Befängt att vi tvingas betala för migranters tandvård samtidigt som våra egna väntetider ökar

Ser fram mot några dagars ledighet efter trettonhelgen och då är det även dags för ett kostsamt tandläkarbesök som jag skjutit upp länge, men nu är det på tiden att det blir gjort. Den kliniken jag går till är privat och de kan i regel erbjuda snabba tider. Annat är det inom Folktandvården som generellt har lägre priser, men numera väntetid i åratal eftersom migranter med dåliga tänder ges förtur. Dessutom behöver nyanlända och illegala endast betala 50 kronor för att få sina tänder lagade eller utbytta, medan svenskar betalar i snitt 1.500 kronor för att laga ett vanligt hål och det tiodubbla för att få en tand utbytt.

Tidigare gällde att man blev kallad en gång om året för kontroll hos tandläkaren, men i takt med ökad invandring från länder där tandhälsan är låg ändrade Socialstyrelsen intervallet i de nationella riktlinjerna till två år, som nu alltså ändrats till vart tredje år.

Folktandvårdens ansvariga försvarar de nya riktlinjerna med att de friska inte blir sjuka för att de får vänta i tre år och att det är en naturlig effekt av att de med sämst tänder enligt gällande principer om så kallad triage prioriteras. Jämlik vård betyder inte att alla ska ha rätt till samma vård, säger verksamhetschefen till SR och menar att jämlikhet istället definieras som att migranter med dålig tandhälsa lyfts upp till genomsnittlig svensk nivå medan svenskar med bättre tänder får ha is i magen och vänta.

På vissa håll i landet där det är problem att rekrytera tandvårdspersonal kan väntetiderna dessutom vara längre än de tre år som Socialstyrelsen har som riktlinje. I Västernorrland kan exempelvis svenskar få vänta i upp till sju år för att få komma till Folktandvården.

Jag förstår att det som inom all vård handlar om att prioritera de som har störst behov först, men med tanke på att vi återkommande tar in stora horder med människor varje år där majoriteten är i behov av tandvård kommet det här bli en ond cirkel där medborgarna fortsätter nedprioriteras.

Värst är dock att vi förutom att skuffas undan, även ska stå för notan. Varför är det ingen i maktposition som ser till att strypa alla dessa idiotiska förmåner som vi skattebetalare tvingas bekosta i ”solidaritet” med andra?

#vibetalar

#vadfanfårviförpengarna

https://samnytt.se/nu-tre-ars-ko-for-en-tid-hos-folktandvarden/

9 reaktioner till “Befängt att vi tvingas betala för migranters tandvård samtidigt som våra egna väntetider ökar

 1. Ännu en fördel med att befinna sig här i Portugal.
  Laga ett hål 50 euro.
  Ny krona 80 euro
  Väntetid 1-2 dagar oavsett.
  Har bara ca 2oo meter dit! 🙂

  Gilla

 2. Så länge vi har öppet våra gränser för adidas folket, välfärdsinvandring, ekonomiska flyktingar och alla andra som kommer hit och som får möjlighet att leva på ”all inclusive” resten av sina liv så får vi acceptera att det är vi svenskar som får betala. När skatten inte längre räcker till att försörja alla som kräver ”all inclusive” då är vi redan ett land i tredje världen, vilket jag kan tycka vissa dagar att vi redan är. Har sagt det innan, tillför man inget till vårt skattesystem ska man inte heller få något av det, än mindre kunna utnyttja det. De politiker som anser annorlunda och som tillåter att detta får fortsätta borde straffas.

  Gillad av 2 personer

  1. [till Piper: radera kommentaren om den har för många ord >2000, lästid 15 minuter]

   Jag håller med ”Gringo” om att politiker borde straffas. Men hur? Med svensk lag? Vilken brottsrubricering? Som ger böter, eller fängelse?

   Eller avsked? Men det är bara möjligt vid riksdagsvalen.

   Problemet är just att det är hans grannar, arbetskollegor, bekanta och kanske familj och vänner som har röstat på dessa politiker. Vanligt folk går det inte att straffa när de nyttjar sin demokriska frihet/rättighet, möjligen bara att säga upp bekantskapen med (om de inte har hunnit frysa ut ”Gringo” själv).

   Eller, för att uttrycka det med Pipers ord: –”… majoriteten av väljarna verkar trots allt nöjda med både tillvaron och makthavarna så låt farsen fortsätta”
   (— 2021-06-13 ”Sverige på god väg att bli Europas svarta får”)

   Men, är det inte helt säkert att dessa faktiskt har röstat efter sin övertygelse.

