Varför serveras det bättre mat i Sveriges fängelser medan det saknas pengar till skolbarnen?

När jag nyligen skrev en insändare i lokaltidningen och ifrågasatte varför våra styrande kommunpolitiker valde att spara in 11 miljoner på kommunens redan eftersatta skolor istället för att spara på annat eller använda sig av den befintliga resultatutjämningsfonden på cirka 170 miljoner kronor, fick jag självklart ett totalt menlöst politikersvar om att de tar ansvar genom att inte ta nödpengar som kan behövas i svårare tider yada yada.

När jag nu läser om hur kommunens skolkök måste spara pengar och att kostchefen inte ens vet om de kommer att klara sparkraven känner jag irritationen stiga på nytt. Ugnsrostad blomkål i stället för tomat och gurka samt röda linser i köttfärssåsen är några sätt att dryga ut den redan undermåliga kosten när maten för såväl skolelever som äldre ska kosta mindre.

Så jäkla skamligt av M, KD, L och SD att driva igenom de här sparkraven som slår hårdast mot de svagaste i samhället som behöver växa, behålla energi och fokus samt ha hälsan intakt! Man undrar hur de kan se sig själva i spegeln varje dag med vetskap om hur deras politik förstör för så många – tvi vale!

Någon som också tittat närmare på skolmaten är Malmölistans partiledare Nils Littorin som nyligen lade upp en video på Facebook där han jämfört matsedlar för skolor i Malmö respektive anstalten i Fosie i Malmö med frågeställningen varför kriminella i Malmö får bättre mat än skolbarnen.

På anstalten Fosie i Malmö serveras exempelvis kött och rejäl svensk husmanskost varje dag medan skolbarnen får nöja sig med mungobönor, nudlar, sojafärs och andra icke-fullvärdiga näringskällor.

Så här har det varit i Sverige i decennier och man kan med fog fråga sig varför landets kriminella drägg som är frihetsberövade ska äta bättre än våra skolbarn? Vi måste vara det enda landet i världen som gör på det här sättet. Återigen ett politiskt problem som ingen gör något åt.

Vad fan får man för pengarna – är en ständigt aktuell fråga i det lilla kungariket i norr där beslutsfattarna vänt folket ryggen för att sko sig själva permanent.

#vibetalar

#politikerförakt

https://samnytt.se/kriminella-far-battre-mat-an-skolbarn/

https://fb.watch/jjbaPvOVQP/

https://www.ystadsallehanda.se/ystad/sa-blir-skolmaten-nar-koken-maste-spara-pengar-65dd22ca/

9 reaktioner till “Varför serveras det bättre mat i Sveriges fängelser medan det saknas pengar till skolbarnen?

 1. Fängelsematen är även lyx-/gourmémat jämfört med det som åldringar serveras …

  Soja och bönor? Vad får de som är allergiker i stället?

  Fiskhamburgare? Avses inte fiskburgare, då hamburgare består utav endera eller både fläsk- och nötkött eller handlar det bara om allt mer förekommande brist på ordförståelse? Är det utdrygat med fisk? Dvs en parallell till Max-hamburgare, som är utspädda med potatis. Det som förr kallades för fattigmansburgare, men som idag kostar som riktiga hamburgare …

  Gillad av 1 person

 2. Kostnad per portion för en skolelev, nu ska man ärligt säga att det skiljer mycket på vilken kommun man tittar på, men det verkar vara ett pyssel att hitta riktiga uppgifter vilket oftast innebär att politikerna och tjänstemännen vill dölja något.

  Även om eleverna skulle vilja ha frukost, lunch och fika/mellanmål så finns det inte pengar till detta.

  I genomsnitt kostar en skollunch ungefär 31 kronor per elev. I summan ingår kostnader för personal, lokal och utrustning, samt livsmedelskostnaden på cirka 12 kronor. Här kostar det en elev får 12 kr, här ska ingå dryck, sallad, knäckebröd och mat.

