Dyster prognos från ECB och folkomröstning om EU:s sanktioner mot Ryssland på gång i Ungern

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde sällade sig i går till de många andra dystra prognosmakarna när hon i ett tal inför Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor deklarerade att Europa står inför en lägre ekonomisk tillväxt än väntat när inflationen fortsätter att stiga. Lagarde förklarade att ECB hade höjt räntorna med 75 punkter i ett försök att kontrollera stigande priser.

Lagarde medgav vidare att inflationen fortfarande är alldeles för hög och sannolikt kommer att ligga över deras mål under en längre period. Hon varnade också för att de ekonomiska konsekvenserna för euroområdet hade ökat ytterligare sedan i juni och att utsikterna ser mörka ut. Lagarde sade att ECB förväntade sig att tillväxten skulle bromsa avsevärt under resten av 2022 till totalt 3,1% under året, bara 0,9% för hela 2023 samt förbättras marginellt 2024 med en tillväxt på 1,9%.

Inflationen nådde 9,1% i augusti, drivet av energi- och livsmedelspriser och ECB har höjt sina inflationsprognoser i enlighet med detta. Lagarde sade att ökningen skulle dämpa efterfrågan, men säkerställa att inflationsförväntningarna förblir väl förankrade. Lagarde medgav också att situationen förväntas bli värre innan den blir bättre med hänsyn till höga energi- och matkostnader, som just nu är de viktigaste frågorna för två av tre européer enligt en Eurobarometerundersökning.

Man vet alltså att man gräver sin egen grav, men ändå fortsätter man med sanktionerna som skapar såväl stora störningar i energiförsörjningen som höga livsmedelspriser.

Någon som däremot verkar tänka på sitt eget folk och därför går sin egen väg, är Ungerns premiärminister Viktor Orban – den ständiga nageln i ögat på EU. Orban har meddelat att en folkomröstning kommer att hållas i landet om just EU:s sanktioner mot Ryssland, som enligt Orban inte antogs demokratiskt, utan antogs av EU-byråkraterna i Bryssel och den europeiska eliten. Han konstaterade att även om europeiska medborgare betalar priset för sanktionerna, har de inte blivit tillfrågade.

I Sverige, landet där politikerna ständigt kör över sin egen befolkning för att gynna sig själva, skulle något sådant demokratiskt aldrig ske. Vi har aldrig fått tycka till om varken den oansvariga migrationspolitiken som satt oss i klistret eller klimatpolitiken som sänkt landet i botten – vi blir inte ens tillfrågade om vi vill ingå i krigsalliansen Nato, som definitivt påverkar medborgarna i generationer framöver – utan det bestäms som vanligt ovanför våra huvuden. En majoritet av medborgarna verkar dock nöjda med tillvaron med tanke på valresultatet där man ger förnyat förtroende till de syltryggar som skapat det nya Sverige.

#itsabouttogodownliketitanic

https://www.aftenposten.no/verden/i/eEv3AK/direktestudio-krigen-i-ukraina?pinnedEntry=61237

https://www.rt.com/news/563560-european-central-bank-inflation-growth/

6 reaktioner till “Dyster prognos från ECB och folkomröstning om EU:s sanktioner mot Ryssland på gång i Ungern

  1. Att Sverige inte är en demokrati måste varje tänkande varelse inse.
    Frågan är vill vi vara en demokrati? I så fall vad är Svenska befolkningen beredda att göra för att ta tillbaka makten som skulle utgå från folket?
    Att fortsätta stoppa huvudet i sanden är inte längre ett alternativ.

    Gillad av 1 person

  2. Både migrationspolitiken och klimatpolitiken tillhör den mer ”experimentella” sektorn där politiker valde att leka med våra skattepengar på sämsta tänkbara sätt och helt utan ansvarsförmåga, skuld eller konsekvensanalys, egentligen precis som alla politiker hade gjort som följer en annan agenda än de folket vill. Krigsalliansen Nato har under hela vår moderna tid varit ett blankt nej, men när regeringen såg sin chans så tog de emot Nato med ”öppna hjärtan” allt som återstår för ett ja just nu är att kringgå/tackla de medborgarna Turkiet vill ha hem. Men det är väl precis detta våra politiker kallar för ansvarsfull politik allt handlar om att kunna fortsätta ljuga för sina medborgare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s