   Piper beskriver varför…

   – ”Däri ligger roten till det passiva tillstånd som Sverige befunnit sig i under alltför många år – rädslan att bli kallad rasist eller förknippas med främlingsfientlighet och nazism.”
   (— 2019-03-10 ”Roten till Sveriges tillstånd handlar i grund och botten om rädsla”)

   [jag är osäker på vad texten handlar om, men utgår från att ämnet är invandringen/invandringsrelaterat]

   (vilket jag tror hon glömde bort två år senare (2021-06-13): –”… det är därför en gåta att inte fler medborgare vid det här laget insett vad som pågår mitt framför näsan”)

   … som bekräftas av forskare vid Göteborgs universitet…

   –”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”
   (— 2016-01-27 Expressen Debatt ”SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”)

   (Det är ofattbart att Sverigedemokrater inte har snubblat över detta debattinlägg; läser de inte Expressen?, för att inte tala om dem som värnar om demokratin: journalister, politiker, debattörer/krönikörer och ”intelligentian”/de intellektuella.)

   … och Uppsala universitet:

   – ”Folk är helt enkelt RÄDDA [Mina versaler] för att prata med okända om sina åsikter. Det kan vara svåra frågor, som immigration, integration, skolan och sjukvården.”
   ”Pekas ut som RASISTER [Mina versaler]”
   – ”I debatten om immigration och integration har till exempel olika debattörer pekats ut som rasister, eller fått kommentaren: ‘Nu klev du över gränsen, nu är du på SD-sidan’. Sker det här alltför ofta så stannar debatten, menar Sten Widmalm.”
   – ”Då vill inte folk prata öppet om svåra politiska frågor längre.”
   (— 2022-06-16 ”Politisk intolerans begränsar debatten i Sverige”)

   Om forskarna har rätt skulle det innebära att Sveriges demokrati är försatt ur spel på grund av… rädsla?

   Det är visserligen sant att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” (Grundlag: Regeringsformen, RF). Men det förutsätter att människor/individen känner att de är fria, det vill säga inte är rädda för att uttrycka sina åsikter (argument) och tyckanden (spontana känslor), vilka begränsas/avgörs av grannar, arbetskollegor, bekanta, familj, vänner och folk i allmänhet…

   ”The greatest prison (that) people live in, is the fear of what other people think.”
   (— David Icke, från dokumentären ”Thrive” 2011. Citatet använder Piper som bild för 2019-texten ovan.)

   … som bekräftas av (ett exempel av ett otal) en kvinnlig polisinspektör i Göteborg:

   – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”
   (— Göteborgs-Posten Debatt 2022-06-30 ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”)

   Förklaringen till ”Roten till Sveriges tillstånd”, som Piper rubricerar 2019, skulle vara att bekämpandet av svenskars rasism omöjliggörs av att svenskar (här: folkslaget) inte erkänner denna vidriga människosyn/beteende, varför konflikten aldrig kan lösas: Ingen fri människa kan erkänna fel/skuld om denne inte tycker det, oavsett vad andra säger/hävdar.

   (– Vi är ta mig tusan inte rasister!” –”Många är rädda. På våra möten är det ena sidan som pladdrar på, medan den andra sitter tyst. Man vill inte få stämpeln på sig att vara rasist.”
   — 2021-02-08 Fokus.se: ”Ekot-medarbetare känner sig uthängda” [ref. ”Vems SR? Ett upprop för representation och mot rasism på SR”])

   Dessvärre har svensken inte moralisk rätt att försvara sig. Staten/regeringar har bestämt att invandrare har tolkningsföreträde…

   – ”Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer [Svenskar, min anm.]- de kan inte bli rasifierade.”
   (www.archive.ph/GqOF0, Facebook-diskussion efter SVT Gävleborgs reportage 2021-07-29 om ”Rasismen inom vården”)

   I en intervju med Samnytt.se (fd. Avpixlat) 2021-08-10 (”SVT: Vita kan inte drabbas av rasism”) säger SVT:s nyhetsreporter Lina Abusagr (muslim, se bild, som skrev Facebook-inlägget) detta: –”Jag och min ANSVARIGA UTGIVARE [Mina versaler] står bakom det”.

   … och inte heller juridisk rätt att försvara sig, och blir oskyldigt dömd av det svenska rättsväsendet där nämndemännen uttolkar lagen till invandrares fördel:

   2020-10-28 Sveriges Radio
   ”Ovanlig dom: Kvinna döms för förolämpning”
   – Det var i somras som den åtalade kvinnan i kön på apoteket kommenterade den slöja som den anställda bar, och undrade om hon var tvingad att bära den och att den var ful.
   – ”Receptarien har i förhör berättat hur ledsen och kränkt hon blev och att hon diskuterar gärna varför hon har slöja, men inte på det här sättet.”
   – Den dömda kvinnan har NEKAT [Mina versaler] till att ha begått något brott.

