen och Europa, eftersom meningen är att de ska försörja en stor del av landets befolkning. Till följd av en inventering från Världsbanken består 24% av Gambias BNP av pengar som skickas hem från utlandet. Lantbruket som sysselsätter 70% av befolkningen står för 30% av BNP.

Departementschefen i Gambias inrikesministerium, Bulli Dibba, anser att man genom att tillåta att migranterna skickas hem bidrager till att både den nationella säkerheten och den unga demokratins överlevnad sätts på spel.

-”Familjer och lokalsamfund, hela ekonomin är beroende av de här pengarna som de skickar hem från utlandet. Därför är det här hemskickandet extremt opopulärt bland befolkningen. Vi är en ganska ung regering som tillträtt under det senaste året, efter 22 år med diktatur och arbetslösheten är stadigt mycket hög. Förväntningarna på oss är väldigt höga, men när folk ser migranterna komma tillbaka i stora antal samt de inte får den hjälp de förväntas få, så blir det oro. Hemskickandet från Libyen kan vi förklara med migranternas säkerhet – de blev kvarhållna i fängelse eller andra former av fångenskap samt blev torterade och de kom hem frivilligt. Men migranternas egna familjer vill ofta inte ha hem dem igen, trots allt de blivit utsatta för i Libyen och det är mycket sorgligt. Om de kunde få hjälp att etablera en tillvaro skulle det nog hjälpa mycket, men så är inte fallet.
Vi gör vad vi kan för att informera folket om farorna som väntar i Libyen, men det var först nyligen som vi som regering förstod hur illa det var ställt i Libyen och de flesta människor i Gambia vet det fortfarande inte. De vill inte höra talas om det. Förutom den förlorade inkomsten är många gambier oroliga för vad migranterna för med sig hem, i form av radikaliserade tankar, terrorförbindelser och kriminalitet. Många av de som kommer tillbaka till Gambia är arga. Vi vet inte vad de har blivit utsatta för och hur det har påverkat dem – de kan vara i kontakt med en terrorgrupp. Dessutom kan vi se att annorlunda former av småkriminalitet, som tidigare har varit okända i Gambia, nu har börjat stiga efter hemskickandet.”

Pressen på regeringen ökar nu ytterligare i och med att EU-länder, särskilt Tyskland, kräver att Gambia tar emot migranter som har tagit sig över till Europa och nu skickas tillbaka. Å andra sidan är det absolut nödvändigt för Gambias utveckling att få stopp på strömmen av migranter.

-”Vi har inte råd med att våra unga människor lämnar landet. Alla talar om pengarna som skickas hem, men inget land kan basera en hållbar utveckling på det – tvärtom så behövs de unga i lantbruket och när en migrant börjar skicka hem pengar så slutar familjen oftast med sina ekonomiska aktiviteter. De slutar med att fiska och bruka jorden samt blir istället lata och beroende. Familjerna är lika glada oavsett var pengarna kommer ifrån – knarkhandel, annan kriminalitet eller från sparsamma sociala förmåner – det vill familjerna inte veta.
Självklart kan det inte fortsätta så här utan vi måste sätta in åtgärder för att stävja utvandringen och vi arbetar därför på att överbevisa de unga och deras familjer om att de ska bli kvar för att hjälpa till att utveckla landet istället. Det är dock mycket svårt att skapa folklig förståelse och mycket riskabelt politiskt sätt. När vi försöker avskräcka de unga från att ta ”bakvägen” till Europa (den illegala rutten) så blir vi betraktade som deras fiende och vi står i vägen för att de ska kunna ta sig ur fattigdomen.”

Migrationen från Gambia och många andra afrikanska länder genom Libyen har gått ned dramatiskt de senaste månaderna, men det är troligen bara en paus fram tills det har etablerats andra mer framkomliga rutter, till exempel via Marocko till Spanien.

-”Utvandringen kan inte stoppas på allvar förrän vi har skapat hopp och levnadsmöjligheter här i Gambia. Vi ber att Europa och resten av världen hjälper till att utveckla landet och avstår från ytterligare hemskickande.”

Den första delen av Dibbas begäran har blivit hörsammad och internationella donatorer beslutade vid en konferens i Bryssel förra veckan att ge närmare 13 miljarder kronor till Gambias regering för de ska kunna finansiera sin utvecklingsplan. Men de europeiska länderna kommer att fortsätta att skicka hem gambiska migranter som olovligen uppehåller sig i Europa.

https://politiken.dk/udland/art6549699/Gambias-regering-De-hjemsendte-migranter-er-ikke-velkomne

Gambia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s