Kriget mot civila i Donbass har pågått i åtta år utan att omvärlden brytt sig – en annan sida av historien

Jag får mycket skit för att jag vill visa att myntet har två sidor, men jag fortsätter envetet så länge det finns något att förmedla eftersom jag avskyr det hyckleri som pågår i såväl media med sin ensidiga och vinklade rapportering som från våra politiker som aktivt duperar människor.

I åtta år har människor i Donbass levt med krig i sin vardag där de varit måltavlor på grund av sin etnicitet. Omvärlden har dock ignorerat övergreppen och som en bakgrund till det som nu sker i Ukraina tycker jag det är viktigt att även visa denna historia.

Några dagar innan Rysslands start av offensiven mot Ukraina rapporterades det om att spänningarna ökade i utbrytarrepublikerna i Donbass och man uppmanade till evakuering av civilbefolkningen. Sedan dess har Ryssland enligt uppgift tagit emot omkring 200.000 människor från republiken, medan FN uppskattar det totala antalet människor som flytt Ukraina till över 2 miljoner människor.

En hel del har hysts i Rostov-regionen som gränsar till Donetsk People’s Republic (DPR), där lokala hotell används för skydd medan mat samt förnödenheter kommer genom humanitära insatser. I en artikel intervjuas flera kvinnor med småbarn som flytt från kriget om sina upplevelser i alla dessa år, hur de tvingts leva med återkommande bombningar, grannar som dödats, händelser som lett till att barnen är stressade och känner rädsla för såväl flygplan som fyrverkerier. Varför detta fått pågå i så många år utan att media brytt sig är oklart. Det enda människor vill är att få fred och leva sina lev som innan, att jobba samt uppfostra barnen.

Nedan beskriver två kvinnor hur de ser på situationen.

Why is it happening to us? Is it because we refused to speak and teach our children Ukrainian? Is it because we wanted to celebrate Victory Day? Or respect our elderly and history? Why did they have to kill us for that? I don’t understand Ukrainian. I was born and raised in Ukraine, but I mostly have Russian roots. My son knows history well – he likes to learn about these things. And he knows for a fact that we are not a part of Ukraine, and we’ve never been. It’s our region with all its resources that has been ‘feeding’ Ukraine, and now they say that we are poor and need to be subsidized.

We have been living under artillery fire ever since 2014. We keep talking to the media about it, but nothing changes. This isn’t normal. We’ve been living in a constant state of fear and anxiety. When they fire at us during the day, at least we know where to run to, but at night it’s a lot easier to give in to panic. You have to go through it yourself to understand – I could talk about these things for hours, but no words can describe what it’s really like out there.

I bifogad Youtube-film (https://youtu.be/_2FgavSBXi8) som skildrar händelser i Donbass 2014, kan man se hur civila utsätts för artilleribombning, trakasseras av Azovbataljonen och dödas hänsynslöst, känsliga tittare varnas dock. Man kan fråga sig varför inte detta fick samma mediala fokus som nuvarande konflikt i Ukraina samt varför man inte uppmärksammar det nu heller.

Att media mörkar den här delen av historien och enbart visar den ena sidan, är under all kritik. Att skildra flera sidor av en historia betyder dock inte att man hyllar Rysslands agerande i Ukraina, så alla ni som i vanlig ordning ska kritisera mig för att vara Putin-troll, be mig skämmas eller anklaga mig för att gå Rysslands ärenden – bara skrolla vidare.

Noterar nu för övrigt att Facebook ändrar i sina riktlinjer för att göra det möjligt att hetsa mot ryssar och i ett uttalande till Reuters säger Facebook-ägaren Meta att man tillfälligt ändrat sin policy mot ”hatretorik”, som tillåter Facebook- och Instagram-användare i vissa länder att uppmana till våld mot ryska soldater och ryssar mot bakgrund av invasionen av Ukraina. Men det är för en ”god” sak, så självklart kan vi ha överseende med hatretoriken så länge den riktas mot ”rätt” personer.

