Det är hög tid att kasta ut flumskolan!

I dagens Expressen kritiserar en högstadielärare i skarpa ordalag den flumskola som har tillåtits existera allt för länge.

Under åren 1994-2011 försökte man ”modernisera” skolan, vilket betydde att ämneskunskaper inte längre var i fokus och att elevernas eget ansvar ökade – detta fick till följd att elevernas bakgrund var avgörande för hur de klarade skolan.

En ny läroplan infördes år 2011 och den gäller fortfarande. Nu ligger fokus på att kunskap ska öka, men tyvärr är kunskapskraven alldeles för höga, med betoning på abstrakta förmågor som att kunna analysera och resonera. De som får höga betyg är elever som pratar fint och formulerar sig väl och kunskap är inte längre det mest relevanta.

Problemet med den nya läroplanen är att det är svårt för elever att ”tänka fritt” eller ”resonera” om något utan att först vara kunnig i ämnet.

Kunskapskraven i dagens läroplan är omöjliga för barn att nå och det är helt orimligt att en 12-åring ska kunna beskriva ”komplexa samband mellan olika tidsperioder” och ”undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration och politik” för att få betyget C i historia.

Enligt en färsk studie där professorer fick rangordna kunskapskrav från grundskola till universitetsnivå i ett blindtest, blev till och med professorerna tveksamma. I vissa fall tyckte flera tillfrågade professorer dessutom att kraven från skolan överträffar dem från universiteten!

Det är således ett pedagogiskt etablissemang som bär ansvaret för skolans negativa utveckling och när någon väl vågade ta bladet från munnen och kritisera akademien blev responsen total utfrysning.
Jonas Linderoth, professor i pedagogik, kritiserade starkt de progressiva idéerna som menar att läraren ska vara en handledare åt elever som söker sin egen kunskap i stället för att förmedla kunskaper via instruktion och möttes av att kollegor vände bort blickarna samt tystnade när han klev in i rummet. Han blev under en tid sjukskriven och undviker numera skoldebatten helt.

Det är beklagligt att Sveriges skolmisslyckande har fått pågå under så lång tid och förlorarna är så klart våra barn – de som ska ta över efter oss! Nu kommer krav på att regeringen måste tillsätta en utredning för att gå till botten med problemet, men jag är inte säker på att ännu en menlös utredning som ska skjuta problemet framför dem x antal år tillför särskilt mycket. Det spelar heller ingen roll om det är en rödgrön eller borgerlig regering som styr – båda har haft sina chanser och resultatet ser vi nu! Både SD och AfS vill förstatliga skolan och återinföra katederundervisning, det tror jag är rätt väg att gå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s