Sverige – landet som behöver en spark i ändan!

När man skriver och läser om samhällsdebatten på sociala medier får man ibland för sig att vi har vind i seglen och faktiskt påverkar den svenska folksjälen, men det räcker med att prata med vanliga människor på stan, på arbetsplatsen eller i en chatt med okända människor för att inse att vi är en klick som är insatta i vad som händer, medan en stor majoritet av landets befolkning inte har en susning. Ämnen och personer som för oss ter sig naturligt har de aldrig hört talas om.

Det ger oss en hint om vad som komma skall till hösten och det är därför bara dumt att gå omkring och förvänta sig stordåd. ”Die dumme Schweden” kommer att gå till valurnorna och rösta som de alltid har gjort – i alla fall de flesta, för de orkar inte sätta sig in i de politiska frågorna eller så bryr dem sig inte.

Man kan ställa sig frågande till varför en så stor del av befolkningen inte har tillräckligt med intresse med tanke på allt som sker i landet – de kan väl inte blunda för alla gruppvåldtäkter, vanliga våldtäkter, skottlossningar, knivhuggningar, bilbränder, grova rån, hederskultur, usla skolresultat, polis- och sjuksköterskebrist som medfört att både polisen och vården går på knäna etc? Jo det kan de flesta svenskar faktiskt göra, genom att helt enkelt inte läsa om det. Man vänder sida eller scrollar vidare – alternativt byter ämne om det kommer på tal.

Dessutom har människor blivit avtrubbade av allt våld som numera sker dagligen. Ett bra exempel är det islamistiska terrordådet i Belgien i tisdags, där bland annat två poliser blev mördade. Det fick knappt något utrymme i svensk media, statsministern fördömde inte dådet och det blev inget tal om ”we stand with Belgium” som hade varit kutym för bara några månader sedan. Människor vänjer sig vid allt, bara det sker tillräckligt många gånger.

Visst ska vi hoppas på att förändringarnas vindar ska blåsa in i slutet av september och opinionsundersökningarna pekar åt det hållet, men vi ska heller inte bli förvånade om det blir en koalitionsregering mellan S, C, L och V till exempel (hemska tanke!). Med ett folk som sover och inte tänker längre än näsan räcker – vilket för dem flesta innebär att man är tillfreds där och då med hjälp av lite valfläsk – kan vad som helst hända.

Problemet med det här landet är att svensken har det för bra och väljer att undvika att komma i närkontakt med alla samhällsproblem, genom att tillbringa sitt liv i en trygg idyll och umgås med människor som har likvärdiga åsikter. Inte för att jag önskar att det ska ske, men om landet skulle bli ockuperat av främmande makt så hade det nog fungerat som en välförtjänt spark i baken på många.

 

 

Annonser

4 reaktioner till “Sverige – landet som behöver en spark i ändan!

 1. Har också lagt märke till det det du inleder det här inlägget med. Verkar ibland som att en del är helt bortfrånvända från verkligheten. Eller så är det kanske så simpelt att helt enkelt att man inte vill vare sig höra eller se. Tror mest på det sistnämnda. Bilden på de 3 aporna är rätt talande för vår tids individer.

  Liked by 1 person

 2. Precis så är det känner jag också, när man för fram landets problem och vi står inför. När jag pratar med så får jag känslan av att jag är ensam om att problemen vi står sen inför för många år sen.
  Som du skriver så är det helt rätt att människor blundar, eller vänder sida, scrollar vidare när verkligheten kommer för nära.
  Jag är också mycket orolig inför valet, om människor fortsätter rösta som dom alltid gjort, utan att ifrågasätta och tänka.
  Bekvämt och bra. Om man inte är intresserad av framtiden för sina barn, barnbarn och sitt eget liv.
  Vågar inte tänka på att valet verkligen kan bli en koallision, som du skrev. Då är vi illa ute.

  Liked by 1 person

 3. Blir också väldigt förvånad när jag tar upp något som hänt på jobbet t ex. De flesta vet inte vad som händer och har inte läst. Några vet och håller med men orkar eller vågar inte prata om det. Jag delar mycket till vänner på FB och tänker att alltid kan jag väl uppviglade någon men det blir aldrig några reaktioner. Sedan lägger jag ut mina blommande tulpaner och då är alla intresserade och gillar och kommenterar. 😧

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s