Ukraina på randen till kollaps när folket inte vill skydda amerikanernas och Zelenskyregimens intressen

I flera månader har de ryska trupperna varit på offensiven och erövrat flera strategiska områden. Ukrainas underläge har på sistone blivit allt tydligare även om stollar som Zelensky och Stollenberg upprepar sitt orealistiska mantra att de fortfarande kan vinna kriget. Enligt det ryska försvarsministeriet har den ukrainska militären förlorat mer än 8 000 soldater på bara en vecka. Även överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, general Aleksandr Syrsky, erkände denna vecka vid ett virtuellt Ramstein-gruppmöte i fredags att Ukraina har svårt att bekämpa Ryssland.

-”Situationen vid frontlinjen är svår och har en tendens att bli värre. Kiev behöver akut missiler, ammunition, vapen och militär utrustning.”

Men även om Kievs västerländska välgörare skickar nya vapenleveranser, kan det inte kompensera för Ukrainas djupa brist på manskap och utmattning, något som den ukrainska politikern och tidigare medlemmen av Verkhovna Rada, Volodymyr Oleynyk, talade om i en intervju i helgen.

Enligt det ryska försvarsministeriet har Ukraina sedan början av kriget förlorat nästan 500 000 militärer samtidigt som man har stora problem med att unga män undviker värnplikten. 

Volodymyr Oleynyk konstaterade att många ukrainska befälhavare säger att deras stridsenheter lider av ett underskott på 30-40% i manskap.

-”Hela brigader bryter mot lagen, bryter mot order och lämnar godtyckligt stridspositioner. Några av dem är elitbrigader. En av dem upplöstes, den som inkluderade Högersektorn, som anses vara väldigt patriotisk.”

Under de senaste månaderna har det skett en betydande ökning av antalet ukrainska trupper som använder den speciella radiofrekvensen ”Volga” 149.200 för att kommunicera sin önskan att kapitulera. Frekvensen sattes upp av ryska styrkor för ukrainska trupper som ville kapitulera.

Den före detta ukrainske lagstiftaren beräknar att omkring 1,5 miljoner män i militär ålder för närvarande är på flykt i Ukraina, dessutom deserterar ukrainsk militär personal alltmer.

-”Jag har analyserat situationen för det första kvartalet i år: omkring 20 000 brottmål relaterade till desertering har öppnats under de senaste tre månaderna. Allmänt sett tror man att omkring 100 000 desertörer är på flykt. Hur många fall har skickats till domstol? Under dessa tre månader skickades endast 80 brottmål till domstol. Detta visar att inte ens rättsväsendet vill ta hänsyn till dessa fall, eftersom tjänstemän är rädda för att de dömda senare ska hämnas. Det finns också ett annat problem förknippat med dessa fall – det är oklart hur man ska hysa detta gigantiska antal fångar. Ukrainas fängelsesystem är utformat för att hysa 80 000 fångar, men de är redan fyllda med 60 000 fångar. Var ska man hålla de andra? Ska Ukraina skapa koncentrationsläger eller, som en gång i Chile, bokstavligen placera människor på en stadion som inhägnas med taggtråd?”

Oleynik slog fast att Ukraina med tanke på den stadiga ryska framryckningen omedelbart måste mobilisera upp till 200 000 män, vilket han samtidigt konstaterade är omöjligt och de drakoniska lagförslag som nyligen undertecknats av Zelensky kommer sannolikt inte att förbättra situationen.

-”Kärnan i saken är att moralen är låg och med hänvisning till en studie i mars av Razumkov Center [en ukrainsk icke-statlig tankesmedja som grundades 1994] är cirka 90% av ukrainarna inte villiga att gå med i militären. Som ett resultat har de ukrainska myndigheterna skärpt de illegala metoderna för rekrytering och mobilisering. Jag har nyligen läst om ett fall som inträffade i Tulchin, i Vinnytsiaregionen. En kvinna berättade för journalister att hennes son, som är 20 år gammal, fångades av rekryterare och misshandlades. Man måste komma ihåg att även under det senaste lagförslaget kan man inte mobiliseras om man är under 25 år. Militärregistrerings- och värvningskontoret sade till ynglingen att i enlighet med Zelenskys lag kunde han avrättas om han gjorde motstånd och skickade honom till stridszonen. Ukrainare ser dessa fall som en oroande trend, där några av dem som bor utomlands säger att de är redo att avsäga sig sitt ukrainska medborgarskap för att undvika hotet om utlämning och värnplikt. Det vill säga, i verkligheten är detta en kollaps, det här är en återvändsgränd. Folk vill inte skydda amerikanernas och Zelenskygängets intressen.”

