Mullorna lägger in en tredje växel för att kuva kvinnorna i Iran

Ett växande antal iranska kvinnor har kastat sina slöjor efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Amini avled i moralpolisens förvar i september förra året efter att ha brutit mot landets lag om obligatorisk slöja. Detta har fått Irans domstolschef att hota med åtal utan barmhärtighet mot kvinnor som visar sig offentligt utan slöja.

Gholamhossein Mohseni Ejeis varning från i går kommer i kölvattnet efter ett uttalande från inrikesministeriet i torsdags, där slöjan beskrevs som en av den iranska nationens civilisationsgrunder och en av den islamiska republikens praktiska principer, där man slog fast att det inte skulle finnas någon reträtt eller tolerans i frågan om regeringens obligatoriska hijablag.

”-Att visa sig utan slöja är liktydigt med fiendeskap enligt våra värderingar. De som begår sådana onormala handlingar kommer att straffas och kommer att åtalas utan nåd. Poliser är skyldiga att hänskjuta uppenbara brott och alla typer av abnormiteter som strider mot den religiösa lagen samt som förekommer offentligt till rättsliga myndigheter.”

I inrikesministeriets uttalande från i torsdags uppmanade man även vanliga medborgare att konfrontera obeslöjade kvinnor och i går beordrade iranska myndigheter arrestering av två kvinnor efter att en viral video visar hur de attackerades av en man för att de inte bar slöja. I videofilmen, som delats brett på sociala medier i Iran, ses två kvinnliga kunder som inte bär den obligatoriska huvudduken i en butik där de blir överfallna av en man som häller yoghurt över deras huvuden efter ett verbalt bråk. Mannen kastas sedan ut ur butiken av affärsinnehavaren.

Myndigheterna utfärdade en arresteringsorder mot mannen som anklagas för att ha begått en förolämpande handling och stört ordningen, men en arresteringsorder utfärdades också mot de två kvinnorna för att de begått en förbjuden handling genom att ta av sig sina huvuddukar. Även ägaren av butiken har fått tillsägelse att följa lagar och sharia-principer enligt reglerna.

De många modiga kvinnor och män som i månader kämpat mot de förtryckande lagarna genom våldsamma protester som skakat regimen samt krävt att det ska vara frivilligt att täcka sitt hår offentligt, har inte fått gehör för sin sak och nu lägger mullorna in en tredje växel i sin iver att kontrollera befolkningen.

Beklagligt att fega och hycklande män som gömmer sig bakom sin religion dikterar villkoren för hur andra ska leva samt än värre att det finns gott om personer av det täcka könet i landet som bejakar detta kvinnoförtryck, men frihetskampen lär nog fortsätta även framöver.

#låtallafåkännavindenblåsagenomhåret

https://www.arabnews.com/node/2279426/middle-east

2 reaktioner till “Mullorna lägger in en tredje växel för att kuva kvinnorna i Iran

  1. Det är inte så konstigt att mullorna lägger in en tredje växel. Annars kan världen nämligen inte bli frälst!
    Åtminstone inte enligt de iranska mullorna som, enligt artikeln i länken, inte kan både hedra Allahs vilja i exempelvis hur kvinnor bör klä sig i en islamisk stat, och samtidigt tillmötesgå folkets önskan om frihet i frågan:
    https://www.varldenidag.se/debatt/islam-en-orsak-till-att-protesterna-pressats-tillbaka-pa-irans-gator/repwbi!dmtl0x@Hd@0pcMYBiUba3Q/
    Detta förklarar mycket!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s