50 år efter Napalmflickans öde tycks vi inte ha lärt oss något av historien

Det Pulitzerprisbelönade fotografiet av ”Napalmflickan” från den 8 juni 1972 är världsberömt och en symbol för fasorna i Vietnamkriget. Flickan heter Phan Thi Kim Phuc och var nio år gammal när hennes by Trang Bang drabbades av napalm.

Den då 21-åriga fotografen Nick Ut fotograferade Phucs vånda och räddade även hennes liv. Ut minns fortfarande hur flickan skrek på vietnamesiska: ”För varmt! För het!” Han tog henne till sin bil för att köra henne till ett sjukhus och väl i bilen lade hon sig på golvet med sin brända hud som skalades av hennes kropp medan hon snyftade: ”Jag tror att jag dör, för varm, för varm, jag dör.”

Phuc fick allvarliga brännskador över en tredjedel av hennes kropp och vid denna tid dog de flesta som fick sådana skador. Napalm fastnar som en gelé, så det fanns inget sätt för offret att springa av sig värmen som de kunde i en vanlig eld. Elden satt fast på henne under mycket lång tid och förstörde hennes hud ner genom kollagenlagret, vilket lämnade henne med ärr nästan fyra gånger så tjocka som normal hud. Phuc tillbringade mer än ett år på sjukhus för att återhämta sig från sina skador och har levt med ständig smärta samt begränsad rörelse sedan dess. Åren efter attacken kände hon sig dessutom suicidal då hon levde med psykiska trauman och olidlig fysisk smärta.

43 år senare fick Phuk genom donation laserbehandling för att behandla sina brännskador. Behandlingen har pågått i flera år och den här veckan genomgick hon sin sista laserbehandling vid Miami Dermatology and Laser Institute. 50 års lidande ser således äntligen ut att vara över för Phuk.

Detta påminner om krigets ohyggligheter för såväl invånarna som de som tvingas ut i strid. Mot bakgrund av det är det obegripligt att så många vill att kriget i Ukraina ska fortsätta – det verkar gälla både vanliga människor som sväljer massmedias vinklade bild och de politiska ledarna som prompt backar upp fortsatt militärt stöd trots att de är fullt medvetna om att Ukraina förblir i underläge samt att deras handlingar bara förlänger lidandet för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har USA, Sverige och Norge proklamerat att man skickar mer vapen till Ukraina.

Dessutom pågår det flertalet andra blodiga krig runt om i världen som ligger i medieskugga. Uppenbarligen har vi inget lärt oss av historien utan pengar, inflytande och propaganda till varje pris fortsätter styra världen där folket får stå tillbaka när maktens människor driver igenom sin agenda.

#fuckpeace

#followthemoney

https://www.theguardian.com/world/2022/jul/01/napalm-girl-vietnam-war-phan-thi-kim-phuc-final-burn-treatment

https://www.theguardian.com/us-news/2015/oct/26/vietnam-wars-napalm-girl-kim-phuc-has-laser-treatment-to-heal-wounds

15 reaktioner till “50 år efter Napalmflickans öde tycks vi inte ha lärt oss något av historien

 1. Det enda vi kan lära oss av historien är ju att vi aldrig lär oss något av historien, som någon klok person sa. Det mest fruktansvärda med det här kriget är ju naturligtvis att det överhuvudtaget inleddes.

  Gillad av 3 personer

  1. Ramses Kriget inleddes av USA efter den så kallade Tonkinbukten incidenten 1964, ett falsk påstående att en amerikanskt fartyg skulle a angripits. Inget fartyg hade angripits, men USA ville ta Vietnam för att användas som ett brohuvud att erövra och plundra Kina. Den påhittade incidenten blev motiveringen att föröka erövra Vietnam. Situationen är densamma med Ukraina idag. Det är västländerna under USA hegemonins diktatur som inte har lärt sig något av deras egen historia. I öst har verkligen Kina lärt sig av historien. Därför går Kina framåt, medan väst faller söner i våld.

