Preliminära siffror från Eurostat förstärker bilden av EU:s lågkonjunktur

Enligt preliminära uppgifter som släpptes i dag nådde inflationen i EU en ny topp på 10,7% i oktober. Om det bekräftas av de slutliga siffrorna som kommer att publiceras senare i november av Eurostat, skulle det vara första gången en månatlig inflationsavläsning passerade över 10% sedan euroområdets bildande, vilket förstärker bilden av en förestående lågkonjunktur.

Uppgången drevs av energipriser som statistikkontoret uppskattade vara 41,9% högre än samma månad förra året. Priserna på mat, alkohol och tobak tros ha stigit med 13,1% på årsbasis.

Tyskland, Frankrike och Italien drev prishöjningarna mest enligt Eurostat och i Italien, där den årliga inflationstakten för oktober prognostiseras till 12,8%, noterades den högsta månatliga ökningen med ett hopp på 4%. Konsumentpriserna i Tyskland steg med 11,6% och i Frankrike nådde siffran 7,1% enligt preliminära uppgifter.

De baltiska staterna föreföll vara bland de svårast drabbade med en årlig inflation som passerade 20%-gränsen. Estland leder gruppen med en uppskattning på 22,4%.

Italiens centralbankschef Ignazio Visco varnade för risken att försämringen av de ekonomiska utsikterna kommer att visa sig vara värre än väntat, vilket gör att man inte bör underskatta det oproportionerliga i ett alltför snabbt steg i normaliseringen av räntorna.

Samtidigt som EU:s ekonomi tycks vara på väg käpprätt åt helvete, kommer uppgifter från Bloomberg om att amerikanska tjänstemän diskuterar med europeiska allierade om möjligheten att skärpa exportrestriktioner i handeln med Kina – dvs förmå EU att införa samma typ av (misslyckade) sanktioner mot Kina som man redan gjort mot Ryssland.

Bryssel är enligt uppgift inte benäget att behandla Kina på samma sätt som Ryssland och flera EU-medlemsländer uppges vara försiktiga med Washingtons ansträngningar. Återstår att se om man väljer att fortsätta krypa för USA och bidrager till den sista spiken i kistan för den europeiska ekonomin, eller om man har kurage nog att rädda det som räddas kan. Med nuvarande styre är utgången tyvärr uppenbar.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/565665-eurozone-inflation-record-high/

9 reaktioner till “Preliminära siffror från Eurostat förstärker bilden av EU:s lågkonjunktur

 1. Hade inte ”idioterna” tryckt en massa sk pengar under p(l) andemi & alla krig så hade Vi inte varit här…
  Mera sk pengar(valuta) =>högre priser, som kallas inflation…
  Now U know.

  Jo, pengar är inte backat av skuld(funny word).

  Kolla Bretton/Woods…
  $35/uz gold….
  Vad kosta Au idag?$1500-1900..
  Ni fattar….

  Gillad av 1 person

 2. Jo, missa nåt ett p.
  Förlå mig?
  Ta in den bäst Civilekonomen du har, som har slagiit en i spik…
  Hahaha!
  Den kan berätta för mig hur sk sk pengar blir till….
  Nooo?
  I Will kill’em(verbalt).
  PK?

  Gilla

 3. ”Riksbanken är Sveriges centralbank. Vi ser till att pengarna behåller sitt värde över tid…”Står det skrivet på deras hemsida,,,,snacka om att blåsa oss.
  Kronan har halverat sitt värde sedan 1970-talet. Den svenska kronan har sjunkit mot andra valutor i 25 år. På senare år har den pendlat kraftigt runt ett snitt på ungefär 11 euro per hundralapp, priset för den sjunkande kronan har löntagarna fått betala. Någon som kan förklara varför inflationen är satt till 2% av Riksbanken? Enligt en tumregel som bankens ekonomer själv använt sig av borde styrräntan ligga på 15 procent. Svenska folket får betala ett högt pris för myndighetens fiasko. Men än har svensken inte vaknat och frågan är om de vill vakna från sin Törnrosa dröm och inse vilken mardröm som väntar dem.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s