   Och, som om moralen och juridiken inte vore nog, har staten/regeringar bestämt att svensken inte ens har rätt till sina egna känslor/tankar, att själv tolka sitt eget beteende:

   – ”Vi behöver lyfta fram den strukturella rasism som finns i Sverige och som många OMEDVETET [Mina versaler] upprätthåller”, säger [fd.] jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
   (— 2020-07-02 Arbetsmarknadsdepartementet, pressmeddelande: ”Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”)

   Hur någon människa ska kunna försvara sig mot något denne inte är medveten om, och blint acceptera andras tolkningar, övergår mitt förstånd och min syn på demokrati och statens (kont)roll i mitt privatliv.

   *

   (Fler exempel på ”islamisters” exploaterande av svensk lag/rättsväsende kan läsas i slutet av min mångordiga kommentar (>2000, det är inte ”avsiktligt”, det bara blir så, liksom denna) på bloggen ”Petterssons gör Sverige lagom!” 2022-12-11 ”SD: förbjud slöja inom polisen”.
   Och den så kallade islamiseringen av Sverige ger jag exempel på i min 52-punkterslista i min kommentar hos Fristad.eu/Hans Li Engnells text ”Ingen vann” från 2022-09-12.)

   Jag försöker skilja på muslimer och ”islamister”, där de förra inte kräver Sveriges anpassning eller på olika sätt skyltar med sin privata religiösa övertygelse i offentligheten, t.ex. i handling/beteende (t.ex. vägra handhälsning på motsatta könet, bön på allmän plats [3]) eller utsmyckning/symboler (t.ex. slöja, som inte ”får” kritiseras eftersom det har blivit legitimt att hävda rasism [1], en anklagelse som svensken inte har rätt, enl. ovan, att försvara sig mot).

   (Jag betraktar inte muslimer i muslimska länder som ”islamister” eftersom det finns en i tid och rum (Europa vs. Mellanöstern, Afrika) social-kulturell (samhällsutvecklings)skillnad som kräver respekt. Men, jag vill inte ha dem i mitt land om de kräver min anpassning. Detta krav går dessutom stick i stäv mot den universella synen/bemötandet av främlingar, t.ex. hos muslimer i muslimska länder.
   Och, bör det noteras, det har inte att göra med specifikt muslimer; det råkar bara vara nämnaren/sorten. Om de hade varit en drös katolska sydeuropéer med liknande krav hade jag, liksom jordens alla andra människor i samma situation, ändå tyckt: åk hem!)

   Dessutom tycker jag som svensk att det är extremt religiöst när någon inte klara av att vara utan en så tydlig/iögonfallande symbol (som, som sagt, inte ”får” kritiseras — är inte det vansinnigt?). Och, de är anmärkningsvärt osolidariska mot den kvarts miljon svenska medborgare som lever under det av det muslimska kollektivet medförda hedersförtrycket [2].

   Med det sagt… det är inte förekomsten av dessa individers religiösa uttryck som är problemet. Det är antalet, som ökar p.g.a. invandringen och är den största invandrargruppen (800.000–1.000.000 enl. Wikipedia). Om dessa hade varit få, hade jag och de flesta, utgår jag från, inte misstyckt och faktiskt tyckt att de varit en kulturell om än något udda berikning, t.o.m. i heltäckande slöja eller att be på arbetsplatsen [3].

   Jag vill ha min frihet tillbaka, att kunna (om jag så önskar) uttrycka åsikter och tyckanden om människor som utmärker sig utan att riskera att hamna i brott- och straffregistret därför att någon känner sig ledsen och kränkt.

   Hur ledsen… rädd och kränkt kan en vuxen svensk inte känna/bli av att statsministrar, politiska partier, journalister/debattörer, religiösa ”extremister” och vanligt folk kallar denne för ”rasist”?

   Svaret gav Piper, och forskare.

   Och, vad säger lagen? Förolämpning? Förtal? Hur rubriceras ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen? ”Demokrati-föräderi”?

   Och, hur påverkar vuxna barnen? som hör vuxnas retorik, ser vuxnas beteende?: ”Children See Children Do – 2013” YouTube-video av napcan.org.au. Det går att se och höra i vissa skolor där invandrarbarn kallar svenska barn för ”rasist” ”svennejävel” och ”hora”.

   Båda sorters barn är offer för vuxna(S) retorik, som ingen (S)åg komma, på grund av (S)naivitet?

   Så som man röstar får man, och barnen, också leva (eller, vissa fall, inte).

   *

   PS
   Det är svårt att leva i det nya landet. Etablissemanget har förstört min syn på/relation till människor från andra länder, de så kallade invandrarna. Lyckligtvis inte vid själva mötet, men jag undviker dem om jag kan: På tandvårdsmottagning fanns ett tiotal tandläkarvisitkort, två var svenska. Det kändes obehagligt, varför jag bytte, vilket troligtvis betraktas som rasism, vilket det inte är, men det tycker svenska staten, som, via Arbetsmarknadsdepartementet (ovan), informerar mig om min omedvetenhet.

