Svensk rovdjurspolitik fortsätter vara en infekterad fråga

Vargfrågan har i decennier upprört känslor och trots motstånd från bland annat WWF som vill att den svenska licensjakten prövas av EU-domstolen, fortsätter den svenska riksdagen att vara för en regelbunden avskjutning av den svenska vargstammen.

Trots att det i januari i år genom licensjakt sköts 27 vargar, togs det i förra veckan ett majoritetsbeslut i riksdagen om att vargstammen ska minska ytterligare från dagens 400 individer till mellan 170 och 270 individer.

Världsnaturfonden (WWF) är kritiska till den föreslagna minskningen av de fridlysta vargarna eftersom inaveln bland vargarna i Sverige är så hög och dessutom saknas en plan för hur Sverige ska få en livskraftig population. Men svenska fåravelsförbundet välkomnar däremot att regeringen nu närmast ska halvera den svenska vargstammen.

Den återkommande minskningen av vargpopulationen har länge kritiserats av naturorganisationer eftersom populationen är starkt inavlad. Den Svenska Rovdjursföreningen har tidigare deklarerat att de anser att licensjakten på varg går emot EU:s art och habitatdirektiv samt att man borde titta mer på Tyskland som hittat andra lösningar.

-”Det är märkligt att Sverige som har så mycket skog och liten befolkningsmängd inte kan hysa fler vargar när till exempel Tyskland som är mindre till ytan, har betydligt mindre skog och är betydligt mer tätbefolkade kan hysa en vargstam på upp mot 1500 individer. I Tyskland förekommer ingen populationsbegränsande licensjakt. Sverige borde lära av andra länder om hur man uppnår en bättre acceptans än genom jakt.”

Personligen är jag emot denna hets mot vargarna i Sverige som pågått under lång tid och tycker att vi människor får anpassa oss. Skyddsjakt för att upprätthålla en livskraftig djurstam är en sak, men när andra intressen styr vilka beslut som tas är jag inte positivt inställd.

https://sverigesradio.se/artikel/farbonder-ser-fram-emot-farre-vargar-maste-ner-till-en-en-acceptabel-niva

5 reaktioner till “Svensk rovdjurspolitik fortsätter vara en infekterad fråga

 1. Jag tror att vargen är ett problem mer i folks huvuden. Vilken riktig svensk äter för övrigt fårkött? Fy fan säger jag för den vidriga smaken. Låt vargarna knäcka den svenska fårstammen. Låt vargarna få leva!

  Gilla

 2. Håller inte med dig i denna fråga, men jag bor på landsbygden och du i stan, så därav olika åsikter!
  Numera är det ytterst sällsynt att få se älg, t.ex där jag bor, mot för 10 år sedan sågs de lite för ofta, särskilt längs vägarna och tror absolut vargen är inblandad, samt ett antal hundar och får har lämnat jordelivet här i närområdet på grund av vargen…
  Dessutom är inte vargen ett utrotningshotat djur…

  Gilla

  1. Med tanke på att den är så inavlad i Sverige att deras DNA är så nära varandra att de kunnat vara syskon, är den väl på sikt utrotningshotad i Sverige, men jag ska ändra i texten.

   Gilla

 3. Själv ser jag mest likheter mellan den ”vargjakt” regeringen bedriver mot oss oliktänkande, fast vi hela tiden har påpekat det ökande våldet, parallell samhällen, förnedrings rånen och batikhäxor osv ändå är det ”allmän jakt” på oss som säger ifrån att något är fel.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s