Ukrainska soldater upplever själva att de används som kanonmat

Efter att massmedia under en längre tid pumpat ut budskapet att kriget går bra för Ukraina och det är Ryssland som håller på att förlora kriget samt mest manskap, börjar det nu sippra ut en annan bild även i västmedia.

Tidningen Wall Street Journal hade exempelvis i går ett reportage från kriget i Ukraina där man rapporterade att Kiev använde otränade och dåligt utrustade trupper i den förlorade striden om den strategiska Donbassbaserade staden Artyomovsk (som ukrainarna kallar för Bakhmut) i syfte att spara bättre enheter för sin planerade motoffensiv.

Artikeln berättar om en grupp av 16 ukrainska värnpliktiga som krossades av de ryska styrkorna under striderna i Artyomovsk i Donetsk i februari. Trupperna bestod mest av fattiga män, varav många var arbetslösa. De hade rekryterats av den ukrainska militären från byar i nordöstra Kharkov-regionen och vissa hade slutfört obligatorisk militärtjänst för flera år sedan, men nästan ingen hade någonsin sett verklig strid. Männen tillbringade bara två nätter på en bas där de fick gevär och uniformer från sovjettiden. Efter det fick de veta att de sattes in i Artyomovsk – platsen för en månader lång konflikt mellan ryska och ukrainska styrkor som har beskrivits som en ”köttkvarn” och det största slaget hittils på 2000-talet.

Några av de värnpliktiga ville underteckna en officiell vägran att följa ordern och sa att de inte hade ordentlig utbildning för uppgiften. En mindes hur han klagade över att han aldrig hade hållit ett vapen tidigare och var rädd, men den ukrainske sergeantmajoren sa bara till honom att ”Bakhmut kommer att lära dig.” Männen tillbringade bara 36 timmar i Artyomovsk, under vilka 11 av dem dödades eller tillfångatogs.

En av männen berättade att han avfyrade en raketdriven granat för första gången i sitt liv i Artyomovsk, medan den andra beskrev det ryska anfallet som ”helvetet på jorden”.

Enligt Evgeny Prigozhin, chef för Wagners privata militära företag som ledde den ryska ansträngningen i Artyomovsk, har hans män förstört 50.000 trupper från den ukrainska väpnade styrkan och skadat ytterligare 50.000-70.000. Moskva tillkännagav i helgen att det ukrainska centrala fästet och logistiknavet hade erövrats fullt ut, men Kiev har hittills avstått från att bekräfta förlusten av staden. I en video från i går säger Prigozhin att man nu lämnar över sina positioner till den ryska militären.

Även danska TV2 har i dag ett liknande reportage, där ukrainska soldater berättar att de känner sig använda som kanonmat mot ryska styrkor under striderna om Bakhmut.

Enligt Rasmus Tantholdt, som har träffat flera ukrainska soldater som deltagit i striden, är flera soldater kritiska till den ukrainska armén och den taktik som används i Bakhmut, där man skickade in en hel massa ukrainare som inte var särskilt väl beväpnade.

I det här läget kan man tycka att Washington borde överväga att välja förhandling istället för fortsatt slakt, men man tycks välja att fortsätta vandra den hårda vägen och offra de ukrainska männen på slagfältet oavsett hur blodigt det blir samt hur långt tid det tar.

USA:s biträdande minister för politiska frågor Victoria Nuland, sade vid Kiev Security Forum i går att Washington har hjälpt till att planera den ukrainska ”motoffensiven” mot Ryssland i nästan ett halvår och att det sannolikt kommer att börja röra på sig i samband med NATO-toppmötet i Litauen som är planerat till den 11 juli. Enligt Nuland planerar USA också för att Ukrainas militär ska avskräcka Ryssland för lång tid framöver.

Samtidigt sade den amerikanska toppofficeren General Mark Milley i går att Ryssland inte kommer att uppnå en militär seger i Ukraina samtidigt som han varnade för att Kiev sannolikt inte kommer att tvinga ut alla ryska trupper på kort sikt, precis som Nuland är Milley inne på att det kan ta flera år. Hans kommentarer underströk andra prognoser om att kriget i Ukraina kommer att dra ut på tiden.

Presidentkandidaten Robert Kennedy Jr, vars son kämpade i Ukraina, har en helt annan uppfattning och har sagt att den ryska armén inte kan stås emot.

”Frågan är varför vi är i Ukraina. Försvarsminister Lloyd Austin sade att vi var där för att slita ner ryssarna. President Biden sa att vi är där för att störta Vladimir Putin. Och om det är därför vi är med och dödar ukrainare som brickor i ett proxykrig mellan två stormakter, så är här en sista sak. Ingen pratar om det. 300.000 ukrainska militärer dog där och ryssarna dödar ukrainare i förhållandet sju till en till åtta till en, vi kan inte motstå dem.”