   Till skillnad från mig, får muslimer/”islamister” både förståele och (moralisk) valfrihet:

   2020-11-03 Region Jönköpings län
   ”Muslimsk andlig vård”
   – ”Ta först reda på patientens önskemål om språk, kultur och tradition samt kön.”
   – Länkar: ”Din muslimska patient – information till dig som vårdar patienter med islamisk tro” (Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, Islamiska Samarbetsrådet)
   – [Bland annat:] Rätt till läkare, sjuksköterskor och tolkar av samma kön; Rätt att serveras halalslaktat kött; Rätt att slippa vårdtider under fredagsbönen; Förståelse för att släkt och vänner kan besöka den sjuke dygnet runt.

   Varför ska jag som svensk i mitt eget land tvingas acceptera denna moraliska och demokratiska orättvisa särbehandling? Valet jag har, för att inte riskera bli utfryst och/eller hamna i brott- och straffregistret, är att tiga och se på hur Sverige försvinner och tar ny form (# detnyasverige, Malmö [4], Demografi.nu)… som om Sveriges svenska karaktär inte hade (till skillnad från alla andra icke-europeiska folks länder) något värde att bevaras till eftervärlden.

   – ”En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. […] Men vad skapar folkhemmets försvinnande för känslor hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som måste tiga om dem?”
   (— boken ”Saknad” 2022 av Katarina Barrling, Cecilia Garme)

   Det som hände var att det förstörde relationen mellan människor, såväl mellan svenskar och svenskar som mellan svenskar och invandrare, inklusive barnen.

   Sensmoralen? som går att läsa i framtidens historieböcker?
   – Det går inte att tvinga människor att gilla något (t.ex. mångkultur), då blir de ofria och samhället går sönder:

   –”[S]veriges förfall blir alltmer uppenbart […] invandringen som skapat jättelika problem för Sverige”
   (— Piper 2021-06-13 ”Sverige på god väg att bli Europas svarta får”)

   [1]
   2020-02-29 Sveriges Television
   ”Läraren Naouel Aissaoui möter Loubna Stensåker Göransson (M): Slöjförbudet handlar om rasism”
   (— tevesänt 2020-05-26 i ”Mötet – Slöjförbud” i Skurup kommun)

   [2]
   2017-05-29 Aftonbladet
   ”Forskare: 240.000 unga i Sverige kan vara drabbade”
   – I de 200 rättsfall som Aftonbladet granskat kommer det dolda förtrycket fram. 240.000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck.
   – Mörkertalen är enorma.
   – ”En stor, tyst grupp är vuxna kvinnor”, säger Carin Götblad [statlig utredare].
   – [de utsatta] VÅGAR INTE BERÄTTA [Mina versaler — för lärare i slöja?])

   [3]
   2020-09-11 Sveriges Television
   ”Bromölla får inte förbjuda bön på arbetstid”
   – ”Förvaltningsrätten i Malmö upphäver Bromölla kommuns beslut om förbud mot bön på arbetstid. Kommunens beslut anses strida mot bestämmelserna om religionsfrihet i grundlagen och Europakonventionen.”

   [4]
   2021-09-17 Samtiden.nu (SD)
   ”Malmö domineras av dem med utländsk bakgrund”
   – ”Över hälften av Malmös befolkning, 56,0 procent, hade 2020 utländsk bakgrund (enligt definitionen minst en utländskfödd förälder), enligt Statistiska Centralbyråns, SCB”

   Gilla

 3. När jag 2015, efter att ha bott i Norge i 16 år, flyttade hem till Sverige igen var jag som ni förstår inte listad hos folktandvården. Döm om min förvåning när jag efter att ha bitit sönder en tand ringde till folktandvården här i stan och fick veta att det var två års väntetid! De skulle endast kunna hjälpa mig akut om jag hade tandvärk i den trasiga tanden. Det hade jag inte. Kvinnan på folktandvården rekommenderade mig då att ringa den privata kliniken i stan. De kunde hjälpa mig redan dagen efter och sedan dess har jag såklart varit kvar hos dem.
  Jag flyttade från Sverige 1999 och hem igen 2015. Det var smärre chockartat hur mycket landet hade ändrat sig under den tiden. Och värre har det ju blivit.
  Jag brukar jämföra sättet vårt land styrs på genom att leka med tanken att en ICA- butik inte skulle ha några väggar. Vid kassan skulle det stå ”betala gärna för varorna om du vill”. Ett barn i förskoleålder förstår att den ICA-butiken inte skulle gå runt…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s