Finns det inga gränser för inkluderingshysterin?

Som barn var jag väldigt intresserad av historiska personligheter och läste mängder av biografier, bland annat om Anne Boleyn – drottning av England som andra maka till kung Henrik VIII och mor till Elisabeth I.

Det har gjorts en del filmer kring temat genom åren och nu senast en ny serie på Viaplay där man tyvärr vikt sig för trenden att göra filmindustrin mer ”inkluderande” för att undvika anklagelser om diskriminering eller rasism genom att låta en svart skådespelerska spela Anne Boleyn, trots att det inte råder någon som helst tvekan om hur hon såg ut i verkligheten.

Liknande exempel är Den Lilla Sjöjungfrun som i nyversionen spelades av en svart flicka eller Agent 007 som numera spelas av en svart kvinna. Jag har inget emot att se skådespelare med olika etniciteter och i de nämnda fallen kan man ha överseende eftersom det är fiktiva karaktärer, men när det går till överdrift blir det lätt patetiskt, som i det här fallet med Anne Boleyn som är en riktig person som existerat även utanför vita duken.

Ingen skulle ens komma på tanken att låta exempelvis Martin Luther King, Diana Ross eller Ray Charles spelas av en vit person, men tydligen har det ingen betydelse när det gäller att karakterisera vita kända personligheter trots att det bara blir konstigt.

Bildkälla: Viaplay, Wikipedia

9 reaktioner till “Finns det inga gränser för inkluderingshysterin?

 1. Hur går egentligen detta ihop med debatten tidigare i år om att em vit skådespelare inte kan ge röst åt en svart karaktär i en tecknad film. Var det inte så diskussionen gick?

  Gillad av 2 personer

 2. Rasismens nya ansikte. Rasbiologin kommer till heders igen, bara i en ny variation. Inget skall få vara som det är, eller var. Ingen skall få vara sig själva. Återigen ser vi variationer av de överordnade och underordnade raserna, bara i nya innovativa variationer. James Bond 007 blir en afrikansk kvinna. Varför inte istället uppfinna något som Jamie Bondi 008 och skapa en ny karaktär på ett liknande tema. Karaktären James Bond har varit en individ av arrogant underhållande klassisk manlig bravado i 60 år. Varför inte skapa en slug, beräknande och förförande ny kvinnlig rollkaraktär av afrikanskt ursprung. Att klantat till saker tycks vara ett modernt obligatoriskt rekvisit.

  Gillad av 1 person

 3. Varför kan inte en vit medelårs man spela Kunna Kinte i Rötter eller 12 years of slave? Eller är dessa roller öronmärkta för de själva? Eller är de bara ”inkluderande” åt ett håll?

  Gilla

 4. Vi lever i en idiottid..I en värld styrd av drömmare och fanatiker
  Kartan går före verkligheten.
  Vi styrs via media av en en samling identitetsvurmare som saknar all form av verklighetsförankring som lever i en dröm…
  Men enbart I en riktning.
  ..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s