Vapenlagren sinar men den politiska eliten fortsätter lova mer vapen till Ukraina

Trots upprepade varningar om att fler vapenleveranser bara förlänger kriget och lidandet för befolkningen samt ökar risken för en direkt konflikt mellan Ryssland och Nato, har Ukrainas evinnerliga önskelista om vapen fortsatt att tillgodoses av västländerna med USA, Storbritannien och EU i spetsen.

Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg deklarerade häromdagen att man kommer fortsätta stötta Ukraina med vapen oavsett hur lång tid det tar, men hur det ska gå till när vapenlagren sinat förtäljer inte historien.

New York Times skrev om detta i går och konstaterar att västerländska vapenlager har blivit rejält ansträngda efter otaliga vapenöverföringar till Ukraina, vilket gör det allt svårare för Natos militärer att hålla jämna steg med politikernas löften att fortsätta att stödja Kiev med vad de behöver så länge som det tar.

”Mindre länder har uttömt sin potential och enligt en Nato-tjänsteman är minst 20 av alliansens 30 medlemmar ganska uttömda. Endast större allierade – inklusive Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna – har tillräckligt med lager för att fortsätta eller potentiellt öka sina vapenleveranser till Ukraina.”

Tyskland nådde exempelvis sin gräns redan i början av september och Litauen, som inte har några fler vapen att donera, har uppmanat de allierade att ge Ukraina ”allt vi har”. Även amerikanska militära lager har drabbats hårt efter upprepade transporter till Kiev. Detta genererar också att världen närmar sig ett kärnvapenkrig när galna män och kvinnors desperation efter att fortsätta kriget tar överhand.

Sedan starten av Rysslands militära operation i Ukraina i slutet av februari har USA och dess västliga allierade försett Kiev med miljarder dollar i säkerhetshjälp, till ett belopp av nästan 40 miljarder dollar, nu jämförbart med hela Frankrikes årliga försvarsbudget.

En annan sak som sällan diskuteras är hur Europa ska klara av att stå emot ett potentiellt anfall från främmande makt när vapenlagren gapar tomma. Kanske dags att titta på möjligheten att köpa tillbaka vapen från svarta marknaden. 🤪

#followthemoney

https://www.rt.com/news/567248-nato-weapons-ukraine-tapped-out/

4 reaktioner till “Vapenlagren sinar men den politiska eliten fortsätter lova mer vapen till Ukraina

 1. Lyssnar just på en av de återkommande vjuerna med former USA-överste McGregor, temat Ukraina, USA och västs vapeninsatser in i en som det nu är, en singularitet.
  Samt ironisk släng om att president Joe Biden är en sorts mushroom (fruktkropp) som hålls på en mörk plats och matas med crap…..
  Inte bara Biden över där.

  Gillad av 2 personer

 2. Jaa ska vi gissa att väst skickat vapen för upp mot 2.000 miljarder….. blir några JAS 39 gripen det…. plus en skuta typ Gerald Ford…… Varför ville man inte bara följa Minsk 1 och 2??? Jaa naturligtvis därför att det var ett sämre alternativ än dagens ”krigande” allt krigande är av ondo förmodligen MEN minns Irak där man trodde det fanns WMD vilket det inte gjorde…. I Ukraina förnekades allt sådant MEN det stämde… dryga 30 biolab vara av minst 10 finansierade av USA…. Nu är det väl ganska rörigt i Ukraina så forskarna som jobbade där söker väl eller kanske redan fårr nya jobb… finns inte så många nivå 4 lab i världen dock så alla kanske inte får jobb……

  Gillad av 3 personer

 3. Pensionerad Svensk polis med anropssignal SHA70 undertextar på svenska här former USA-överste & senatorn Bill Black om maktsträvan som b.l.a för tillfället driver kriget i Ukraina.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s