Jag blev den sista i min familj som fick fira mina skolavslutningar i kyrkan!

Min tidigare sprudlande fredagsglädje förbyttes i moll när jag läste ett mail från vicerektorn på den skola där mina äldsta barn går.

Bakgrunden är att man vid julavslutningen förra året beslutade att inte ha skolavslutningen i kyrkan, något som både jag, mina barn och andra föräldrar starkt opponerade oss emot. Jag skrev till och med en uppmärksammad insändare till lokaltidningen som rektorerna replikerade på och det blev en hetsig debatt på Facebook där andra mammor attackerade mig verbalt för att jag enligt deras tycke ”använde deras barn som slagträ i invandrardebatten”. Således fick jag tyvärr ingen majoritet i ryggen och skolan genomförde skolavslutningen i skolans klassrum, vilket enligt mina barn och några andra föräldrar var den sämsta och tråkigaste avslutningen någonsin utan den där härliga julstämningen som infinner sig i kyrkans rum. I samband med detta skickade skolan ut en enkät till alla vårdnadshavare om hur de hade upplevt skolavslutningen när den inte var i kyrkan. Jag hade förväntat mig att en stor majoritet skulle ta bladet från munnen och säga vad de egentligen tyckte, så att vi kan bevara den fina traditionen att ha skolavslutningarna i kyrkan, men ack så fel jag hade – dessa politiskt korrekta föräldrar prioriterar utrymme före seder och tradition har det nu visat sig!

Nu när vi närmar oss skolavslutningen hade jag därför frågat rektorerna om vi nu kunde förvänta oss att få vara i kyrkan och sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och lyssna på prästens väl valda ord, men svaret blev att skolavslutningen även denna gång blir i skolans lokaler. Mina barn ska byta skola till hösten när en av dem börjar mellanstadiet och dessa rektorer är ansvariga även för denna skola, så jag frågade om det är samma sak där och fick till svar att de inte har haft sommaravslutning i kyrkan där på flera år.

Nu Känner jag mig så ledsen och besviken! Jag vet att en del människor inte har firat skolavslutningarna i kyrkan när de växte upp, men jag har firat varenda avslutning – sommar som jul – i kyrkan, från årskurs 1 ute på landet, upp till sista ring i gymnasiet i Norrköping. Jag bär med mig väldigt fina minnen och det var alltid så speciellt, man satt där i kyrkbänken uppklädd och upprymd medan man sjöng de fina psalmerna, lyssnade till prästen och sedan var det lov!! Jag hade så gärna velat att mina barn skulle få uppleva samma sak när de går i skolan, men nu blir det alltså inte så och det känns i hjärtat kan jag tala om!

Jag undrar i mitt stilla sinne varför det har blivit så här? Enligt en undersökning som SvD skrev om i en artikel i juni förra året, vill svenskar ha skolavslutningen i kyrkan – 78% av de som tillfrågades anser att det vore ett dåligt förslag att förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Motsvarande andel år 2012 var 78% och år 2011 75%. Det fortsatt starka stödet för avslutningar i kyrkan har en naturlig förklaring enligt lektor Viktor Aldrin: -”Trots utspel från olika grupper har det inte förändrats nämnvärt. Detta har nästan inget med religion alls att göra utan skolavslutningar i kyrkan klassas som en svensk tradition som man inte vill förbjuda”.

Jag hade givetvis läst den här artikeln i samband med julavslutningen förra året som gick i stå och jag var bergsäker på att den här enkäten som alla skulle fylla i skulle bidraga till att stjälpa skolans planer, men nej då! Man skyller officiellt på platsbrist, men det hade lätt gått att lösa genom att dela upp det i två sessioner som man gör på andra skolor. Jag köper inte heller att vissa blir kränkta av att tvingas vistas i en kyrka – hur kommer det sig att det har fungerat i alla år i sådant fall? Ateister och muslimer har det alltid funnits – när jag gick i gymnasiet i Norrköping var det inga muslimer som inte klarade av att närvara i kyrkan och det fanns heller inga föräldrar som klagade över att deras barn inte skulle påtvingas något religiöst budskap. Då kvarstår tesen att det är vänsterlobbyn som drivit igenom dessa tokigheter. De som var upprörda över min insändare och gick till personangrepp på Facebook var pedagoger allihop och av någon anledning så är de flesta lärare väldigt mycket PK tyvärr, det är min uppfattning i alla fall.

Nu är det inget att göra, det känns väldigt trist bara och jag är uppriktigt sorgsen över detta. Tydligen var jag den sista i min familj som stolt tågade in och ut ur kyrkan, full av glädje och spring i benen inför lovet som väntade runt hörnet…

https://www.svd.se/starkt-stod-for-skolavslutningar-i-kyrkan

skolavslutning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s