Genomtänkt med en grön industrirevolution som förbrukar mer el än vad hela Danmark gör i dag och riskerar att Skåne står utan el?

DN skriver i dag om hur det satsas hundratals miljarder på det ”gröna stålet” som ska göra Sverige mer klimatsmart och konstaterar att de nya projekten kommer att suga åt sig det mesta av den el som produceras i norra Sverige. Vad blir då kvar till resten av landet, exempelvis Skåne som redan i dag har problem med eltillförseln?

Material Economics har i sin elprognos från förra året förutspått en elproduktion på 300 terawattimmar (TWh) till år 2045, vilket är en fördubbling mot vad som produceras i dag, där fler satsningar på fossiltfritt stål är den främsta orsaken.

Det statliga gruvbolaget LKAB är en av huvudaktörerna i denna industrirevolution med sina planer på att förädla malm till så kallad järnsvamp. Det vill säga ta bort masugnarna och ersätt med ljusbågsugnar, ut med koksen för att reducera syret i järnmalmen samt in med vätgas. Detta syftar till att drastiskt minska koldioxidutsläppen från ståltillverkningen, men kräver samtidigt mycket el för den så kallade elektrolysen, där vatten spjälkas till vätgas.

LKAB:s satsning är den största i svensk industrihistoria och notan hamnar på uppemot 400 miljarder kronor. Enligt bolagets kommunikations- och klimatchef Niklas Johansson, kommer man genom satsningen att förbruka mer el än vad hela Danmark gör i dag och bli Sveriges ojämförligt största elkonsument.

LKAB:s elbehov fram till år 2030 ligger på 15-20 TWh och hela 50 TWh fram till år 2040, vilket motsvarar alla svenska kärnkraftverks produktion. Enligt LKAB är det enda som kan möta deras planer en massiv utbyggnad av vindkraften eftersom det ger snabbast och billigast el.

H2 Green Steel i Boden ska i en två kilometer lång fabrik göra allt från järnsvamp till färdigt stål och tanken är att man ska påbörja produktionen i slutet av 2024. Till sommaren kommer bolagets byggansökan behandlas av mark- och miljödomstolen i Umeå. I första skedet behövs 10 TWh, men bolaget känner ingen direkt oro över var man ska få tag i el eftersom man ligger i ett område med elöverskott och förhandlar med flera olika bolag. Oron ligger snarare i att elen inte ska komma fram till fabriken fort nog då det saknas nya elledningar.

Norr om Gällivare håller Vattenfall tillsammans med SSAB och LKAB i det omtalade projektet Hybrit, som planerar en anläggning för järnsvamp som är tänkt att vara i gång år 2026 när järnsvampen ska börja skeppas till det ombyggda stålverket i Oxelösund. Här behövs både en koncession, tillstånd, för att dra ledning och en miljöprövning av fabriken. Planen för att klara en klimatomställning till år 2045 bygger på att de kan starta år 2026, så elproduktionen är inte det primära just nu utan att få elen dit den behövs och när den behövs.

Svenska kraftnät, som förvaltar stamnäten, ska i projekt Norrlandskusten investera drygt 8 miljarder i helt nya ledningar samtidigt som man ska försöka korta ledtiderna.

På frågan om elen kommer att räcka i Norrbotten har Svenska kraftnät svårt att ge ett klart besked.

Enligt DN kommer de stora industriprojekten som antingen är i gång (Northvolt i Skellefteå) eller som planeras, att kräva totalt uppemot 70 TWh inom två decennier och man frågar sig om detta är vettigt. Nej säger ett antal svenska forskare, däribland Magnus Henrekson – professor på Institutet för näringslivsforskning, eftersom antalet jobb inte står i proportion till elförbrukningen samt att elen skulle göra större klimatnytta i andra länder.

De inblandade företagen och den svenska regeringen säger dock ja eftersom ”Sverige nästan bara har grön el och en unik chans att göra förädlade fossilfria produkter som kan exporteras”.

Att kraftutbyggnaden ökat kraftigt i norr de senaste tio åren medan elproduktionen minskat i söder där det bor flest människor är ingen nyhet. Regeringens samordnare för samhällsomställningen i Norr- och Västerbotten, Peter Larsson, slår fast att allt som produceras i elområde 1 (Norrbottens och delar av Västerbottens län) också kommer att konsumeras regionalt i slutet av detta decennium.

