Elbilsägare missnöjda med bilens räckvidd i kyla

Elbilar är religion i EU, inte minst i Sverige och det är mycket sällan man ser någon större kritik trots att frågan hur man ska få elen att räcka till när nyförsäljning av fossildrivna fordon förbjuds 2035 inte har besvarats samt bilbatterierna är allt annat än miljövänliga samtidigt som barnarbetare utnyttjas i gruvor för utvinning av nödvändiga metaller till dessa.

I Norge höjs dock kritiska röster mot elbilars korta räckvidd i kyla och enligt en undersökning från NAF är 45% av landets elbilsägare besvikna och frustrerade över bilens räckvidd vintertid. Flera aktörer anser att återförsäljarna måste komma med mer grundlig information i sin marknadsföring. Även det norska konsumentrådet har reagerat på otillräcklig information om elbilarnas verkliga räckvidd vintertid.

Även i Sverige har det muttrats över detta och det är inte bara räckvidd som är ett problem i kyla, minusgrader gör också att många bilar får problem med att batterierna laddar ur och när det händer med elbilar går de inte att låsa upp samt de måste i många fall bärgas.

I Sydkorea anklagades den amerikanska elbilsjätten Tesla i början av året för vilseledande reklam eftersom de underlåtit att upplysa sina kunder om den kortare räckvidden på elfordonen vid lägre temperaturer. Tesla hotas nu av böter på 2,85 miljarder won, vilket motsvarar ca 2,2 miljoner dollar (23 miljoner kronor).

Det hade varit önskvärt med en mer öppen debatt om elbilarnas för- och nackdelar, vad man gör för att förhindra barnarbete, garantier för eldistribution etc och även öppna för fortsatt försäljning av fossildrivna fordon för att inte knyta upp allt på ett alternativ. Men i vanlig ordning har våra politiker beslutat över våra huvuden utan att ha gjort en konsekvensanalys, där kritik inte får komma upp till ytan och förstöra den bild man så gärna förskönar.

#underytan

https://www.aftenposten.no/norge/i/mBKed4/nyhetsstudio-siste-nytt?pinnedEntry=73512

Tesla åker på böter – överdriver räckvidden

Bildkälla: ALDECAstudio

5 reaktioner till “Elbilsägare missnöjda med bilens räckvidd i kyla

 1. Elbilar har sin nisch som pendlingsfordon i stora städer i varmare länder med nuvarande batteriteknik. Att envisas med batteribilar och subventionera dessa visar väl på galenskapen hos klimathysteriska politiker som inte begriper bättre eller har en agenda. Att ha elbilar i Sverige som enda bil funkar inte det bevisas av sådana jag känner som har elbil, de har oftast en bensin eller dieselbil också. Var det tänkt att folk skulle ha två bilar i stället för en? Var är den s k miljövinsten? Konsekvenstänk finns inte i klimatreligionen!

  Gillad av 2 personer

 2. Kommenterade på Facebook för lång tid sedan den renodlade elbilens korta räckvidd i minusgrader, effektförlust i kalla batterier, ett måste då, i förväg värma bilens batteripack och kupé under höst/vinter/vår i norra hemisfären.
  Jag föreslog allvarligt menat, vattenburen doppvärmare 230V nät för batteripack som tidigare för motorblock och konvektor luft/värme för kupé, alltså klassisk motorvärmare samt en bensindriven Eberspächer för värme under köbildning.
  Det tog hus i helvete, tråden möttes av hat för detta förslag, införa också bränsletank och dito Eberspächer.
  En sådan hade jag i min gamla V4 SAAB från 1975, perfa för nordisk vintersäsong.

  Gillad av 1 person

  1. Glöm inte att elbilsägare ofta lagt ut mer än en halv miljon på sin leksak och vill absolut inte höra talas om problem eller annat som kan påverka andrahandsvärdet. En elbil med slitet eller skadat batteri är för övrigt nästan värdelös då ett batteribyte kostar långt mer än vad bilen är värd. Man skulle nog funderat ett tag till och haft utbytbara batterimoduler där man lätt kunde byta den skadade modulen i stället för att skrota hela batteriet men rovgiriga svin som Elon Musk och klimatreligiösa politiker kunde inte vänta på en standard liknande den man har till batterier för ficklampor och andra apparater.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s