Hur och varför från den andra sidan

Här är fortsättningen på Al Arabiyas videointervju med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov som jag publicerade i morse. Intervjun var nästan en timme lång, så de har delat upp det i två artiklar. Här pratar Lavrov om hur den ryska operationen grundar sig i att skydda Donetsk samt hur Nato anser sig vara i krig med Ryssland. Intressant att ta del av eftersom man får bakgrunden till varför Ryssland gick in i Ukraina samt hur Nato spelar en viktig roll i historien.

Synd att inte fler medier vill visa den andra sidan, så att vi kan få en mer nyanserad debatt. Men det passar inte etablissemangets narrativ eftersom det skulle kunna påverka befolkningen i fel riktning. Efter denna redovisning är jag ännu mer övertygad om att vi absolut inte bör gå med i krigsorganisationen Nato.

Återigen en brasklapp för er som inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt – bara för att jag belyser hur och varför, betyder det inte att jag försvarar Putins agerande.

——————————————-

-”Rysslands särskilda militära operation i Ukraina syftar till att skydda de två självutnämnda ryskstödda republikerna Donetsk och Luhansk. Målet med vår operation, som tillkännagetts öppet, är att skydda dessa två republiker och att se till att inget hot någonsin kommer att utgå från det ukrainska territoriet mot säkerheten för dessa människor samt mot säkerheten i Ryska federationen.

Ryssland har siktat inställt på att skydda de två republikerna eftersom de har varit utsatta för attacker från den ukrainska regimen under åtta långa år. När kuppen ägde rum 2014 sade de att de inte vill ha något att göra med dessa människor som kom till makten illegalt och de sade ”låt oss vara ifred, vi vill förstå vad som pågår”. De attackerade aldrig resten av Ukraina.

Högerextrema kuppen i Kiev 2014 störtade den dåvarande pro-ryska presidenten Viktor Janukovitj och är avgörande för förståelsen av Ukrainas krig. Kuppen stöddes öppet av de amerikanska och europeiska makterna, vilket resulterade i en ännu större påfrestning i relationerna mellan Ukraina och Ryssland.

Republikerna tillkännagavs som terrorister, en antiterroristoperation inleddes av ledaren som kom till makten med våld, med olagliga medel och under de långa åtta åren har de varit offer för ukrainsk aggression, där 13.000-14.000 civila dödats, civil infrastruktur har förstörts och många andra brott begicks av den ukrainska regimen mot dem.

Rysslands särskilda operation var således ett svar på vad Nato gjorde i Ukraina för att förbereda detta land för en mycket aggressiv hållning mot Ryska federationen.

De fick offensiva vapen, inklusive vapen som kan nå det ryska territoriet, militärbaser byggdes, även vid Azovsjön och många dussintals militära övningar – inklusive många av dem på ukrainskt territorium – genomfördes i Natos regi och de flesta av dessa övningar utformades mot Ryska federationens intresse, så syftet med denna operation är att se till att dessa planer inte förverkligas.

Ryssland anser sig inte vara i krig med Nato, men tyvärr anser sig Nato vara i krig med Ryssland. Nato- och EU-ledare – många av dem i England, USA, Polen, Frankrike, Tyskland och naturligtvis EU:s chefdiplomat Josep Borrell – sade det rakt ut, offentligt och konsekvent: ”Putin måste misslyckas, Ryssland måste besegras”.

När du använder den här terminologin tror jag att du tror att du är i krig med den person du vill ska bli besegrad. Ryssland är medvetet om de rutter som används för att förse Ukraina med vapen och så snart dessa vapen når ukrainskt territorium blir de en del av vår speciella operation.

Ryssland har lagt fram många förslag för att avsluta operationen i Ukraina, men har inte lyckats nå en överenskommelse med dem. Under alla dessa år har vi initierat utkast till fördrag, utkast till avtal med Nato, med länder i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa samt nyligen i december förra året föreslog vi ytterligare ett initiativ till USA och Nato för att sluta fördrag med båda av dem på säkerhetsgarantier till alla länder i det euro-atlantiska området utan att gå med i någon militär allians.