Återigen kan man konstatera att vi i väst skickar vapen och pengar till en förlorad sak som bara gynnar krigsindustrin samt genererar mer död, men tyvärr får dessa avgörande faktorer ingen framträdande roll varken i massmedia eller den allmänna debatten. Vi betalar, tömmer Europa på tillgångar och håller tyst medan våra egna länder faller samman.

#tilldensisteukrainaren

#itsallaboutthemoney

https://www.rt.com/russia/596700-situation-difficult-ukraine-top-commander/

https://sputnikglobe.com/20240427/ukraines-deep-manpower-shortage-overshadows-arms-deliveries-1118136925.html

18 reaktioner till “Ukraina på randen till kollaps när folket inte vill skydda amerikanernas och Zelenskyregimens intressen

  1. Massakern fortsätter och det här kan inte pågå länge till innan hela fronten kollapsar! Det Ukraina kan hoppas på är att de som flytt till väst skickas tillbaka till Ukraina men det kommer nog knappast att hjälpa. Sedan funderar man på hyckleriet varför ska just ukrainare skickas tillbaka till kriget när alla andra s k ”flyktingar” från Afrika och Mellanöstern slipper med motivationen att de riskerar hamna i krig och dödas? Det mest fantastiska är den uppenbara dubbelmoralen från politiker och media!

    Gillad av 5 personer

  2. Vem tror du att du lurar? Att Ryssland är numerärt större än Ukraina och därmed har fler soldater är ett faktum. Ukraina har dessutom inte haft en allmän mobilisering, vilket de förmodligen måste göra i närtid. Trots den numerära övermakten så har Ryssland haft få framgångar med att erövra ny mark viket är logiskt då de flesta ryska soldaterna inte ens förstår varför de tvingas slåss mot sina fd vänner och grannar i Ukraina.Ryssland har inte ens kontroll över de områden som de olagligt utropa som Ryska. Att Ryssland fortfarande finns kvar i Ukraina beror till stor del på att Ukraina lagt upp sin strategi efter sin tekniska kapacitet och då väst inte levererat utlovad materiel. Förhoppningsvis så förändras detta då USA börjar leverera enligt det senaste beslutet.

    Gilla

    1. Märkligt att du bara dyker upp i kommentarsfältet när det handlar om Ukraina. Tja du får ha din uppfattning som är helt enligt den politiskt korrekta bilden som svensk massmedia levererar, medan många andra har en helt annan bild av skeendet.

      Gillad av 3 personer

    2. KOba ” Förhoppningsvis så förändras detta då USA börjar leverera enligt det senaste beslutet.”

      USA (och EU,, NATO etc.) har levererat under lång tid, och det har ju inte gått så bra hittills…eller hur?

      Gilla

    3. Alla som begriper något fattar att den ryska taktiken är att nöta ner den ukrainska militära förmågan och nazi-bataljonerna först och främst! Problemet är att nazisterna själva inte vill vara vid fronten utan tvingar dåligt utbildade att dödas som kanonmat. Ca 8000 bara senaste veckan. Din löjliga MSM-propaganda lurar ingen och det USA ska leverera är bara av samma usla kvalitet man skickat tidigare och gör ingen som helst skillnad…Den bistra verkligheten!