Alla hundratals miljarder dollar som västvärlden bränt på det här proxykriget och alla dessa hundratusentals ukrainska män som den politiska eliten skamlöst har på sina samveten – för vad?! Tragiskt och vi är tyvärr en del av det med vårt inhemska flinande politiska garnityr som strör skattemedel omkring sig som de behagar.

#followthemoney

https://www.wsj.com/articles/36-hours-in-bakhmut-one-units-desperate-battle-to-hold-back-the-russians-72e30f01

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-05-25-ukrainsk-soldat-vi-var-36-mand-da-vi-ankom-men-i-loebet-af-de-foerste-minutter-mistede-vi-tre

https://www.arabnews.com/node/2310486/world

https://www.rt.com/news/576926-us-ukraine-counteroffensive-nuland/

25 reaktioner till “Ukrainska soldater upplever själva att de används som kanonmat

 1. Tja, krigsindustrin tjänar pengar vilket även betyder att pengar till politiker som vill ha mer vapen strömmar in till de hemliga bankkontona i skatteparadisen. Skatteparadisen skulle stängas ner på mindre än ett dygn om de inte var så behändiga för korrupta politiker runt om in världen! Den som fortfarande tror på vad globaliststyrda MSM i västvärlden spyr ut måste nog betraktas som en dåre med tanke på diskrepansen mot vad som sker i verkligheten. Man kan bara konstatera att sagoberättandet gjort en storstilad comeback via MSM…

  Gillad av 2 personer

 2. Och alternativet är vad…? Att ge bort Ukraina till Putin? Det är ju vad ”fred” betyder i dagsläget. Låt ukrainarna bestämma huruvida de vill ge bort sitt land till en rysk despot eller ej.

  Gilla

   1. Den ukrainska regeringen och parlamentet har beslutat att stå emot Rysslands angrepp. Dessa agerar på folkets mandat som det anstår en parlamentarisk demokrati. Dessutom stödjer 91% av Ukrainas medborgare Zelenskyj, 97% tror att man kommer att besegra Ryssland och 74% tror att man kommer att återerövra allt territorium som Ryssland i dag kontrollerar. Det verkar som att regeringen agerar helt i linje med folkviljan. https://www.iri.org/news/iri-ukraine-poll-shows-strong-confidence-in-president-zelensky-a-surge-in-support-for-nato-membership-russia-should-pay-for-reconstruction/

    Gilla

   2. Du underkänner ett helt folks beslutandeförmåga och strävan efter frihet från rysk ockupation. Minns du inte inledningen av kriget? När alla trodde att Ukraina skulle falla inom några dagar. Då gick studenter och pensionärer mangrant ut på gatorna och förberedde molotov cocktails att kasta på de rycka ockupanterna. Det är motståndsvilja, och den fanns där från dag 1. Hade den ukrainska armén inte lyckats kasta ut ryssarna från Kyiv-området hade vi högst sannolikt fått se ett slags gerillakrig som fortfarande hade pågått.
    Åter till frågan: vad är alternativet till ukrainskt motstånd mot rysk ockupation? Hur ska en befolkningen enligt dig förväntas reagera när grannlandet börjar bomba ens städer, skolor och sjukhus?

    Gilla

   3. Varför diskutera med någon som 1. inte förstår varför Ryssland gått in i Ukraina och 2. inte ens förstått att proxykriget styrs från Washington och att det ukrainska folket med hjälp av nickedockan Zelensky är de största förlorarna. Waste of time and energy.

    Gillad av 1 person

   4. Du argumenterar aldrig i sak. Du påstår bara att den som inte håller med dig inte har ”förstått”. Det inte särskilt imponerande. Och du har fortfarande inte svarat på frågan.

    Gilla

   5. Det finns inget att argumentera om, det är inget tyckande det handlar om utan bakgrunden finns beskrivet på många ställen utanför msm.

    Gilla

   6. Rysk. Propaganda. Är. Inte. Fakta. Men jag förstår att det är bekvämt att slippa tänka, att få ”sanningen” på ryska propagandakanaler.

    Gilla

  1. Lättare för NATO, EU, USA, Blackrock m.fl. att ta över Ukraina när dess befolkning är död eller kraftigt decimerad. Despoten och kasperdockan Zelensky kommer att bli (ännu mer) rikligt belönad.

   Gilla

 3. Ukraina kommer inte vinna eftersom man uppskattar att två ukrainare dör för en rysk soldat, många andra anser att förhållandet snarare är 3:1 eller 4:1. Anledningen till detta är det statiska kriget i stil med första världskriget där artilleri är det mest dödliga vapnet. Ryssland har ett enormt artilleriövertag.

  Ukraina har också en mycket mindre befolkning än Ryssland. Det nuvarande förhållandet är ca 5 ryssar för 1 ukrainare.