  Vad kostar maten på fängelse?
  Ungefär 52 kronor per person och dygn kostar maten för frukost, lunch, middag och fika/mellanmål. Men kostnaden varierar lite mellan olika fängelser beroende på vem som köper in, levererar, lagar och serverar maten.

  Delar man 52 kr i 4 (frukost, lunch, middag och fika/mellanmål) så får man 13 kr men då ingår inte kostnader för personal, lokal och utrustning samt livsmedelskostnaden.

  Men som vanligt är det stor skillnad på vilken grupp vi talar om och vilka som får allt serverat, ju mindre du tillför och ju mer du motarbetar, ju mer kriminalitet du gör i Sverige ju mer bidrag, hjälp och pengar får man. Här ser man klart och tydligt vilken grupp samhället vill satsa på och vilken grupp man är beredd att hjälpa. Tyvärr Jenny barnen hamnar långt ner på denna lista.

  Sämst har de som bor på äldreboenden de får betala sin mat själv men den kostar absolut inte mer än elevernas och de får knappt mat så de kan äta sig mätta, detta gäller inom min kommun men även här skiljer det sig åt mellan kommunerna.

  Gillad av 1 person

 3. Det beror i stor utsträckning på att Kriminalvården är statlig medan landets skolor är kommunala. Vill Malmöborna ha bättre skolmat till sina barn kan man driva frågan om höjd kommunalskatt alternativt indragning av annan kommunal service. Sedan ser jag inte blomkål och linser som sämre mat. Det äter jag ofta med god aptit.

  Gilla

   1. Det var Malmö du refererade till så jag tog det som exempel. Min poäng var att detta är en kommunal fråga och bör därför lösas lokalt. Vill man att ens barn skall få annan mat i skolan så får man rikta sig till sina lokalpolitiker. Att ställa grupper som inte har med varandra att göra är inte särskilt konstruktivt.

    Gilla

   2. Det är inte ett lokalt problem eftersom det är regeringens förda politik som går ut över kommunernas ekonomi. Det är inte särskilt konstruktivt att stoppa huvudet i sanden som en del gör för att slippa se att allt hör ihop.

    Gilla

   3. Jag har inte huvudet i någon sand. Jag föreslog en lösning, eller hur? Jag har faktiskt ett förslag till: Man kan uppmana sina kommunpolitiker att verka för ett utökat kommunalt statsstöd.

    Gilla

 4. Piper skriver…

  ”Man undrar hur de kan se sig själva i spegeln varje dag med vetskap om hur deras politik förstör för så många – tvi vale!”
  ·
  Borde inte frågan ställas till ‘det sovande folket’, som Piper ibland beskriver dem (här: föräldrarna).
  ·
  Håller de (till skillnad från Piper) sig inte informerade om vad som händer i skolan (utöver det allmänna: ‘hur var det i skolan idag’)? Eller, är de så vana att svensk skola tar så väl hand om barnen att frågan inte slår dem?
  ·
  En lösning kunde vara att skolan lär ut (om nu föräldrarna inte har tänkt på det) hur en demokrati (dvs. folkstyre) fungerar [*] och vilket ansvar och påverkansmöjligheter den individuelle medborgaren har för skötseln av samhället (t.ex. hur väl kommunpolitikerna styr skolan), och hur de kan påverka densamma (skötseln, politikerna).
  ·
  Till exempel genom att skriva till tidningar, och politikerna. Eller, varför inte, ordna en demonstration (eller flera, eller till dess det ger resultat — det tar nog för mycket tid och ork i anspråk), om de nu tycker att det är så dåligt?
  ·
  I övrigt,
  Piper: ”Ugnsrostad blomkål i stället för tomat och gurka samt röda linser i köttfärssåsen är några sätt att dryga ut den redan undermåliga kosten när maten för såväl skolelever som äldre ska kosta mindre.”
  ·
  Näringsmässigt är det inget dåligt utbyte och utdrygning, men frågan är om ungarna äter det (så mycket som de borde).
  ·
  [*]
  Demokratin är inte en gåva. Den är ett resultat av medborgarnas (bl.a. föräldrar) sammanlagda intresse och engagemang för och i samhället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s