Natos militärindustriella bas kraftigt reducerad när Kiev konsumerar mer ammunition än vad väst kan producera

Tidningen Washington Post skrev i går om hur striderna i Ukraina har avslöjat stora brister i USA:s strategiska planering samt betydande luckor i USA:s och Natos militärindustriella bas. Eftersom Kievs styrkor konsumerar mer ammunition än vad väst kan producera, försöker Pentagon lösa situationen genom att träna dem att slåss mer som amerikaner.

Tidningen konstaterade vidare att lager av många viktiga vapen och ammunition är nära uttömning samtidigt som väntetiderna för nyproduktion av missiler sträcker sig i månader och i vissa fall år.

USA har kanaliserat omkring 20 miljarder dollar i militärt bistånd till Kiev bara i år och endast 6 miljarder dollar av det har varit i nya vapenkontrakt, medan resten kom från Pentagonlagren.

USA:s armésekreterare Christine Wormuth har sagt att det amerikanska militärindustriella komplexet kan göra omkring 14.000 patroner med ammunition till 155 mm haubitserna, medan ukrainska styrkor går igenom omkring 6.000 om dagen under hårda strider.

Seth Jones från den Washington-baserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS), säger att det amerikanska militärindustriella komplexet är i ganska dåligt skick just nu.

-”Det är verkligen illa och vi kämpar inte ens. I scenarier där USA står inför Kina eller Ryssland i en konventionell konflikt, kommer vi inte överleva mer än fyra eller fem dagar innan vi får slut på precisionsmissiler.”

USA:s allierade i Europa är i liknande form. Michal Strnad, ägare till ett tjeckiskt ammunitionskonglomerat, säger att Ukraina tuggar sig igenom 40.000 patroner i månaden, medan alla europeiska NATO-medlemmar tillsammans kan producera 300.000 per år.

-”Den europeiska produktionskapaciteten är grovt otillräcklig. Det skulle ta upp till 15 år att återuppbygga lager med nuvarande produktionstakt om konflikten på något sätt skulle ta slut i morgon.”

Västerländska tjänstemän har krävt en upptrappning av produktionen i månader, men EU-lagstiftning blockerade nyligen många investeringar i vapentillverkning genom att beteckna den som ”inte hållbara”. Tyskland är i alla fall i färd med att finansiera en fabrik i Rumänien som kan tillverka ammunition av både NATO och sovjetisk kaliber till Ukraina.

Efter åtta års utbildning av ukrainska soldater från väst måste de nu således omskola dem för att kunna bromsa leveransen av vapen så att tillverkarna kan hålla jämna steg med utbudet. Låter genomtänkt. 🙄 Att bara sluta skicka vapen så att kriget upphör är så klart inte aktuellt när det finns pengar att tjäna på att människor dör i onödan.

Julafton i dag och tankarna går till alla de på båda sidor som inte får vara med sina familjer eftersom västledarnas proxykrig måste fortsätta till varje pris.

#fuckpeace

https://www.rt.com/news/568841-ukraine-weapons-nato-shortages/

12 reaktioner till “Natos militärindustriella bas kraftigt reducerad när Kiev konsumerar mer ammunition än vad väst kan producera

 1. Det har vi jägare märkt av på den inhemska marknaden också, ammunitionen har blivit svindyr därför att de ALLA stora ammunitionstillverkarna i väst har ställt om till militär ammunitionstillverkning.

  Jaktammunition tillverkas helt enkelt inte länge eller i små mängder som gör den extremt dyr.

  Gillad av 3 personer

 2. Snart är Rysslands armé nermald. Västvärlden har gott om militärmateriel i sina förråd. Militärindustrin kör för fullt med fyllda orderböcker. Så jag hoppas att alla europeiska länder följer USA:s exempel och skickar sitt överskott till Ukraina. Ett utslaget Ryssland är inget hot mot något land. Ukraina gör det som behövs. Med vår hjälp.

  Gillad av 1 person

  1. @uppstigersolen december 24, 2022 kl. 13:22
   Det är väl snarare tvärtom. Väst håller på att både avindustrialisera sig och avväpna sig, och det är väl bara bra. Nu väntar vi bara på USA imperiets kollaps. Den kommer att vara välkommen. Väst håller på att malas ner.

   Gilla

   1. Vi har olika syn på världen. Just nu kan vi inte avgöra vem som har rätt. Vi får vänta och se. Ett år eller så. Om inte Putin ramlar ner för en trappa, ut från ett fönster eller drabbas av nåt annat dessförinnan.

    Gillad av 1 person

   2. Eller om rekryterna tröttnar på big Z och skjuter honom. Det finns för övrigt fakta att tillgå, men du har valt att inte ta det till dig. Tyvärr måste du fortsätta hänga här och kommentera.

    Gilla

   1. Jo, jag följer Cornucopia. Den är visserligen Positiv till Ukraina men den ger mig verkligheten. Inte den ryska lögnen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s