Greenwashing – godhetspoäng för en grön agenda med marknadsföringsändamål

I går kom EU överens om att utsläppen inom unionen ska minska med 40% till år 2030 enligt nya skärpta mål som bland annat omfattar jordbruk, vägtransporter och småskalig industri. För Sverige, som alltid måste vara bäst i klassen, innebär de nya nationellt bindande målen som baseras på varje lands ekonomi att vi måste minska våra utsläpp med 50%.

Jessica Polfjärd (M) hyllas för sin insats trots att det är ytterst oklart hur detta ska genomföras (går det överhuvudtaget?), men räkna med att det som allt annat som kommer från EU-kolossen kommer kosta oss en rejäl slant samt tillfoga landet mer skada.

Varför inför man för övrigt inte en regel som säger att alla EU-parlamentariker och riksdagsledamöter måste åka tåg till samtliga möten såväl nationellt som internationellt samt endast äta vegetarisk kost i tjänsten, så att de kan agera förebilder för oss som pådyvlas deras dumheter? Nej då, de bara har rätten att leka med andras pengar och förstöra för våra barns framtid – inte en chans att de skulle göra några uppoffringar och konsekvenserna behöver beslutsfattarna aldrig ta ansvar för.

Kolumnisten och den politiska strategen Rachel Marsden har skrivit en artikel i ämnet Greenwashing med många poänger, som reflekterar över den galna klimathysterin samt den masspsykos som fortfarande råder och gör folk lättstyrda för att genomföra den politiska elitens dunkla agenda.

_____________________________

”Banker och företag som lovar ”netto-noll”-utsläpp tar allmänheten på en rejäl tur enligt en ny FN-rapport som släpptes vid denna veckas klimatkonferens COP27. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade att ”Vi måste ha nolltolerans för netto-noll greenwashing” med hänvisning till konceptet att dygdsignalera en grön agenda för marknadsföringsändamål som en strategi för att få fler affärer, samtidigt som de i praktiken misslyckas med att backa upp alla påståenden.

Så flygbolagen som frågar om du fritt vill donera extra pengar när du köper en flygbiljett för att kompensera för koldioxidavtrycket på din flygning, uppnår inte tekniskt mycket mer än att få de olidligt skenheliga att må bättre. Eller att energibolagen som använder förnybar energi som skyltfönster ändå fortsätter att investera i fossila bränslen.

Om idealisterna inte har märkt det, råder det för närvarande en energikris i väst på grund av västerländska sanktioner mot bränsle från Ryssland och förnybar energi är inte i närheten av att vara redo att ta över som ersättning. Tyskarna vänder sig istället till kol och ved, medan Frankrike kämpar för att öka kärnkraften. EU backade till och med i början av året när det gällde att märka gas och kärnkraft som ”grönt” – vilket nu bekvämt gör att dess ledare kan springa runt till parialänder för fossila bränslen och desperat be om nödvändig energi.

Men det kanske är lika bra för allt det ”goda” som denna dyra och pretentiösa charad utgör. FN säger att mer finansiering, upp till 340 miljarder dollar per år till 2030, är nyckeln. Alla mindre summor är tydligen meningslösa.

Uppfattningen att massiv finansiering är nödvändig för att förhindra att jordens temperatur ökar med 1,5 grader över förindustriella nivåer är en svår sak att sälja in, särskilt i avsaknad av någon logisk förklaring av hur pengarna på ett trovärdigt sätt skulle användas för att realistiskt justera termostaten. Greenwashing är bara ett annat sätt att lura de hopplöst naiva och ingen gör det bättre än regeringarna själva, som har lyckats avlasta skattebetalarna på otaliga miljarder för att fylla slushfonder under sken av att rädda världen.

Nu använder USA:s president Joe Biden en grön förevändning för att skydda USA:s ekonomiska intressen till nackdel för europeiska allierade – även när USA ökar exporten av flytande naturgas från fossila bränslen till EU. Bidens Inflation Reduction Act är bekvämt utformad som ett initiativ för grön energi, som erbjuder amerikanska konsumenter skatteincitament att köpa amerikanska elbilar med batterier som har minst 40% av komponenterna från USA eller ett land som det har fri handel med.

Tyskland och Frankrike ser åtgärderna som flagrant protektionism. ”Vi måste reagera snabbt. Jag efterlyser ett enat, starkt och samordnat svar från EU till våra amerikanska allierade. Det finns risk för en stor chock för fransk och europeisk industri. Antingen kommer de att lösas där, och vi hoppas att de kommer att göra det, det är därför vi har en arbetsgrupp för att diskutera detta, eller så måste vi gå till WTO och föreställa repressalier, säger Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire. ”Jag har inte blivit säker på att den amerikanska sidan helt har förstått hur stor vår oro över konsekvenserna är”, tillade Tysklands ekonomiminister Christian Lindner. Japan och Sydkorea protesterar också mot det nya draget och kräver likabehandling av sina produkter.

Det var bara en tidsfråga innan en västerländsk regering skulle använda en miljömässig förevändning av självtjänande ekonomiska skäl. ”Amerikanerna köper amerikanskt och följer en mycket aggressiv strategi för statligt stöd. Kineserna stänger sin marknad. Vi kan inte vara det enda området, det mest dygdiga i termer av klimat, som anser att det inte finns någon europeisk preferens”, sa Macron till Les Echos förra månaden och antydde att gröntvättningen av protektionismbluffen är något som EU borde kopiera.

Macron tvättade till och med sin ilska och frustration grönt på Cop27-konferensen, med ett slag mot USA och Kina för att ”betala sin del av klimatet.” Finns det någon gräns för greenwashing? Uppenbarligen inte. Ukrainas president Vladimir Zelensky sa i ett inspelat meddelande till konferensen att ”det kan inte finnas någon effektiv klimatpolitik utan fred.” Eftersom Zelensky uppenbarligen anser att fred endast kan vinnas genom oändliga pengar och vapen, ser det ut som att han nu också har gröntvättat dem.

Men varför ska eliten ha allt det roliga? Den genomsnittliga personen kanske vill försöka gröntvätta sitt liv genom att projicera miljömässiga dygder vart de än går för att få ut lite extra pengar ur folk på daglig basis – som från taxichauffören som tillbringade för lång tid på tomgång i trafiken, eller från husgästen som öppnade fönstret och fick dig att behöva använda så mycket mer värme, eller från vännen som beställde kötträtten under middagen samt därigenom blev ansvarig för den mest jorddödande gasbildningen medan den levde.

Den som inte har sett igenom den gröna bluffen vid det här laget skulle sannolikt välkomna den utökade medborgarpolisen och bara vara glad över att följa kraven på att tömma sin plånbok – i dina händer, i en sjö eller i en toalett, för den delen – för att kompensera för sina överträdelser.”

#followthemoney

https://sverigesradio.se/artikel/eu-hojer-bindande-klimatmal-regeringen-far-kritik

https://www.rt.com/news/566212-greenwashing-profit-protect-climate/

3 reaktioner till “Greenwashing – godhetspoäng för en grön agenda med marknadsföringsändamål

  1. Om detta är så viktigt som de påstår, varför stannar inte kleptomanerna endera i Bryssel eller Strassburg? [ret] Det heter att man skall leva som man lär, så det gäller även berörda. Annars är det hyckleri.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s