Det hade varit strategiskt smart av Sverige att förbli ett neutralt land

Det rör på sig i Natoprocessen för Finland och president Sauli Niinistö åker nu till Turkiet tillsammans med utrikesminister Pekka Haavisto för att i morgon fredag träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Istanbul för att diskutera Nato.

Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte sagt ja till Finland i Nato och Niinistö förväntar sig att få Erdoğans godkännande för Finlands medlemskap under fredagens möte.

Finlands strävan efter att lämna sin neutrala status och ansluta sig till krigsalliansen Nato ökar risken för att exponeras för kärnvapen om kriget mellan Ryssland och väst eskalerar ytterligare eftersom landet gränsar direkt till Ryssland. President Putin har dessutom klargjort att man ser det som ett direkt hot om Nato expanderar sina gränser ytterligare mot Ryssland. Man undrar vad det finska folket, som likt invånarna i Sverige inte blivit tillfrågade, tycker om att hamna i skottgluggen på det här sättet? Det stundande valet lär väl visa deras ståndpunkt, såvida de inte likt Sverige enbart har Natovänliga partier i toppen.

Sverige får som bekant vänta till efter det turkiska valet, men i det här läget hade det faktiskt varit strategiskt smart av Sverige att ta ett steg bakåt och dra tillbaka sin ansökan om Natomedlemskap eftersom vi kommer att vara omgärdade av Natoländer om Finland nu får grönt ljus samt således indirekt har ett skydd. Som neutralt land kan vi dessutom åtnjuta fördelar från båda sidor istället för att som nu få en stor fiende i öst som kan pulvrisera landet inom några minuter och det finns heller inga fördelar med att dra på sig de stora kostnader som ett medlemskap innebär, utsätta våra barn för risken att behöva strida och dö i andras krig samt riskera att kärnvapen förvaras på svensk mark.

Men chansen att våra styrande politiker ska ta sitt förnuft till fånga och tänka på medborgarna istället för sin egen plånbok samt framtida karriärmöjlighet är obefintlig – vi kör minsann på till varje pris och kryper mer än gärna i stoftet för det odemokratiska Turkiet. Sorgligt eftersom det här beslutet inte går att ångra och beslutsfattarna tycks i vanlig ordning inte ha gjort en gedigen konsekvensanalys.

https://svenska.yle.fi/a/7-10030694

8 reaktioner till “Det hade varit strategiskt smart av Sverige att förbli ett neutralt land

 1. Jag förväntar mig ingen förändring i denna fråga. Vi ska följa EUs diktat. Inte kan vi vara utanför krigsmaskin NATO när alla länder i EU är med i det. Glöm inte att vi matas med ryssfobin med modersmjölken. Eftersom USA har valt att degradera Tyskland som viktigaste land i EU och föredrar att samarbeta mest med den rysshatande Polen har NATO ytterligare press på sig att slå ryssen på käften. Vi följer viljelöst flocken.

  Gillad av 1 person

   1. Helt rätt att Irland och Österrike inte är med. Österrike har efter andra världskriget tvingats att skriva neutralitet i sitt grundlag. Irland betraktar sig vara långt borta från den som allmänt syns vara problemet.

    Gillad av 1 person

 2. Problemet är att svenska politiker är inte smarta. Dom är undergivna, underkastar sig främmande makter, obildade, och rent ut rena idioter.
  Det politiska systemet stöder det. Svenskarna är i praktiken bara tillåtna att rösta på de kandidater som den diktatoriska partistyrelsen bestämmer.

  Gillad av 3 personer

  1. Politikernas retoriska förmåga är att alltid kröka huvud precis som du skriver att ”underkasta sig främmande makter” detta är den strategi våra politiker arbetar efter. Eftersom allt handlar om hur deras agerande bemöts av EU/Nato/FN och USA så blir det detta som styr en politikers framtida karriärmöjlighet tillsammans med plånboken, de bryr sig inte om folket eller Sveriges framtid för dem handlar det om en MYCKET, MYCKET större fråga, nämligen deras egna framtid.

   Gillad av 2 personer

 3. Sedan kan man också skifta perspektiv och ställa sig frågan vad vi kan bidra med till NATO. Exempelvis skulle det öka säkerheten för Finland och Baltikum eftersom NATO skulle ha närmast full kontroll över Östersjön.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s