#hyckleri

https://www.rt.com/russia/551534-russia-ukraine-dpr-refugees/

47 reaktioner till “Kriget mot civila i Donbass har pågått i åtta år utan att omvärlden brytt sig – en annan sida av historien

 1. Etniskt svenska människor i Sverige har mycket gemensamt med ryssarna i Donbass … strövsamma … tåliga … förföljda … sämre sorters människor … untermenschen … Men … det är bara nåt som übermenschen hittat på …

  Gillad av 1 person

 2. Jag har inte mycket till förtroende för media, myndigheter och politiker. Det blev ganska påtagligt under pandemin. Detsamma gäller nu angående rapporteringen från kriget i Ukraina. Dessutom vill båda sidor stå som framgångsrika och skuldbelägga varandra i ett pågående krig.

  Gillad av 4 personer

 3. Juli 2017

  ”Ryskstödda separatister i Donetsk i östra Ukraina har utropat en egen stat, ”Lill-Ryssland”. Men utbrytarrepublikerna själva är inte överens.

  Staten ska enligt rebellerna inte bara inkludera de områden i östra Ukraina som rebellerna i dag kontrollerar med stöd av Ryssland, utan även resten av Ukraina. Donetsk, som ligger på rebellkontrollerat område, ska bli ny huvudstad.

  Kiev ska i fortsättningen enbart betraktas som ett ”historiskt och kulturellt centrum”, säger rebelledaren Aleksandr Zachartjenko i ett uttalande via rebellernas egen nyhetsbyrå.

  Donetsk ska bli huvudstad för federationen som även ska få en egen grundlag och flagga.

  Zachartjenko säger att den nya staten ska bli Ukrainas efterträdare med rätt att representera hela Ukraina, utom Krim som Ryssland annekterade 2014.

  Men uttalandet fick genast svar på tal, då rebellerna i den norra utbrytarrepubliken, med staden Luhansk, omedelbart tog avstånd från planerna.”

  https://www.hbl.fi/artikel/ukraina-rebeller-utropar-lill-ryssland/

  Gilla

 4. Att okritiskt sprida desinformation från en rysk propagandakanal gör en till Putins nyttiga idiot vare sig det är oavsiktligt eller ej.

  Gilla

   1. Jag har inte påstått att det skulle vara falskt och jag har inte sagt ett ord om Aftonbladet. Jag skulle uppskatta om du inte försökte klistra åsikter på mig som jag inte har och istället bemötte det jag verkligen skrev.

    Gillad av 1 person

   2. Finns det något tråkigare än korkade gamla gubbar som sväljer propagandan med hull och hår?

    Gilla

  1. Omvärldens reaktioner är helt orimliga och förmodligen helt utan effekt. Det är sådana enögda som du som är mycket farliga. Är du beredd att långsiktigt få betydligt lägre levnadsstandard? Är du beredd att få lägre pension? Är du beredd att slå sönder världsekonomin för ingenting? Du är en känslostyrd och därmed mycket farlig människa.

   Gilla

   1. Ovanstående kommentar gäller dig också. Jag har inte skrivit ett ord om sanktionerna mot Ryssland, om det är det du syftar på.

    Gilla

   2. Men du Mikael Andersson,du implicerar att det skulle vara falskt iom att du säger att det är att sprida desinformation. Du måste bli mer tydlig men det är kanske svårt när man är känslostyrd så som du är för känslor påverkar tänkandet och det har du problem med.

    Gillad av 1 person

   3. OK, jag skall vara tydlig. Desinformation handlar primärt om att framställa motståndaren i dålig dager för att rättfärdiga sina egna illdåd. Den kan mycket väl bestå av korrekta om än vinklade uppgifter uppblandat med kraftiga överdrifter och rena lögner. Poängen är att förvirra motståndaren så att vederbörande inte vet vad som är sant eller inte. RT är ett statsägt mediabolag styrt från Kreml och därmed en del av Rysslands krigsinsats. Bara det faktum att de fortfarande sänder efter Rysslands omfattande censurlagstiftning häromveckan, då de få oberoende media tvingades lägga ner verksamheten och alla utländska media lämnade landet för att det blev omöjligt att bedriva seriös journalistik, gör att deras trovärdighet minskat till noll.

