Serbiens president varnar för helvetesvinter och IEA spår att nästa vinter blir ännu hårdare

Serbiens president Aleksandar Vucic sade i dag till journalister att Europas länder står inför ett helvete i vinter på grund av de skyhöga kostnaderna för energi. Den serbiska regeringen har dock bunkrat naturgas och har sitt på det torra.

-”Kallare väder kommer att börja om fem till sju dagar och sedan kommer Europa att börja bränna sina gasreserver. Igår var priset på gas 219 USD för 1000 kubikmeter och idag är det 450 USD. Det kommer att gå upp varje dag, för när den första batchen börjar lämna lagret och det inte finns något att fylla på det med, kommer priset att stiga. Detta kommer att göra elen dyrare och en liknande prisstegring kan ses på den europeiska spotmarknaden, som gick från 156 euro per megawattimme på onsdagen till 240 euro på torsdagen. Serbien är väl förberedda efter att ha lagrat 667 miljoner kubikmeter gas vid fyra anläggningar. Folket i Serbien har ingen anledning att oroa sig, även om något skulle hända med TurkStream-ledningen som levererar naturgas från Ryssland. Om de klipper den i morgon, eller genomför ett sabotage och spelar dumma igen – även om det är känt vem som ligger bakom de baltiska explosionerna, men vi alla spelar dumma för att inte skada landets intressen – så skulle vi ändå överleva. Jag är dock inte säker på andra länders förmåga.”

I dag släppte dessutom Internationella energibyrån (IEA) sin nya rapport om framtiden för energimarknaden, där man varnar för att energikrisen i EU kan pågå fram till 2024.

Myndigheten förväntar sig gasbrist under vintern 2023-2024 eftersom europeiska länder troligen inte kan fylla på lager under sommarmånaderna. IEA förklarar att påfyllning av lager i år gynnades av nyckelfaktorer som inte kommer att upprepas 2023 – inklusive ryska gasleveranser från gasledningar som var nära tidigare nivåer under stora delar av första halvåret trots att de sedan dess minskat på grund av sanktioner och tekniska svårigheter.

Regionen gynnades också av Kinas lägre import av flytande naturgas (LNG) under de första tio månaderna 2022, vilket frigjorde LNG på världsmarknaden och gjorde det möjligt för EU att kompensera för nedgången i ryska gasleveranser med ökade LNG-inköp.

I händelse av ett fullständigt upphörande av ryska gasleveranser till EU och en återhämtning av kinesisk LNG-import till 2021 års nivåer, kan Europa möta ett utmanande gap mellan utbud och efterfrågan på 30 miljarder kubikmeter under nyckelperioden. Denna lucka kan representera nästan hälften av den gas som krävs för att fylla lagerplatser till 95% kapacitet i början av uppvärmningssäsongen 2023-24.

IEA-chefen Fatih Birol sade att nästa vinter kan visa sig bli mycket hårdare än den kommande.

-”När vi tittar på de senaste trenderna och den troliga utvecklingen på globala och europeiska gasmarknader, ser vi att Europa står inför en ännu strängare utmaning nästa vinter.”

Men EU med den korrupta Ursula von der Leyen med anhang i spetsen har inga som helst planer på att ändra den inslagna kursen, oavsett fakta på bordet och inte heller knähunden Sveriges regering – här ska ingen gas levereras från Ryssland, det är mycket bättre att folket fryser ihjäl, industrierna slås ut, småföretagen går i konkurs och privatpersoner blir ekonomiskt utblottade, än att den politiska eliten tvingas bita i det sura äpplet. Det blir dessutom en vinst för klimatet med färre människor så win-win. 👌

#swexit

https://www.rt.com/news/565903-europe-hell-winter-serbia/

https://www.rt.com/business/565884-eu-gas-crisis-warning/

13 reaktioner till “Serbiens president varnar för helvetesvinter och IEA spår att nästa vinter blir ännu hårdare

 1. Europas länder har fyllda gaslager inför vintern, det är därför gaspriset, kraftigt, sjunkit den senaste tiden! Har dina källor inom den ryska propagandamaskinen verkligen missat det?

  Gilla

   1. Ja det är inte originalRolf som har kommenterar. Men det ser du kanske på IP och annat.
    Vi har ett eller flera troll på din blogg.

    Gillad av 1 person

 2. Gaspriserna sjunker för var jag som går vad än rysk media påstår. Lagren i Europa är redan fulla och därför sjunker efterfrågan och därmed priset. Den ryska propagandan är till för det ryska folket och vissa slaviska bundsförvanter, inte för övriga världen där det är fritt fram att skriva vad man vill. Vad som händer nästa vinter är det omöjligt att svara på i dagsläget, mycket beror på när det ryska folket väljer att ta över..

  Gilla

   1. Ja det hoppas jag,visserligen rökte jag på igår och mycket sprit och andra tunga droger så jag kan ha missat något.

    Gilla

 3. Allt är planerat in i minsta detalj! /Sickan
  För Ni tror väl inte att allt händer av sig själv?
  Cv-19,Ukraina,energi kris,svält & klimatnojan….kom igen.
  Allt på en gång & det mesta är propaganda….
  Vill Ni ha $var? Kolla det ekonomiska bedrägeriet.

  Ha det bäst!

  Gilla

 4. Har man lånat ut oändligt med sk krediter($hitloads) utan teckning sk banker, så blir det problem.
  Alltså inte pengar, som Vi aldrig sett… möjligt valuta
  Måste sluta.

  Gilla

 5. U do real work for fake money to pay fraudulent taxes.
  Livet på en pinne.
  Du får pröjs 2 h/arbetsdag exclusive restid….
  Vad skulle Ni kalla det?
  Hahaha!
  $laveriet upphörde aldrig…
  Jo, medans vi har brallorna ner-Hur många sk vita slavar har det funnits/finns?
  Ain’t life grand?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s