Konsten att korta vårdköerna med mindre personalstyrka

Tidningsrubriken i Göteborgsposten om att ett sjukhus i Västsverige har för mycket personal och måste sparka medarbetare får mig att reagera. I artikeln, som beskriver ett typiskt svenskt problem nationellt sett, står vidare att sjukhusen blöder pengar och att det inte beror på inflationen. Slutsatsen är det mest uppseendeväckande – personalstyrkan behöver bli mindre medan vårdkapaciteten måste bli större.

I Sverige är behovet av sjukvård stort och med ett ständigt högt inflöde av nya invånare som alla har rätt till sjukvård är det väldigt svårt att kapa de redan långa vårdköerna som dessutom förlängdes under covidpandemin samtidigt som vårdpersonalen flyr. Är det någonting vi lärt oss efter covid så är det att vi hela tiden lever på marginalen med stor risk för patientsäkerheten samt har svårt att klara behovet vid en kris. Den ständiga personalbristen förbättrar inte utgångsläget.

Eftersom problemen inom vården med personalbrist och ständig brist på pengar funnits i landets regioner i decennier, är det anmärkningsvärt att det sitter beslutsfattare och konstaterar att personalstyrkan på ett sjukhus är för stor samtidigt som vårdkapaciteten behöver öka. Obegripligt hur man får den kalkylen att gå ihop.

Regionpolitiken i Sverige är ett misslyckande och trots högt skattetryck kan inte god vård överlag levereras till medborgarna. Det är uppenbart att de som styr inte har tillräckligt med kunskap för att få systemet att fungera, men ändå håller man fast vid att fortsätta göra samma sak hela tiden. Jag vet inte hur många gånger genom åren det har skett såväl sjukhusuppror som demonstrationer för att uppmärksamma de växande problemen och det finns en anledning till att vårdfrågan varit i topp vid politiska val i decennier. Men ändå, trots facit i hand, fortsätter politikerna att år efter år slakta svensk sjukvård.

#vibetalar

#onlyinsweden

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/sjukhusen-bl%C3%B6der-pengar-beror-inte-p%C3%A5-inflationen-1.95329048

4 reaktioner till “Konsten att korta vårdköerna med mindre personalstyrka

  1. ”..personalstyrkan behöver bli mindre medan vårdkapaciteten måste bli större.” japp… från hästens mun, läkare, sades för ett tag sedan att hälften av budgeten var admin ADMIN! jaa och gissar att det inte är annorlunda nu…. för i bistra tider då man behöver ”skära ner” vilka gör det jobbet? Förmodligen är det USK och SSK som planerar detta….. skämtar naturligtvis planeras detta i den administrativa delen…. och vem vill bli av med ett trevligt jobb…. sedan har vi rörande vårdplatser bland de lägsta siffrorna per capita…. bland de högsta siffrorna rörande de högsta i världen…… osv en massa siffror sticker ut…. borde man inte titta över vad våra skattepengar spenderas på?

    Gillad av 2 personer

    1. Det är en gammal klassiker att det i första hand skärs ner i produktion, men sällan i administration. En intressant aspekt är, att det är fullt möjligt att driva en verksamhet enbart med produktion, men inte motsatsen, då de senare i regel bara tillför kostnader till verksamheten, men inga inkomster.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s