Således blir det ingenting över till södra Sverige. Enligt Larsson måste man täcka upp för detta och han tänker då på projektet i Östersjön där Sveriges största vindkraftspark planeras utanför Sandhamn.

Enligt Tobias Edfast på Svenska kraftnät pågår det en kraftig vindkraftsutbyggnad och runt 2030 kommer troligtvis de första större havsbaserade projekten vara igång. Edfast menar att energimässigt borde det täcka behovet – det gäller bara att de blir av.

Och om de inte blir av… vad gör vi då? Den frågan får ingen i maktposition utan vi förlitar oss istället på alla dessa om och men. Att vi dessutom har ministrar utan varken adekvat utbildning eller erfarenhet på dessa viktiga poster som rör klimat, miljö och energi är skamligt samt leder till dylika ogenomtänkta beslut där man drivs av ideologiska skäl framför sakkunnighet.

Vad som händer när det inte blåser (exempelvis kalla vinterdagar) eller om det blåser för hårt och ingen el produceras, förtäljer inte heller historien. Dessutom tas ingen hänsyn till hur såväl det marina livet som fåglar (inklusive havsörnar) och fladdermöss påverkas mycket negativt av vindkraftverken.

#followthemoney

#vembetalar

https://www.dn.se/ekonomi/expansionen-i-norr-kraver-el-fran-alla-vara-karnkraftverk/

10 reaktioner till “Genomtänkt med en grön industrirevolution som förbrukar mer el än vad hela Danmark gör i dag och riskerar att Skåne står utan el?

 1. Ingen fara för Skåne för vi kommer att ha brinnande bussar som lyser upp tillvaron. Lyset kan gott och väl släckas i minst hela Malmö. Ansvariga för eländet lyser dessutom med sin frånvaro. Mynningslågorna från illegala skjutningar kan fungera som trafikljus. Jag ser ingen fara alls med ev elbrist i Skåne. PK- packet kan gott frysa. De första tjugo sidorna på text-tv handlar om mord och annan mycket grov brottslighet. Företagande kommer att koncentreras till områden med relativt sett låg brottslighet. Brottsligheten styr var företagen kommer att investera och ha sin bas. Skåne går definitivt bort i dessa sammanhang.

  Gillad av 2 personer

 2. Flisig måste jag vara, de inblandade i projektet lider av sjukdomen hjärnsvamp.
  Vilken kommersiell produkt passerar kontrollstationen ”Är detta säljbart på världsmarknaden?
  Nej!
  Finns det energi att tillgå under processen, bara när det blåser, således Nej!
  Lösningen blir då, bygg fler vindkraftparker.

  Dock, under segelskutornas tid, före ångan visste varenda skeppare att det inte var lönt sätta fler segel vid stiltje.
  Det gör våra politiker.

  Gillad av 2 personer

 3. LKAB och styrande borde väl rimligtvis veta att priserna på olika typer av ‘vanligt’ stål har ökat hyggligt de senaste åren. Vad får dem att tro att [speudo] grönt stål kommer att sälja utöver undantagsvis, när det har slagit slint för verkstadsindustrins kunder …?

  Gillad av 2 personer

 4. ”LKAB:s elbehov fram till år 2030 ligger på 15-20 TWh och hela 50 TWh fram till år 2040, vilket motsvarar alla svenska kärnkraftverks produktion. Enligt LKAB är det enda som kan möta deras planer en massiv utbyggnad av vindkraften eftersom det ger snabbast och billigast el.”
  ”Forsmark är Sveriges yngsta kärnkraftverk – det togs i drift under 1980-talet. Byggarbetet startade i början av 1970-talet och gav arbete åt flera tusen byggarbetare. ”

  Gillad av 1 person

  1. Det enda? Handlar det om hjärnblödning, hjärntvätt eller en massiv drogpsykos? Ingen normalt tänkade och frisk individ skulle konstatera något dyligt. De kan pröva det uttalandet igen, när det blåser bris som bäst …

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s