  Det kommer inte att bli något fredsavtal i Ukraina. Kriget ses av båda sidor som existentiellt. Ukraina insisterar på att återfå territorium som man ser som en del av landet. Ukraina vill ha säkerhetsgarantier från ”väst”, vilket Ryssland motsätter sig. Problemet med hypernationalism (fascism) på den ukrainska sidan gör också fred omöjlig. Sedan har man även problemet med att Ryssland, efter att ha blivit lurat i Minskavtalen, har Ryssland noll förtroende för alla ”västliga” ord.

  https://www.committeefortherepublic.us

  Gillad av 1 person

  1. Det är ännu värre med förlusterna för ukrainska soldater! Enligt flera samstämmiga uppgifter så stupar det mellan 5 och 7 gånger så många ukrainska soldater som ryska beroende på vilket frontavsnitt det gäller. Givetvis kan denna slakt inte pågå länge till trots det stora antalet legosoldater Nato kastat in utan det talas alltmer högljutt om att frysa konflikten från västpolitiker. Tyvärr har det skeppet gått och nu kan vi bara se på när Ryssland mal ner det som är kvar av de stackars ukrainska soldater som tvingas slåss för en förlorad sak. Jag tycker att krigsivrarna som härjar här på bloggen omgående ska ta värvning i ukrainska militärens frivilligkårer och åka ner för att kriga i stället för att gapa här på (än så länge) säkert avstånd om ni nu är så övertygade om den ukrainska naziregimens förträfflighet. Kontaktuppgifter finns på nätet! Bara att packa väskan alltså!

   Gilla

   1. Vilka ”samstämmiga uppgifter”? Ukrainarna gör inte massanfall som ryssarna gör. De rekryterar inte kanonmat från fängelser.

    Gilla

   2. Hans, får du dina ”informationer” uteslutande från SvT, SR, CNN, NYT, BBC, ARD, ZDF m.fl. andra ”opolitiska*och ”neutrala” medier eller hur gör du för att konsekvent undvika alla andra aspekter som existerar?

    Gilla

   3. ”Hans” ryssarna gör inga massanfall av den orsaken att de har inte så många man att kasta in i striderna eftersom deras reserv på 300 tusen man inte ens behövts än. Det är uteslutande ukrainarna som kastar in ungdomar, gubbar och fängelsekunder i striderna vilket finns massor av bevis för! Det hela är precis tvärtom som du läst i fulmedia men fortsätt du att läsa lögnerna i fulmedia. Den som inte vill se verkligheten vill vara blind. I ditt fall är det nog mycket önsketänkande inblandat också dessvärre! Har du inte packat väskan än för ukrainarna behöver mer kanonmat?

    Gilla

 4. Deaths on their consciences? In order to occupy a position of influence in government or the military you apparently need to accept having your conscience disabled.

  Gilla

 5. The Ukrainian supporters don’t seem to understand that the global rulers like Soros, Victoria Nuland and many others are using them to tear apart both Russia and Ukraine so that they can take over and control their countries and resources. They need to read and understand what happened in Afghanistan, Syria, Iraq, Libya, and previously in Latin America. These are the same people who have no loyalty to the nations they live in. They claim the world as their own to own and control using the money and army of their host nations in which they live. They print the dollar out of thin air and pump them into their destructive global projects.

  Why blame Russia? Russia did not take Crimea. The Creameans overwhelmingly voted to join Russia. This is democracy! Why did the Creameans voted that way? Because the Ukrainians supported by Victoria Nuland and the globalists overthrew their democratically voted President in a coup in 2014. The Donbass Region also voted overwhelmingly to join Russia. But Russia, instead of accepting them like Cremea, decided to leave them with Ukraine as Autonomous Regions under the Minsk Accord. Had Russia accepted them then, the blood shed we see today and the 14,000 who lost their lives at the hands of their Ukrainian soldiers would have been saved. Note, recently Angela Merkel and the French President as well as Prosenchko said they did not mean to keep the Minsk Accord, but used it to buy time to arm Ukraine with NATO to fight Russia.

  Meanwhile, for 8 long years, Ukraine was killing Ukrainians in the Donbass Regions. 14,000 Ukrainians were killed by the Ukrainian military in the Donbass Region. How can Ukrainians trust their army who kills them? I don’t understand their logic. Now they are using them as cannon fodder. I am from Papua New Guinea in the Pacific. I can clearly see and understand how the globalists are using Ukraine ruling elites to destroy Ukraine and Russia. Why cannot the ordinary Ukrainians stand up against their government who is allowing its people to die because they want to enrich themselves from the billions of dollars the American and NATO warmongers are dishing out? Please open your eyes and see. Understand. Know. Don’t be fooled.

  Gillad av 1 person

 6. Hemskt att en massa dåligt tränade ukrainare dör i detta proxykrig startat av NATO.

  Gilla

  1. Ett krig som startades av Ryssland redan år 2014 genom den illegala annekteringen av Krim och stödjande av ryska separatister i östra Ukraina!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s