Nyhetssvep 2018-05-29

Morgonens nyhetssvep berör Israel-Palestina-konflikten som nu gör sitt intåg även i sportens värld, Bulgarien lägger alarmerande EU-förslag kring migration, och problemen med den svenska skolan.

Den palestinska fotbollsorganisationen PFA har uppmanat Argentina att ställa in en vänskapskamp mot Israel som schemalagts i Jerusalem nästa månad. I ett brev som igår skickades till den argentinska fotbollsorganisationen, den sydamerikanska fotbollskonfederationen och FIFA, protesterar PFA-presidenten Jibril Rajoub mot valet av plats för matchen. Rajoub anklagar Israel för att politisera sporten genom att vara värdar för matchen den 9 juni på Teddy Stadium, som är byggd på mark där en palestinsk by förstördes av israeliska styrkor 1948, under skapandet av staten Israel.
-”Ockuperingsmakten Israel har agerat i strid med de universella värderingar och normer som gäller för sport och matchen kommer att kosta Argentina sitt sportsliga och moraliska rykte. De missleder också det argentinska folket genom att promota staden som det förenta Jerusalem för judar.”

Mer än 600.000 personer har uttryckt intresse för att köpa biljetter till matchen enligt den israeliska fotbollsorganisationens hemsida. Teddy Stadium rymmer 31.733 personer.

Jag gillar inte att man börjar dra in sporten i den infekterade konflikten i Gaza. Räcker det inte med att grönsaker från Israel bojkottas, måste fotbollsmatcher nu också ställas in?! Det som hände 1948 kan inte göras ogjort och man borde istället se framåt för att hitta en fredlig lösning.
Sport ska på något sätt vara fredat från politik och motsättningar – ett sätt att mötas över gränserna som vänner trots meningsskiljaktigheter utanför planen – jag vänder mig därför mot palestiniernas agerande.

https://www.aljazeera.com/…/palestine-urges-argentina-cance…
——————————————

Under ett ministermöte i Bryssel igår, talade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó med internationell press och uttryckte då sin bestörtning över Bulgariens senaste förslag kring migration. Förslaget går ut på att EU ska omfördela migranter bland sina medlemsstater om det blir en ny migrationskris likt den vi hade år 2015.

Szijjártó menar att Bulgariens förslag sänder budskapet att ”om tillräckligt många av er kommer så blir ni fördelade, så därför ska många av er komma”.
Han kritiserar också en klausul i förslaget som innebär att medlemsstater som tar emot migranter frivilligt kommer att få tillgång till extra ersättning.
-”Det här är likvärdigt med en inbjudan till migranter, vilket strider mot Europas säkerhetsintressen. Om det godkänns kommer medlemsländer att behöva börja ta emot migranter direkt. Enligt Bulgariens kalkyleringar är det Centraleuropa som kommer att få ta emot flest migranter, vilket går helt emot både sunt förnuft och säkerhetsintressen för det europeiska folket. Ungern måste skydda sina södra gränser med alla kraft och Österrike har nyligen sagt att de kommer att stänga sin gräns helt om det blir nödvändigt. Ungern vill inte bli slutdestinationen om vi får en ny migrantvåg, särskilt inte med tanke på att situationen i Grekland hela tiden förvärras.”

Jag håller med Ungern – det här var ett uselt förslag. Om det skulle gå igenom så vet vi alla vilket land som skulle anmäla sig för att frivilligt ta emot migranter…

https://dailynewshungary.com/bulgarias-migration-proposal-…/
——————————————

Slutligen en intressant artikel där två lärare uttalar sig om svenska skolan och tycker det är fel att enbart lärarna belastas för de sjunkande skolresultaten när även föräldrarna har ett stort ansvar i det hela.

Enligt lärarna är en del av problemet att föräldrarna inte har koll på vad barnen gör vid skärmen. Lågstadiebarn som tillbringat morgonen med att spela spel med 18-årsgräns och/eller bråkat med stressade föräldrar bidrager till att barnen har svårt att koncentrera sig i klassrummet. Barn som kommer till skolan i solklänning och sandaler när det ösregnar ute är heller ingen ovanlig syn, eftersom föräldrar inte haft tid eller ork att ta konflikten om lämpliga kläder. Barn som slarvar med läxor eftersom fritidsaktiviteter istället prioriteras är också en del av vardagen. Har de tur, har barnen lyckats peta i sig en smörgås på morgonen.

De poängterar dock att det inte är skärmen i sig som är ett problem, utan mängden skärmtid och vad barn väljer att göra på surfplattan samt att lågstadiebarn spelar spel med en åldersgräns på 12-, 13- eller 18 år.

Ett annat problem är att föräldrar prioriterar barnens fritidsaktiviteter före skolan och inställningen signalerar till barnen att skolan och det som händer där inte är så viktigt – sedan får skolan bära hundhuvudet för att skolresultaten hela tiden faller.

Summa summarum kopplar de koncentrationssvårigheter till ett stressigare klimat dels i skolan, men även i hemmiljön och i övriga samhället. Föräldrar måste bli bättre på att ta konflikter med sina barn och ta sig tid för de viktiga samtalen samt inte alltid välja den väg som är enklast för stunden, vilket ofta innebär att låta barnen få surfa och spela de spel de vill.

I övrigt skriver DN idag att om Skolverkets prognos håller i sig så kommer det att saknas 80.000 lärare om 15 år, samtidigt är det allt färre som vill utbilda sig till lärare.

Jag tycker att pedagogerna har helt rätt i det de säger och gud ska veta att jag har konflikter dagligen med barnen om just spelande och kläder, men jag är benhård! De har tre dagar i veckan när det är officiella speldagar, då de har 1,5 h till sitt förfogande, i-pads får de ha på morgonen innan frukost och titta på serier eller film, kläder bestämmer mamma. Tyranneri kanske vissa säger, men det fungerar i det stora hela. Visst är det jobbigt att ta konflikterna med barnen och det blir en del gråt och skrik – särskilt för den som avskyr jeans och bara vill ha tights hela tiden, men man måste. De måste lära sig redan från början att man inte kan göra som man vill och att man får förtjäna sin speltid. Jag håller dock med lärarna om att det inte är en lätt fråga och hur samhället ska få föräldrarna att ta mer ansvar har inte jag heller något bra svar på.

Det vi vet är att skolresultaten hela tiden faller och att det är våra barn som är förlorarna i slutändan – om inte det är en väckarklocka för gemene man så vet jag inte vad som krävs för att få folk att inse att vi måste börja engagera oss!

https://www.svd.se/larare-foraldrar-bar-skuld-for-att-barn-…

News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s