Oförenligt med låga energipriser om Europa vill uppnå klimatmålen

Att uppnå klimatmålen och samtidigt lösa levnadskostnadskrisen kan vara oförenligt på kort sikt enligt professor Samir Dani från Keele Business School som i går utvecklade teorin i en intervju med tidningen Daily Express.

-”Stigande energipriser är en viktig faktor i den ökade inflationen och matpriserna i Europa. Vi kan stå inför en moment 22-situation när kontinentens klimatmål måste balanseras samtidigt som inflationen samt livsmedelspriserna, som delvis är kopplade till olje- och gaspriserna, rusar. För tillfället är det en nödsituation, det är inflation överallt som skjuter ut i alla möjliga dominoeffekter genom livsmedelsförsörjningskedjan, vilket är nyckeln, eftersom mat är den viktigaste handelsvaran för alla. När det gäller tillverkning kan det leda till många scenarier där människor förlorar sina jobb, det kan leda till svält och alla möjliga saker som kommer genom processen. Energi har blivit nyckeldomänen för världens största problem.”

Enligt Dani är sänkta energipriser i stort sett oförenligt med målen att ta itu med klimatförändringarna, vilket resulterar i ett moment 22. Dani slog fast att konsumenterna sannolikt kommer att behöva leva med högre priser tills vidare om världen vill uppnå sina klimatmål.

-”Människor måste kanske inse att under de kommande tio åren kan det ta tid för energipriserna att sjunka när vi övergår till en grön ekonomi eller grön energiproduktion.”

Det finns dock ett enklare sätt – skrota de upphaussade klimatmålen och ta tag i våra reella problem som suger ut medborgarna istället! Men det är så klart uteslutet eftersom våra politiska ledare inte tjänar några godhetspoäng då så klimatfarsen fortsätter och vi betalar.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/558349-europe-green-energy-paradox/

8 reaktioner till “Oförenligt med låga energipriser om Europa vill uppnå klimatmålen

  1. Nu är ju tex förnybar el betydligt billigare än kärnkraft och ger en betydligt snabbare återbäring av satsat kapital till investerarna, det är därför de satsar på den. Vad vi behöver göra i Sverige är att satsa på kommunala och statliga vindkraftverk,solkraftverk osv så att eventuelle höga priser på energi pga av hög efterfrågan i utlandet, stannar kvar i det svenska allmänna ägandet och således kan satsas tillbaka i samhället!

   Gilla

   1. Med 50miljarder att disponera hur mycket el får man om man bygger vind respektive kärnkraft? Menar om ” förnybar el betydligt billigare än kärnkraft och ger en betydligt snabbare återbäring av satsat kapital till investerarna” borde du väl kunna visa det genom en enkel servettkalkyl och om inte sitt ner!

    Gilla

 1. No stupid ”-”Människor måste kanske inse att under de kommande tio åren kan det ta tid för energipriserna att sjunka när vi övergår till en grön ekonomi eller grön energiproduktion.”” priserna kommer att fortsatt vara höga för om man bara väljer dyra alternativ bland de gröna…. well…..

  Gillad av 1 person

 2. Just detta läge är skapat och är precis det Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill ha där tiden rinner iväg och skapar en situation där alla måste betala ett överpris och där alla blir drabbade och ingen kommer undan, på detta har de även skapat en inflation som vi bara har sett början på. Allt detta är självklart Trump men framför allt Putins fel för många här verkat inte förstå Natos tanke eller plan med detta krig, varken Trump eller Putin har något med vår situation i nuläget att göra utan detta är skapat av rent slarv, lathet, nonchalans, att vara bäst i klassen och snudd på brottsliga handlingar gentemot Sverige och de svenska folket gjort av våra hönshjärnor till politiker, allt detta måste ju kompenseras med mer pengar och krigsmateriel till Ukraina, allt för att flytta ansvaret bort från de skyldiga politikerna till att hitta nya brottslingar att måla ut som de dåliga för Sverige/EU och vad allt detta skapar är mer konflikt där det i slutändan lär blir ett krig mellan Nato och Ryssland.

  När Ryssland stänger av gasen till EU så lär det förhoppningsvis läget klarna för det flesta inom EU att denna situation är skapat av de styrande i EU och den glorifieringen över den politik som har kört EU i botten och där allt handlar om att de styrande ska få ett bättre liv än alla vi andra som ska arbeta åt den ”nya” elit som sakta med säkert växer fram för de som vill se den verklighet som vi alla lever i just idag. Allt för att eliten ska kunna styra över våra liv och själva leva kunna det liv de tycker att förtjänar att leva och där är vi det vanliga folket i bästa fall förblir skatte slavar.

  Gilla

 3. bjornwiklund med en enkel googlesökning så ser man stt ett vindkraftsverk kostar ca 30 miljoner kronor och ett kärnkraftsverk ca 47 Miljarder kronor, men kostnaderna är ju ganska ointressanta då kostnaderna kommer att tas av privata bolag huvudsakligen, och där tittar såklart investerarna på hur fort de kan få tillbaka sina investeringar och en vinst, och då satsar de hellre på vindkraft än kärnkraft..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s