Hijab-utmaning för icke-muslimer under ramadan!

I samband med den muslimska högtiden ramadan har organisationen ”World Hijab Day (WHD) bjudit in kvinnor från alla religioner att deltaga i en utmaning som innebär att man ska bära hijab i en månad. Syftet med kampanjen är att skapa global support för muslimska kvinnor som vill bära hijab, men inte har modet att ta första steget. Man vill bygga broar och krossa stereotyper.

Grundaren och ordförande för organisationen, Nazma Khan, menar att arrangemanget är till för de som vill testa att bära hijab under en månad för att bättre förstå vad muslimska kvinnor går igenom varje dag. Hon anser vidare att icke-muslimer som bär hijab har en större social påverkan än de som fastar under ramadan, eftersom fastan inte är visuellt synlig på samma sätt som när man bär en hijab.

Brittiska Grace Lloyd, en blyg kristen 11-åring som bor med sin familj i Qatars huvudstad Doha, fick stående applåder när hon den första dagen på ramadan kom in i klassrummen iklädd sin vanliga blå skoluniform, men med en svart hijab runt huvudet. Grace kommer nu att täcka sitt huvud hela månaden i solidaritet med muslimska kvinnor som utsätts för diskriminering för att de bär hijab. -”Jag känner väldigt starkt för det här. Jag brukar bära en svart hijab eftersom alla andra i min klass också gör det, men nästa månad kanske jag väljer en annan färg.”

Grace mor Ellie Lloyd, som är ansvarig ambassadör för WHD-organisationen menar att det är bra att ha en dag där man får testa att gå i någon annans skor, men om man gör det i 30 dagar får man verkligen känna på hur det är. Mor och dotter överväger även att fasta.
De har för övrigt fått ändra hela sin garderob och skaffat sig mindre avslöjande kläder som komplement till huvudscarfen.
-”Det handlar inte bara om huvudduken, det handlar också om hur du klär dig. Det är ingen idé att bära hijab och samtidigt ha åtsittande jeans och en trång topp, för det handlar om helheten.”

non-muslim hijab

Kayla Hajji, en 35-årig kristen mormon från Kalifornien kommer att både bära hijab och fasta för att få en inblick i hur hennes ”troende systrar” har det.

Pamela Zafred, en 19-årig brasiliansk student utan någon särskild trosuppfattning, medverkar i utmaningen som ett socialt experiment och säger att erfarenheten var en ögonöppnare för henne.
-”Den första dagen var värst. Jag gick till gymet och jag kunde höra hur alla skämtade om mig och under träningsklassen ville ingen stå intill mig. Jag kan tänka mig att det här händer kvinnor som bär hijab och hur hemskt det måste kännas för dem.”

Utmaningen har mött en del kritik på sociala medier där man använt ord som ”tvång” och ”slaveri”.

Muslimska kvinnor utsätts ofta för diskriminering och hot för att de bär hijab både i USA och England – enligt organisationen CAIR har anti-muslim-incidenterna i USA ökat med 17% i jämförelse med förra året.

Bland muslimska kvinnor i Europa väckte EU-domstolens beslut, om att arbetsgivare får förbjuda personal från att bära synliga religiösa symboler, stor vrede när domen kungjordes nyligen.

Som stark motståndare till allt som har med hijab eller heltäckande klädsel överhuvudtaget att göra, blir jag smått upprörd när jag läser detta. För mig symboliserar det helt klart kvinnoförtryck och de som så gärna vill bära dessa plagg kan väl flyttat till ett land i Mellanöstern där det är kutym att man klär sig så?! Varför måste vi acceptera det i vårt land där kvinnor i generationer har levt ett liv i frihet med egen fri vilja?!

Det enda rätta hade varit om muslimer visade solidaritet med de länder de bosätter sig i och istället tar seden dit de kommer – även klädkoden. Om jag bosätter mig i ett land i MENA så förväntar jag mig inte att jag kan gå klädd precis som jag gjort i mitt hemland så varför ska motsatsen accepteras i väst?

Sedan tycker jag att det är lite komiskt med den här brittiska kvinnan och hennes dotter som säger att de bytt ut sin garderob för att man inte kan ha tighta och avslöjande kläder samtidigt som man bär hijab – det rimmar nämligen illa med verkligheten. Det räcker att gå ut en sväng på stan i Ystad för att se ett överflöd av unga tjejer iförd hijab, hårt sminkade, med åtsittande jeans och avslöjande toppar. Hyckleri så det förslår! Kasta av er eländet istället och ta tillbaka er frihet!

Jag vill se ett förbud mot heltäckande klädsel på allmän plats för barn under 18 år i Sverige och vill man ha det så gäller det att rösta så långt åt höger som möjligt i höst! Låt oss stå upp för alla flickor som tvingas gå omkring i tält medans andra barn tumlar runt i vanliga kläder! Det är dags att stoppa islamiseringen av Sverige och om vi nu säger oss vara en humanitär stormakt så ska vi se till alla individer i samhället och inte vända bort blicken när det blir obekvämt att ta tag i problemen!

hijab-day

5 reaktioner till “Hijab-utmaning för icke-muslimer under ramadan!

 1. Bra skrivet som vanligt, och jag håller med dig fullständigt att vill man våra hijab, kan dom gör det i länder där dom är tvungna att göra så.
  Sen är deras resonemang märkligt som du skriver, ser tjejer / kvinnor som bär hijab och är väldigt hårt sminkade i tajta jeans och toppar här i Landskrona dagligen också.
  Hyckleri tycker jag, det är tvärtemot vad dom säger att dom skall vara och uppträda.

  Gillad av 1 person

  1. Ja och det påvisar att det inte är något ”frivilligt” som de gör för att hedra sin religiösa övertygelse – snarare att de är påtvingade hemifrån.

   Gilla

   1. Helt rätt, det är inte frivilligt med hijab och andra sorters klädesplagg för att dölja sig.
    Och hur mycket media än vrider och vänder på detta, så kommer det aldrig att ändra faktum.

    Gillad av 1 person

 2. Håller med dig till 100%. Dubbelmoral och hyckleri är verkligen rätt benämning. Hoppas verkligen det blir en förändring på denna dårskap i höst.

  Gilla

  1. Vi ska nog inte hoppas för mycket, eftersom lagändringar kräver att man får majoritet i riksdagen med sig och det kan bli svårt när sju partier står på andra sidan avgrunden tyvärr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s