   Gilla

 2. Vem vill att kriget i Ukraina ska fortsätta? Jo Putin och förmodligen en stor del av styret i Ryssland. Hade FNL gett upp i Vietnam hade de levt under en regering styrd av USA, de fortsatte sitt motstånd, utan stora leveranser av utländska vapen och besegrade världens största militärmakt, Afghanerna slogs mot Sovjetunionen och till slut fick de dra sig ut ur Afghanistan utan att ha vunnit något, precis som USA i Vietnam. Ryssland har en liten fördel gentemot USSR och USA, de har infört en censur värre än på Sovjettiden. Dock det så breder motståndet mot ockupationskriget ut sig i Ryssland så än är inte hoppet ute när tiden kommer för stora folkliga protester mot Putin och det orättfärdiga kriget bot Ukraina. Putins fascism kommer att störtas, precis som alla andra fascistiska diktaturer, frågann är när??

  Gilla

  1. Johan Det är inte Ryssland som skickar vapen till Ukraina för att förlänga kriget, det är USA och dess lakejer – som Sverige. Allt Ryssland försöker göra är att befria ockuperade ryska områden från USAs förtryck. När det gäller censur, begrunda censuren i Sverige, som RT. Putin är en med mycket god marginal folkvald ledare och sägs ha 80% folkligt stöd idag. Efter WW2 har USA startad och drivit omkring 250 krig mot andra nationer.

   Gillad av 2 personer

  2. Både Vietnam och Afghanistan hade sin besvärliga terräng där inga motoriserade förband kunde ta sig. Ukraina är något helt annat där slätterna erbjuder snabb framryckning,god sikt för flygförbanden så där är den avgörande skillnaden varför vare sig Vietnam eller Afghanistan kunde besegras. Ukraina kommer att sakta malas ner till priset av människoliv. Du e ju dum som en gås Johan.

   Gilla

 3. Så sant! Stormakter, som helt bygger på militär makt och förtryck rasar alltid ihop när dom till slut går på pumpen, eftersom dom inte har nån annan grund att stå på. Finns hur många historiska ex som helst. Ni som är intresserade, läs Imperiernas fall av Dick Harrison.

  Gilla

  1. Visst är det så, och den första stormakten jag tänker på som lär falla är Nato med USA i spetsen. Det mesta talar emot dom allt från ekonomin, invandringen vid gränsen till Mexico, sönderfallet av samhället i USA och deras makthunger gentemot alla andra. Nu är jag ganska säker på att vi inte riktigt har samma världsbild av verkligheten, du verkar vara väldigt glad i Nato och USA så vi får väl se vem som får rätt inom en snar framtid vet vi svaret.

   Gilla

 4. NATO ser jag mer som ett nödvändigt ont. I den bästa av världar hade dom inte behövts. Men nu ser ju världen ut som den gör, och det finns ett behov av fria länder (nåja, alla är väl inte helt fria..) som motvikt mot krigiska fascister. USA, nä du, är inte överdrivet glad i dom heller och med alla Trump-älskare och konspirationsteorier som råder där ser jag bara mer splittring framöver. MEN, jämfört med Putin så är valet inte svårt.

  Gilla

 5. Även jag kommer mycket väl ihåg händelsen. Jag bodde Japan då. Betänk även att det var USA som överföll Vietnam, med det falska Tonkin-bukten händelsen som ursäkt. Det var även USA som överföll Afghanistan, och Libyen, och så många andra platser. Mina tankar går inte bara till Kim Phuc från Vietnam, utan lika mycket till de hundratals, snarare tusentals, ”Kim Phuc” som vi aldrig ser eller hör om i media och som skadats eller dödats av USA aggression och USAs otaliga krig. Hur många ”Kim Phuc” vi aldrig får höra om finns det i Xinjiang, Tibet, Kazakstan, Jemen, Myanmar, eller nu Ukraina, alla skadade av USAs aggression, precis som en gång Kim Phuc i Vietnam. Samtidigt läser jag dagligen i den så kallade svenska pressen om hur man helt öppet prisar USA våldet med ändlös krigspropaganda som hyllar aggressorn USA. Det stör mig verkligen.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s