Tyst i svensk och finsk media när demokratiska Turkiet använde tårgas under kvinnomarsch

Sedan 2003 har kvinnodagsmarscher hållits i centrala Istanbul på den internationella kvinnodagen och likt tidigare år hade myndigheter även i år förbjudit kvinnor att marschera nerför den populära gågatan Istiklal. Det hindrade dock inte tusentals modiga kvinnor som i går trotsade det officiella förbudet och demonstrerade i ungefär två timmar innan polisen använde tårgas för att skingra demonstranter samt grep flera personer.

Protesten kombinerade kamp för kvinnors rättigheter med kritik mot hanteringen av jordbävningen.

Enligt lokala myndigheter är området inte en auktoriserad demonstrationsplats och de hävdade också att marschen kunde ”provocera” delar av det turkiska samhället, leda till verbala eller fysiska attacker, missbrukas av terrorgrupper och hota den nationella säkerheten samt inskränka rörelsefriheten i kultur- och turistområdet.

Under protesten visslade och skanderade kvinnorna ”Vi håller inte tyst, vi är inte rädda, vi böjer oss inte”, medan de pressade på mot kravallpolisens sköldar.

Under protesten skanderade folkmassan också ”Regeringen avgå” och höll upp en stor banderoll med texten ”Vi är arga, vi sörjer, vi är i feministiskt uppror”.

För ”sultan” Erdogan som suttit vid makten i 20 år är det mycket som står på spel inför valet om ca två månader och därför kommer folkliga protester mycket olägligt. Landets styrda press gör dock sitt bästa för att lägga locket på och skrev bara kort om att tunnelbanestationer stängts inför protesterna.

I Sverige och Finland – två nationer som gärna slår sig för bröstet för att vara feministiskt och står upp för kvinnors rättigheter – är det också tyst i media. Här måste vi som bekant krypa för Turkiet för att ha en chans att få krigshetsarnas eftertraktade Natomedlemskap och senaste rapporteringen från kvinnomarscher i Istanbul med tårgasattackerande polis tycks vara från 2019.

Ja det gäller att inte förarga varken Ungern eller Turkiet nu och man undrar hur mycket pengar respektive sockrade löften som hanteras under bordet för att få dem positivt inställda till Sverige.

Intressant för övrigt att Sveriges riksdag snart ska rösta om ett Natomedlemskap som kommer göra oss till en måltavla, vad var det i sådana fall man gjorde den 16 maj 2022 när man beslutade om att skicka in en ansökan om Natomedlemskap?

Det finns dock inte en chans att en majoritet av syltryggarna i riksdagen kommer ta sitt förnuft till fånga och tänka på landets och medborgarnas bästa genom att säga nej, så det blir bara ännu ett spel för galleriet.

https://www.arabnews.com/node/2265116/middle-east

https://www.europaportalen.se/2022/05/sverige-ansoker-om-nato-medlemskap

6 reaktioner till “Tyst i svensk och finsk media när demokratiska Turkiet använde tårgas under kvinnomarsch

 1. För att få komma bland så kallad fredskämpare (sic!) är Sverige beredd att offra alla idealer som gjorde landet uppskattat och älskat i hela världen.
  Äntligen får man lämna krigiska videospel och använda vapen mot den hatade ryssen.
  Kvinnokampen får vänta!

  Gillad av 1 person

 2. Nu gäller Natoanslutningen till varje pris så ingen kritik mot Turkiet.
  Frågan jag ställer till alla Natovänner är om de tänker lite längre och då i synnerhet på om de är beredda att skicka sina barn ut i krig och få hem dem i en kista eller de menar att andra ska offra sina barn men inte de ?
  EU skulle fungera som en fredrörelse så inga krig startades i alla fall inom EU , men har blivit raka motsatsen. Vi har aldrig varit så nära ett totalt krig i Europa som vi är just nu . Har tappat allt förtroende för alla politiker inom EU ( ja inte Viktor Orban ) men för övrigt. Man blir både ledsen och bedrövad när man ser allt som händer .

  Gillad av 1 person

 3. turkiet iran ryssland och serbien och ungern är diktaturer LONDONGRAD bara rimac croatens buggattis i hela eaton knightsbridge oligarken tagit ö brittania därför röstade oligarkerna i london för brexit stängning av BRITTANIA vid themsen LONDONGRAD maddeleine o make flydde till florida nu kommer hem eftersom pappan kanske går bort hjärtsjuk har palliativ care /vård

  Gilla

  1. Inget av de länder detta förvirrade inlägg från suzanamonika nämner är diktaturer det är bara snömos som MSM sprider. Iran är möjligen en islamsk ”diktatur” men de har val där du kan välja en annan islamsk ledare. Sverige är de facto en liberalfascistisk stat som saknar riktig opposition och klarar inte ens att uppfylla de egna kriterierna för att kallas demokrati. Visst vi kan rösta för en annan liberalfascistisk regim men partidiktaturen består med exakt samma politik som den förra regimen, som alla vi det här laget märkt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s