      Gilla

  3. Jaa under kriget i Vietnam, som pågick 25? år, var det en av de få gånger som USA ”draftade” (värnpliktigade) soldater. Då skickades inte de som ”flyttade” till Sverige tillbaka till USA… uppehöll sig i Sverige och skickades inte hem eller hämtades….. kommer vi att behandla Ukrainare annorlunda eller blir vi så då en fristad för de som inte vill återvända under pågående krig just pga kriget? Kommer de att straffas på något sätt, någonstans, efter kriget? För de flesta av dessa Ukrainare har väl skäl att beviljas asyl i Sverige hade vi inte ”fritt fram” för ”flyktingar” från Syrien nyss… ”Migrationsverket: Fortsatt stort skyddsbehov för syrier”… söker rörande Ukraina och hittar länken nedan .. verkar inte vara en lika öppen dörr som rörande Syrier, än iaf. Kan det finnas ett spår av dubbeltänk här?….. Att skick vapen för 50miljarder, bara från Sverige…. resten av världen… tusentals miljarder och sedan öppna för ”fri lejd” rörande de som inte vill använda dessa vapen…. kan bli kontraproduktivt eller om man har en stram hållning rörande BUT rent ut sagt riktigt hycklande….. 

    ”Ukrainas krig är därför också vårt krig.” från https://www.regeringen.se/tal/2023/01/tal-av-forsvarsminister-pal-jonson-vid-folk-och-forsvars-rikskonferens-2023/

    Ja då blir logiken solklar… dock varför deltar bara Ukrainare i ett krig som ”ägs” av flera nationer….. antingen slutar man att skicka vapen och då tar det slut på pang a.k.a. dödande eller så går man ”all in” i hopp om att Ukraina skall segra… 1miljon Ukrainare döda eller svårt skadade… många miljoner på flykt/flytt…. med många länder, tjogtals, som stöder Ukraina…. några som är agnostiska… suveräna länder kan kriga om de så önskar….

    MEN ärligt är det som hänt verkligen det bästa?De miljoner som drabbats har nog önskat en lösning med ett lägre pris…mycket lägre….OKK fortfarande är det som pågår och det som planeras det bästa i rådande läge? För de närmast berörda dvs Ukrainare? Om inte gör det rätta!!! MEN så länge Ukraina och Ryssland inte kan hitta en lösning…. skulle mindre pang som skickas minska kriget….förvisso så….

    https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Nyhetsarkiv/2023-12-22-Asylsokande-fran-Ukraina-kan-fa-tillfalligt-skydd-enligt-massflyktsdirektivet.html

    Gilla

  4. Vad skriver dom i svenska lögn-media? Att Ryssland håller på å förlora o att zelensky snart har tagit hela Ryssland? Eller gör dom som i England att dom slutat att skriva om Ukraina? När lögnerna blir för uppenbara så är det kanske bäst att vara tyst.

    Vad går lands-skammen pål jonson på? Låter som han får bättre kola än zelensky.

    Men han läser väl bara manus han fått från CIA.

    Gilla

    1. Och jag upprepar…Du har ingen som helst koll på något då är det bättre att hålla käften! Att Putin är gammal och kanske avgår om två år är väl ingen högoddsare? Men du ska inte inbilla dig att hans efterträdare är lika västvänlig för då är du bra dum!

      Gilla

  5. Den där kollapsen har ryssvännerna förutspått länge nu. Några kvadratkilometer med erövrad åkermark är ingen seger eller tecken på ukrainsk kollapsa, hur gärna ni än skulle vilja det. I denna takt kommer det ta månader om inte år för ryzzarna att ta bara Donetsk. Och detta sker när ukrainarna i princip har slut på ammunition. Vilket snart är åtgärdat. Ett råd är att anpassa era förväntningarna något.

    Gilla

    1. Om jag inte missminner mig har du länge förutspått Ukrainas vinst trots att ingen förutom Stollenberg fortfarande tror på det, så kanske ska du ta ditt eget råd.

      Och som jag sagt tidigare finns det en anledning till att Ryssland inte intagit hela Ukraina dag 2 och att de tar det långsamt samt försiktigt.