    Gilla

   4. Mikael Andersson, det måste till ytterligare en komponent för att kallas desinformation och det är att uppsåtligen vilja vilseleda. Sanningssökande kan därmed aldrig vara desinformation. Aldrig! Det är en ganska allvarlig och grov anklagelse du gör. Känslostyrd förvisso men det ursäktar inte dina grova anklagelser.

    Gilla

   5. Mikael Andersson,det är viktigt att söka sanning för att se vad som gick fel i relationen RU-UA. Vi kan säkert lära oss mycket av det som enskild och som land. Varje detalj är viktig för att få en helhetsbild.

    Gillad av 1 person

   6. Det håller jag med om till 100%. Men Russia Today är det sista stället man gå till om man söker sanningen.

    Gilla

   7. Det är din åsikt. Om du följt deras nyhetsrapportering genom åren som jag har hade du sett att de rapporterar mer nyanserat än vår egen statsstyrda media. Självklart ska man vara kritisk och inte tro på allt som skrivs, men ditt avfärdande saknar underlag. Vilken källa ska man enligt dig vända sig till om man söker sanningen med tanke på att de flesta nyhetssajter i världen har samma ägare?

    Gilla

   8. Det finns många som granskat RT genom åren, men det förmodligen mest ambitiösa projektet är RTwatch som drivs av Columbia School of Journalism https://rtwatchcuj.tumblr.com/

    Själv läser jag, tittar och lyssnar mest på DN, SvD, SVT, SR, New York Times, The Atlantic, The Guardian, The New Yorker, New York Review of Books och Slovak Spectator.

    Gilla

   9. Mikael Andersson,Det är väldigt intressant att se hur olika man kan värdera nyhetskällor och jag skulle aldrig ta många ord för sanning i de medier du räknar upp Mikael Andersson. Betänker man också att SR är en del av totalförsvaret och har en skyldighet att sprida statens lögner så framstår ditt förtroende för bland annat SR som naivt. Man har en särskild skyldighet och man kan lätt räkna ut att övrig media skulle ordagrant vidareapportera det som SvT och SR rapar upp.
    https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radios-uppdrag-i-krig-och-i-fred

    Gillad av 1 person

   10. Har du ens läst inlägget du länkar till? Där framgår att SR:s oberoende är grundlagsskyddat i både krig och fred.

    Gilla

   11. Mikael Andersson,du vet väl att det står inskrivet i grundlagen att kris-och krigslagar helt eller delvis kan upphäva grundlagen. Jmfr pandemilagen.

    Gilla

   12. ”Sveriges Radios oberoende är grundlagsskyddat i krig och i fred, här spelar både skyddet mot förhandsgranskning samt skyddet för det redaktionella oberoendet i yttrandefrihetsgrundlagen en central roll. Det finns alltså ingen gräns, Sveriges Radio har samma grundlagsfästa oberoende som andra medieaktörer. Grundlagen står över både skrivningar i sändningstillstånd och medelsvillkor.”

    Ett tips inför framtiden: Läs gärna i förväg det du själv delar. Det kan undanröja många missförstånd.

    Gilla

   13. Mikael Andersson, faktum kvarstår att SR är en del i totalförsvaret. SR lyder under regeringen eller en särskild krigsdelegation. Regeringen har i händelse av krig rätt att stifta lagar som upphäver grundlagen. Det är för övrigt ett stort problem vid krig när trovärdighet måste vara hög att SR har mycket låg trovärdighet hos minst en fjärdedel av befolkningen.Fråga valfri Sverigedemokrat ifall den litar på SR. Hur tänker du att det grundlagsskyddade oberoendet skall fungera när grundlagen är upphävd😂

    Gilla

   14. Hur kan någon sätta tilltro till DN, SvD, SVT och SR? Samtliga dessa måste underhållas med skattemedel för att de ska överleva. Skattemedel ska inte gå till rena lögnfabriker. Inte att undra på att det mesta går åt helvete i detta land när folk tar till sig dessa medias snedvridna syn på verkligheten.

