EU:s nionde sanktionspaket på gång

Otroligt nog – med tanke på facit i hand för de åtta tidigare misslyckade försöken som borde få alla varningslampor att blinka rött – håller EU på att slutföra detaljerna i det nionde sanktionspaketet mot Ryssland.

Enligt Financial Times håller nu Europeiska kommissionen på med ett nionde sanktionspaket där man överväger ett förbud mot investeringar i Rysslands gruvsektor. Enligt rapporten kommer förbudet att erbjuda undantag för vissa produkter inom gruvindustrin, men inga ytterligare detaljer har lämnats. Sanktionspaketet förväntas vara klart i slutet av nästa vecka.

Ryssland har en stor gruvsektor och Bryssel tror att om man riktar in sig på den så skulle det hjälpa väst att sätta ytterligare press på landets ekonomi samt minska Rysslands förmåga att finansiera sin pågående militära operation i Ukraina.

Ryssland är en stor global leverantör av exempelvis titan, palladium, guld, järnmalm och uran. Enligt den Paris-baserade organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), stod landets gruvindustri för en fjärdedel av alla Rysslands utländska investeringar före Ukrainakonflikten.

Sanktionspaketet, som kräver enhälligt godkännande av alla 27 medlemsländer, kommer enligt uppgift också att omfatta exportkontroll av produkter och teknologier med dubbla användningsområden som kan användas av Rysslands försvarsindustri; ytterligare sanktioner mot ryska banker och invånare; ett förbud mot ryska mediekanaler som anses vara propagandistiska och restriktioner för samarbete med landets marknadsförings- och marknadsundersökningsföretag.

Samtidigt är det intressant att notera att Ryssland producerar 18 av de 30 råvarorna på EU:s kritiska lista över 30 mineral och metaller som bedöms som kritiska för vårt samhälle samt för välfärden.

Att stoppa mineraler låter för övrigt inte så genomtänkt för vad finns det kvar för väst att förädla eller använda om allt är sanktionerat? Å andra sidan kanske det är helt enligt plan och dödsstöten för Europa, medan övriga världen jublar.

#followthemoney

#vibetalar

https://www.rt.com/business/567775-eu-sanctions-russia-mining-industry/

https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/

7 reaktioner till “EU:s nionde sanktionspaket på gång

 1. Jättebra med fler sanktioner, även om det även kostar oss medborgare en del uppoffringar. Putin är pressad, trots hundratusentals nyinkallade soldater så fortsätter de militära förlusterna på alla fronter, speciellt nu när Ukraina har börjat angripa militära mål i Ryssland! Oligarkerna har tröttnat på att förlora egendomar och intäkter, vanligt folk får det allt tuffare. Tumskruvarna dras åt runt Ryssarna, bara en tidsfråga innan de måste fråga sig om invasionen är värt priset. Personligen tror jag Putin och några till är borta inom en inte alltför lång framtid. Det behöver inte betyda fred, för krigshökarna i Ryssland är missnöjda med Putins odugliga stridstaktik, och tar de över så kan vad som helst hända. Oavsett vilket kommer ryssarna att betala dyrt i många år framöver för beslutet att kriga i Ukraina..

  Gilla

  1. Haha…Tror du som desinformatör på dina egna sagor? I Ryssland är man mycket nöjda med EU:s sanktioner för då tjänar dem mer pengar på att leverera mindre till världsmarknaden! Och om du inbillar dig att USA är solidariska med EU så kan du känna dig blåst! Delstaterna i USA fortsätter att köpa från Ryssland och skiter i Washingtons direktiv som ändå bara är munväder och till för att lura korkskallarna i Bryssel! Men om verkligheten har du uppenbarligen ingen susning ”Joshua”! T o m Ursulan von Löjen har i veckan kommit på att hon blivit totalblåst av USA och börjat gnälla.

   Gilla

  1. Hej Joshua, efter den intet sägande kort snutten om WC fanns en ny del med några frågor till Paasikivi. Man undrade om han trodde att om väst slutade hjälpa Ukraina så skulle Ryssland kunna vinna kriget. Intressant nog tyckte Paasikivi att Ryssland har visserligen många reserv men dessa är dåligt förberedda, att Ryssland har sämre vapen och en urusel organisation. Kort sagt, enligt honom, de skulle det hela kunna sluta med en långvarig krig i skyttegravar.
   Är det inte konstigt att under decennier har militärer, krigshetsande politiker och västspioner fått oss skiträdda för den oövervinnliga röda björnen och nu visar det sig att ryssarna skulle inte ens kunna erövra Ukraina. Är inte vi lurade?
   Lite förnuft och misstänksamhet mot vapenindustrin skadar aldrig.

   Gillad av 1 person

   1. Jovisst ska vi vara kriti så kan mot vapenindustrin, men vi ska aldrig sluta ställa upp för de länder som slåss för sin frihet!

    Gilla

 2. MEN vad tvingar EU att göra detta som i varenda medborgares vy är djupt skadligt? MEN IOFS har Tyskland och Sverige stängt en mass kärnkraft ersatt med vind plus gas och inte förstått att koldioxidutsläppen ökar med detta då är man dum på riktigt… dessutom om man vill minska koldioxiden i luften skall man ju se till att det växer ordentligt….. så då förbjuder man konstgödsel (kväve/Nitro) U can´t make this up…. not in a million years…. Nå ja de 7/8 av världen som värnar sina folk kommer att fortsätta med det PLUSS att USA kommer att lämna EU i sticket massivt…..

  Gilla

 3. Proxykrig i Nobeltider kallad ”Okonventionell krigföring” lär ha myntats av president Obama, betyder USA samt även Nato och associerade och aspirantländer förser ett ombudet med vapenresurser, ekonomiska medel kombinerat med sanktionspolitik ämnad förstärka insatsen utan att ha ”Boots on the ground”

  Lasse Malmgren Spanar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s