Nyhetssvep 2018-06-03

Söndagens internationella nyhetssvep är intressant så varsågod!

En snabb titt på Aftonblaskan genererar följande nyheter:
17-åring knivhuggen i ryggen efter storbråk i Västerås, misstänkt våldtäkt på Brännbollsyrans festivalområde i Umeå och Anders Lindberg oroar sig ännu en gång över att SD ska ta hem spelet i höstens val.

Men enligt majoriteten av svenskarna har vi inte mer problem i Sverige än någon annanstans – vi är bara domedagsprofeter som försöker svartmåla landet i vår kamp för att ”bereda vägen för högerextrema krafter”, så nu vänder vi blad och blickar ut internationellt istället.
———————————–

Ni som följer mig vet att jag redan förra året rapporterade om att Danmark var på väg att införa burkaförbud och att man även ville få till stånd en åldersgräns på 18 år för manlig omskärelse i Danmark. Burkaförbudet är nu godkänt och nu ser även förslaget om förbud mot omskärelse av minderåriga män ut att kunna bli verklighet efter att över 50.000 danskar skrivit på ett uppror med kravet om ett förbud och därmed kommer förslaget upp i Nationalförsamlingen.

Omskärelse av pojkar är både en judisk och muslimsk tradition och Intact Denmark som står bakom petitionen understryker att de har både troende och icke-troende i sina led.
-”Vi arbetar för barnens rätt till en intakt kropp, eget val av religion och beskydd mot icke nödvändiga operationer utan
samtycke.”

Danskarna är otroliga på att driva igenom viktiga saker, eller åtminstone ta upp det till debatt hos politikerna! Jag vill gärna se ett sådant förbud även i Sverige, men troligtvis blir det svårt att få igenom i Danmark och i Sverige lär det aldrig ens komma upp på agendan – anledningen heter inflytelserika judar. När Island nyligen försökte göra det straffbart att utföra omskärelse på minderåriga pojkar blev förslaget lagt åt sidan efter massiv kritik från bland annat judiska ledare i Europa. Än så länge lever jag dock på hoppet!

https://www.aftenposten.no/…/Folketinget-i-Danmark-ma-ta-st…
————————–

De flydde från Syrien, från ett av de blodigaste krigen efter andra världskriget, de har mist släktingar och vänner, deras hem har bombats sönder och efter en lång resa fick de så beskydd i Norge. Men här väntade nya utmaningar. Det visar sig nu att för en del syrier – särskilt män – att det kan bli för mycket frihet och jämställdhet. Därför väljer en del syrier att sända tillbaka kvinnor och barn ensamma till det krigsdrabbade landet om de har fått uppehållstillstånd i Norge. Man sänder helt sonika tillbaka syriska kvinnor och barn till Turkiet och Syrien mot sin vilja för att undvika att de ska bli ”för norska”.
Statsrådet Jan Tore Sanner (H) uppger att han är arg och upprörd av detta oacceptabla beteende.

Något säger mig att detta säkerligen händer i Sverige också, men att det är locket på som med så mycket annat som rör migrationen och dess effekter.

https://www.aftenposten.no/…/Syriske-kvinner-og-barn-blir-s…
—————————

I Tyskland har ett uttalande från en av ledarna i det högerpopulistiska partiet AFD väckt stor ilska. Det var under en kongress i Seebach, som hölls av partiets ungdomsförbund, som Alexander Gauland uttalade att nazitidens förbrytelser endast är ”en fågelskit i över 1 000 år av framgångsrik tysk historia”.

Angela Merkels parhäst Annegret Kramp-Karrenbauer, partisekreterare för CDU, skriver på Twitter att partiet nu avslöjar sitt verkliga ansikte: ”50 miljoner krigsoffer, Förintelsen och hela kriget var inget annat än ‘en fågelskit’ för AFD. Det är så partiet ser ut bakom sin borgerliga mask.”

https://www.hbl.fi/…/hogerpopulistiska-afd-om-forintelsen-…/
——————————–

Följetongen med kronprins Mohammed Bin Salmans reformering av Saudiarabien fortsätter och nu visar det sig att man börjat köpa in kristen konst.

Ett tidigare köp av en Leonardo da Vincis målning, följdes förra året upp av ett inköp av Da Vinci’s målning ”Salvator Mundi” för den rekordhöga summan 450 miljoner dollar. The Louvre Abu Dhabi har sagt att den religiösa målningen köptes av emiratets myndigheter för att hängas där.

Icke-muslimsk tillbedjan är förbjudet i Saudiarabien, men kungariket har varit värdar för högt uppsatta kristna präster de senaste månaderna från bland annat Libanon och Frankrike. I april i år ingick Vatikanen avtal med Saudi om att ha möten vart tredje år.

Vi följer med spänning utvecklingen i Saudiarabien och frågan är om det vi ser är vad vi får eller om det finns en underliggande agenda – det får tiden utvisa.

http://www.jordantimes.com/…/saudi-arabia-reshuffles-cabine…
—————————–

En stackars val som ätit 80 plastpåsar kunde inte räddas i södra Thailand. Valen hittades i en kanal nära gränsen till Malaysia.

Den här non-plastics-kampanjen som pågår för fullt i bland annat våra klädaffärer och som även EU nu ska lagstifta om, framstår som ett mycket bra initiativ i alla fall i mina ögon.

https://www.theguardian.com/…/whale-dies-from-eating-more-t…
—————————-

När vi ändå är inne på Thailand så avslutar vi med en slingrande nyhet från Bangkok, där man har stora problem med pytonormar som kravlar upp genom toaletterna och biter folk i de ädlare delarna.

Brandmyndigheten i den thailändska huvudstaden har under det senaste året mottagit över 34.000 anmälningar från personer som har hittat en orm i sitt hem – oftast pytonormar. Således har nu brandmyndigheterna mer utryckningar för att fånga ormar än att släcka bränder.

https://politiken.dk/…/art654…/Pytonslanger-indtager-Bangkok

News

Annonser

2 reaktioner till “Nyhetssvep 2018-06-03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s