    Gillad av 1 person

   15. Jösses, kan du inte läsa innantill, Rolf, ser jag ingen mening med att fortsätta den här diskussionen.

    Gilla

   16. Mikael Andersson, du måste börja med att söka sanning och i detta fallet behöver du inte gå till RT. Allt finns på Riksdagens hemsida. Krigslagar innebär stora inskränkningar i människors liv. Bland annat upphävs de grundlagar som du hänvisar till. Jo,det är slöseri med tid att bemöta en tramspelle som du. Det som du citerar från sr är ju ännu en lögn och du tror på den. Stackare.

    Gilla

 5. Ja det är ryssar som stödjer stölden av Ukrainas territorium. De är ”sovjetimperialister” och fortfarande kommunister. Lita aldrig på en ryss!

  Gilla

   1. Tror du att Ukraina kan bli en rättsstat och att därmed svenska lantbrukare kan få tillbaka sina maskiner som de ofrivilligt tvingades lämna efter att ha försökt att modernisera ukrainskt jordbruk? Hoppas att den speciella insatsen kan banka in vett i det kriminella och korrupta landet Ukraina.

    Gilla

   2. Hoppas att den speciella insatsen kan banka in vett i det kriminella och korrupta landet (fyll i valfritt land).

    Gilla

   3. Hade det handlat om ”kommunism” så hade de nog inte plockat bort hammaren och skäran ur sin flagga. Däremot är mycket statsägt, vilket jag anser är intelligent. Så hade vi det i Sverige innan idioterna nedmonterade försvar, beredskap, skola, vård och omsorg och började strössla pengar på EU och massinvandring.

    Gilla

 6. Tycker alla läsare som fortsätter hålla fast vid massmedias lögner om Ukrainakrisen ska se denna video. Dubbla måttstockar hela tiden. Har tyvärr ingen extern länk.

  Gilla

 7. Man måste onekligen beundra ukrainares mod.

  Russian Soldiers Confronted By Brave Couple When Entered Into Their Residence | Russia Ukraine War

  Gilla

  1. Ett annat hett ämne inför valet är drivmedelspriserna som bara under det senaste året ökat med drygt 70% för bensin och 60% för diesel. Omkring hälften av priserna består av skatter. Här har Moderaterna försökt profilera sig som motståndare till de sjukt höga priserna och inläggen på sociala medier med regeringskritik mot drivmedelspriserna tillsammans med löften om skillnad vid ett maktskifte avlöser varandra, men något många tycks ha glömt är att partiet samtidigt har varit en av de starkaste förespråkarna i riksdagen av reduktionsplikten som innebär att alla drivmedelsleverantörer måste blanda i en allt högre andel biodrivmedel.

   Facebookgruppen Politiskt inkorrekt har satt samman en avslöjande video där man påvisar att Moderaterna aldrig har protesterat mot reduktionsplikten, utan röstat ja till den samt hyllat den i riksdagen.

   Tur för våra riksdagspartier att svenska folket glömmer så fort och fortsätter rösta på samma partier år efter år trots deras uppenbara brister. 👍

   #onlyinsweden

   https://fb.watch/bH-6qn68Xy/

   Gilla

  2. Normala ukrainare behöver inte vara rädda för ryssarna. De flesta ukrainare talar ryska och de ser ungefär lika dana ut. De letar förmodligen bara efter nassarna som skapade statskuppen och eländet ihop med USA och deras marionetter. Tippar på att många ukrainska nassar redan gjort som de tyska nassarna gjorde. De har redan flytt landet. Snart är det över.

   Gilla

 8. Ovanstående kommentar gäller dig också. Jag har inte skrivit ett ord om sanktionerna mot Ryssland, om det är det du syftar på.

  Gilla

 9. Jenny ! man får mycket skit när man talar en annan sanning än den massmedierna presenterar men det kommer inte att vara så för evigt …..de förbrukar nu de lilla förtroende som fanns kvar efter covidiotin och snart är det helt utraderat. Flocken vaknar även om det tar lite tid innan de öppet vågar prata om det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s