Grattis alla politiker och militärer som ostört vill ägna sig åt oegentligheter

Som jag skrev om förra veckan är våra riksdagspartier i full gång med att rösta igenom en ny grundlag som begränsar mediers möjlighet att rapportera om uppgifter som skadar Sveriges förhållande till andra stater och organisationer. Tidigare i dag lät Konstitutionsutskottet meddela att man ställer sig bakom grundlagsändringen och den 16 november ska riksdagsledamöterna fatta beslut, där utgången inte är ljus då Liberalerna svängt i frågan så att endast Vänsterpartiet säger nej.

Aftonbladets Oisìn Cantwell uppmärksammar det allvarsamma läget i en krönika i dag och jag hade önskat att samtliga medier unisont protesterade öppet mot denna förkastliga inskränkning som lär medföra att missförhållanden inte kommer rapporteras framöver. Skamligt Sverige!

#locketpå

___________________________

”Klockan 11.37 i dag meddelade Konstitutionsutskottet att det ställer sig bakom en grundlagsändring som hotar att inskränka demokratin.

Hade det gått att avslöja att den svenska regeringen skickade två män till tortyr i Egypten om den kommande lagen om utlandsspionage gällt 2003? Fredrik Laurin, en av journalisterna bakom Kalla Faktas internationellt uppmärksammade scoop, tror inte det.

Visst, denna farhåga går att avfärda som en journalists överspända och alarmistiska reaktion. Låt oss då i stället lyssna på vad juristerna har att om vad som är i görningen.

Mikael Rousti, lektor i konstitutionell rätt, en av ingenjörerna bakom lagprodukten, bedömer att publiceringarna för några år sedan om att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien bygga en vapenfabrik hade varit brottsliga om de nya paragraferna varit på plats.

Vad handlar då allt detta om?

Det nya brottet utlandsspionage ska stärka skyddet för hemligheter inom internationella samarbeten som FN, Nato och EU.

Petandet i grundlagen beror på att denna form av utlandsspioneri blir ett tryck- och yttrandefrihetsbrott. Det blir bland annat straffbart att röja uppgifter som kan skada Sveriges relation till andra stater. Dessutom blir det olagligt att lämna information som kan skada Sverige.

Visselblåsaren Anders Kompass ska vara glad för att han läckte uppgifterna om hur FN-soldater i Centralafrikanska republiken begick övergrepp innan de här paragraferna trädde i kraft. Även de ansvariga utgivarna på Sveriges redaktioner som rapporterade om denna skandal har skäl att vara tacksamma.

Av lätt insedda skäl möttes det ursprungliga lagförslaget, som lades fram redan 2017, av högljudd kritik från olika remissinstanser. Inte minst medieföretagen hade åsikter. Regeringen lyssnade på kritiken och införde en ventil i form av ett så kallat försvarlighetsundantag.

Exempelvis ett avslöjande om brott begångna av internationella styrkor som har ett journalistiskt syfte kommer inte vara straffbart. Men ventilen är vag och oprövad. Och det kommer att vara staten, inte ansvarig utgivare, som avgör vad som är försvarligt.

Eftersom det ska petas i grundlagen måste riksdagen fatta beslut om den nya lagen två gånger med val mellan besluten. I april i år röstade alla partier utom Vänsterpartiet och Liberalerna ja till lagändringen.

Majoritetens inställning hade varit rimlig om utlandsspionage i dag varit ett oreglerat område där det varit fritt fram att skada Sverige utan att det fått konsekvenser. Så är det dessbättre inte. Exempelvis brottsbalkens bestämmelser om brott mot rikets säkerhet är användbara.

Att politikerna lyckas driva igenom den nya lagen nästan helt utan besvärande frågor är inte ett gott betyg till samtidens offentliga samtal.

I dag, torsdag, var frågan uppe i Konstitutionsutskottet. Liberalerna har svängt och är numera för. Den 16 november ska lagen klubbas i riksdagen. Ledamöterna kan då besluta att ärendet återförvisas till utskottet.

Men det är inte ett realistiskt alternativ. En tredjedel av riksdagsledamöterna måste nämligen ställa sig bakom ett sådant beslut. Det kan vi glömma.

Politiker och militärer som ostört vill kunna ägna sig åt övergrepp i konflikter är att gratulera.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/KnMOO6/den-svenska-demokratin-inskranktes-i-dag

7 reaktioner till “Grattis alla politiker och militärer som ostört vill ägna sig åt oegentligheter

 1. Detta land betraktades av hela världen som ett föredöme för demokrati och öppenhet. Genom inträdet i EU och NATO har förvandlats till en nolla bland andra nollor.

  Gillad av 3 personer

 2. Vad kan gå fel? [ret] Grundregeln är att om något kan missbrukas, så kommer det att ske, oavsett argument för.

  Svepskälet att media skall förhindras att förmedla ‘känslig information’ håller inte. Dels så har traditionell media idag fogat sig såpass, att det ändå inte sker. Trots att det egentligen är en av deras viktigaste funktioner och dels det uppenbara, att makten måste granskas, för att den skall hålla sig i schack.

  Sedan spelar det ingen roll om oegentligheterna uppstår inom svenskt territorium eller inte. Det skall avslöjas oavsett. Det här är det samma som tidigare hände i Tyskland, Sovjet, övriga östeuropeiska länder och ett antal andra totalitära regimer runt om i världen. Ukraina senast.

  Gillad av 2 personer

 3. ”Grattis alla politiker och militärer som ostört vill ägna sig åt oegentligheter” Det är väl detta de har siktat mot, detta är precis denna världen dessa människor vill ha allt för att få möjligheterna att bestämma över alla oss andra.

  Gillad av 1 person

 4. Nu blev det fel. I försöker igen
  Det är USA som driver detta, och grundlagsändringen i Sverige är bara ett komponent och globalt projekt i att införa ett världsomspännande ”Sanningsministerium” där all information är kontrollerad.
  Ministry of Truth, Sanningsministeriet, var en regeringsministerium i Orwell’s dystopi 1984. Ministeriets uppgift var att säkerställa att innevånarna endast fick den information som var sanning, i regimens åsikt förstås. Vad vi upplever just nu är att USA och väst i myrsteg skapar ett sådan globalt ”ministerium”. Detta med denna grundlagsändring är ett viktigt steg. Nya Zeelands premiärministers, Jacinda Ardern, tal i FN var tydligt. All information skall kontrolleras av regimerna, de som står under kontroll av USAs oligarki och World Economic Forum, WEF, och Klaus Schwab ligan. Detta med den svenska grundlagsändringen är en del av deras globala Build Back Better projekt. Målet – totalitär världskontroll. Ledarna i länder som Nya Zeeland, Finland och Sverige är idag utbildade, uppfostrade, och indoktrinerade till lydnad och underordnande av WEF. Dom är WEFs lokala verktyg och ledare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s