Varje gång vi initierade de här stegen blev de i princip avvisade med mer eller mindre artigt beteende. 2009 föreslog vi det Europeiska Säkerhetsfördraget som Nato vägrade att överväga och fördraget handlade faktiskt om att kodifiera något som alla OSSE-länder anslutit sig till på toppnivå.

Ryssland hade föreslagit att ge länder rätten att välja sina allianser och inte stärka deras säkerhet på bekostnad av säkerheten i ett annat land, vilket innebär att ingen enskild organisation i Europa kan låtsas vara en dominerande aktör i detta geopolitiska utrymme.

Nato svarade Ryssland genom att säga att det inte skulle finnas några juridiskt bindande säkerhetsgarantier utanför Nato, vilket gör OSSE – som undertecknades av flera ledare över hela kontinenten – till enbart läpparnas bekännelse.

Rysslands sista försök ägde rum i december 2021, innan operationen inleddes i Ukraina, där de återigen föreslog att sluta bygga spänningar som ett svar på den ökande spänningen och konfrontationen under åren.

Detta avvisades av Nato eftersom de inte ville offra sin ”öppna dörrar-politik”, som inte finns i Washingtonfördraget och användes som ett skydd för att främja Natos expansionistiska planer.

Nato, trots sina löften och löften från sina ledare, rörde sig allt närmare den ryska gränsen och de sade till oss ”var inte rädda, vi är en defensiv allians och vi kommer inte att utgöra något hot mot er säkerhet”.

När det fanns en Berlinmur och en geopolitisk mur mellan Nato och Warszawafördraget, som utarbetades 1949 efter andra världskriget, var Nato defensivt. När Warszawafördraget försvann, när Sovjetunionen upphörde att existera, beslutade Nato sig för att försvarslinjen skulle flyttas österut och de flyttade den här försvarslinjen fem gånger.

Kiev har utraderat allt ryskt i Ukraina, inklusive språket, utbildningen, media och det dagliga användandet av det ryska språket som gjordes till ett administrativt brott. Så när den ukrainska regimen i slutet av förra året och i början av året intensifierade beskjutningen av landets östra territorier i Donbas, i de värsta kränkningarna av Minskavtalen som undertecknades i februari 2015 och godkändes av säkerhetsrådets resolution, när de riktade in sig på civila och civil infrastruktur, skolor, sjukhus, dagis hade vi inget annat val.”

https://english.alarabiya.net/News/world/2022/04/29/Russia-s-Lavrov-Invasion-of-Ukraine-aimed-to-protect-Donetsk-Luhansk-republics

5 reaktioner till “Hur och varför från den andra sidan

  1. Oavsett vad som hänt, så lovade Ryssland att aldrig anfalla Ukraina! För mig spelar det sen ingen roll varför dom tycker dom har rätt att göra det. En ljuger mer än den andra. Hoppas att Ukraina klarat av detta då Nato/ Fn lätt skulle kunna göra en korridor för flyktingar . Avisera ett flott besök till Mariupol då det enligt Ryssland inte är krig där skulle det bli intressant hur dom skulle reagera på det. En Humanitär hjälp för alla!! En nöt att knäcka!! Trevlig Valborg.

    Gilla

  2. Kuppen i Kiev 2014 var en USA driven händelse för att åstadkomma ett regimbyte, och det lyckades ju. Zelensky är en av USA inhyrd skådespelare som engagerats av USA för att driva USAs propaganda politiskt, och där USA har skrivit hans tal manus, repliker, manuskript och koreografi. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva USAs sak mot USAs målsättningar. Han har fyllt sin roll som USAs rollfigur i propaganda teatern perfekt.

    För att förhindra alla sympatier mot Ryssland i framtiden behöver USA etniskt rensa Ukraina från ryssar. Det är samma princip som när nazisterna en gång i Tyskland avsåg att rensa landet från judar.

    USAs avsikter med Ukraina är att förbereda landet för att bli en plattform för att invadera och erövra Ryssland i avsikt att plundra Ryssland på deras naturrikedomar. Det är första steget mot att erövra Kina. Principen är densamma som när Hitler mobiliserade i Norge för att erövra de Brittiska Öarna 1940. Även Hitler vill ta kontroll av Ukraina som en bas för att invadera och erövra Ryssland, nu följer USA bara i Hitlers fotspår.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s