      Gilla

      1. Var har jag förutspått Ukrainas vinst? Jag vill minnas att vi inte ens lyckats definiera vad ”vinst” betyder. Förhoppningen fanns att de skulle bryta igenom i somras, men det misslyckades. Så nu har vi ett stillastående krig där fronten knappt rört sig på ett år.
        Ja, Ryssland misslyckades med att ta Ukraina som planerat. De lyckades inte ta Kyiv och drog sig tillbaka (minns den långa kolonnen av stillastående lastbilar). De var uppenbart oförberedda på hårt ukrainskt motstånd. Sedan dess har de anpassat sig. Nu försöker de ta Donetsk, vilket går långsamt med i snitt 900 döda och sårade per dag och stora materielförluster. Det är inget hållbart sätt att föra krig på, men ryskt kött är ju billigt och diktaturer har den fördelen att de kan kasta in folk i enorma mängder. Ingen vågar ju protestera.
        Detta krig är en katt-och-råtta-lek där den ena sidan anpassar sig och den andra kontrar, fram och tillbaka. Drönare har blivit en väldigt viktig del, pansar är nu mindre viktigt. Det blir intressant att se om ukrainarna lyckas sänka Kertjbron under året. Krym lär bli fokus från deras sida om de lyckas motanfalla.

        Gilla

      2. Du verkar inte ha förstått varför de tar det långsamt istället för att lägga en bombmatta dag 2. Tiden lär utvisa hur det går, men det krävs ett mirakel om Ukraina ska vända det här.

        Gilla

      3. Precis att ge sig på ett grannland är ”kinkigare” än att flyga över 1000mil för att kriga (USA vs Irak) massiv insats gissar att Irak inte hade ”bättre” försvar än Ukraina och inte heller att de hade ett lika massivt stöd som Ukraina 20+ typ länder skickar vapen till Ukraina …. sedan att det med alla dessa mellanhänder blir dyrt pang är uppenbart….. Ukraina är väsentligen större än Irak osså….. så med försiktighet och för att inta ett större land än Irak och med alla dessa vapen och den logistik som USA använde i Irak är det ganska bra att de redan tagit över 20% av Ukraina….. Inte många i Irak förstod amerikanska jmf med hur många i Ukraina som förstår ryska t.ex. Om NATO bygger baser, incl baser med kärnvapen, nära den ryska gränsen….. och med stora områden att råda över i Sverige ser det inte bra ut…..

        Uppenbara tecken är att plötsligen blir NATO´s sak vår det som blir svårt är att ett land så ”skadat av krig” som USA incl deras statsskuld 1miljon/capita nästan 3miljoner per skattebetalare….. detta land behöver ta del av billiga naturresurser….. det som hänt är att Ryssland för tillfället satt en påle i hjulet för cykeln USA…. just nu verkar Kina–Ryssland vara överens medan USA´s besök i Kina inte uppskattas…. och varför inte POTUS46 har väl sagt mindre berömmande ord rörande Kina… likaså nyligen vid AB´s besök i Kina, medan AB fortfarande var kvar i Kina, sade han mindre snälla tillika diplomatiska ord om Kina…..

        OSSÅ har man med en sittande president som tappar höjd, på flera sätt, ideligen och med ett presidentval i höst där ett demokratiskt val skulle byta tillbaka till POTUS45… synd att de är så många rättsliga saker rörande honom….. och de flesta saker som kostar tid och pengar och engagemang är dödfödda…. vilket alla vet…. och dessa ”maskiner” man behöver inte vara konspiratorisk för att klart misstänka att alla de saker som hände i valet 2020 var ojuste… vilket de flesta säger dock säger de flesta av dessa att ”de påverkade inte” hur kan man veta…. varför får den amerikanska nyhetsrapporteringen mig att tänka på gula frukter?

        OKK våra svenska politiker jamsar med hela tiden… money talks…… till skillnad mot ideellt arbete…….

        Gilla

    2. När den ukrainska militären kastar in handduken kommer det att gå snabbt men det är du för dum för att begripa dig på militära insatser och hur man för krig för att minska de egna förlusterna. Krig är en dödligt ”sysselsättning” och med dagens informationssamhälle kan man inte dölja de massförluster man kunde sopa under mattan för i tiden. Varför tror du Macron yrar om Nato-trupper i Ukraina? Men räkna med att då kommer helt andra typer av vapen att användas men det är väl sådant som ”stridspittar” som ”Hans” drömmer om på nätterna?

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar