Ny afghansk migrantvåg att vänta när Turkiet sätter ned foten?

I och med oroligheterna i Afghanistan befarar nu Turkiet att man återigen ska få en massvåg med migranter till landet, något som man säger sig sakna kapacitet att hantera och många invånare tycker att landets gästfrihet pågått lite väl länge nu samt är trötta på att Turkiet ska vara en dumpningsplats för migranter

De senaste veckorna har turkisk media visat bilder av hundratals främst unga män som följer bergsstigarna över den iranska gränsen in i östra Turkiet. Enligt UNHCR bor redan runt 4 miljoner flyktingar i Turkiet – främst från Syrien, men den näst största gruppen består av ca 200.000 afghaner.

I onsdags stoppade den turkiska kustbevakningen en båt med över 200 afghanska migranter som man tror försökte ta sig til Italien och nu växer oron över att afghaner i Turkiet ska sätta press på migrantavtalet som Ankara ingick med Bryssel 2016 i syfte att förhindra migranter att ta sig in i Europa.

Den österrikiska kanslern Sebastian Kurz sade nyligen att stater som Turkiet definitivt är en bättre plats för flyktingar än Österrike, Tyskland eller Sverige – något som fick den turkiska utrikesminister att i måndags utfärda en varning om att Turkiet inte kommer att ta hand om en ny migrantvåg; ”Turkiet kommer varken agera gränspolis eller flyktingläger åt EU.”

Intressant utveckling och risken finns att Sverige kan komma få ta hand om en ny våg ensamkommande unga män från Afghanistan/Iran med eventuell repris av 2017 års demonstrationer för att få stanna i Sverige trots avsaknad av legala skyddsskäl – särskilt eftersom EU ignorerar problemen precis som de gjort med migrationsfrågan de senaste decennierna.

Så medan lycksökande migranter fortsätter dö på Medelhavet, och de som inte når ända fram utnyttjas av människosmugglare eller fastnar i slavhandlarnas klor, fortsätter vi skjuta problemet framför oss för det finns så mycket viktigare saker just nu – exempelvis klimatnödläget och coronapandemin.

#returntosender

#vembetalar

https://www.aljazeera.com/news/2021/7/28/fresh-refugee-arrivals-in-turkey-renew-anti-migrant-feelings

10 reaktioner till “Ny afghansk migrantvåg att vänta när Turkiet sätter ned foten?

  1. Reinfeldt har till och med skrivit en bok om det. Få förstod nog vad han menade när han beskrev svensken som ”det sovande folket”. På ett försåtligt sätt slog de sönder skyddsnäten med hjälp av sk flyktingar. Käppjaga din lokala moderat ända till helvetets utmarker.

   Gillad av 1 person

 1. Det är skrämmande att EU inte har ett eget fungerande gränsskydd utan måste förlita sig på Turkarna. Detta kommer att återigen kosta oss miljarder. Turkarna myser över situationen. Money talks säger antagligen Erguvan. Snacka går ju Sebbe Kurtz.

  Gillad av 2 personer

 2. Igår på Rapport hade SvT en snyftare över folk som fastnat på vägen nånstans i Serbien/Bosnien eller nåt. De ville vidare via Kroatien. Det låg ett minfält emellan dem och Kroatien. Polisen ville hindra dem från att trampa på en mina. Ingen fråga från ”reportern” varför de prompt skulle vidare. De bodde i nåt hus och mat fick de. De var från Pakistan. Var de kommer ifrån när de nått Sverige vet vi ju. Inte säger de Pakistan inte.

  Gilla

 3. Kommer ni ihåg för ca 20 år sedan , EU-toppen ”sålde på” oss Schengen-paketet –
  med försäkran om yttre säkra gränser med hjälp av Frontex. Då trodde och hoppades jag på
  ”fort EU” – men nej då – ett stort såll. Började förstå och lära mig att EU är ett experiment –
  förstörande och upplösning av nationer med hjälp av massinvandring från dysfunktionella ointegrerbara
  individer från främst MENA-länder och då givetvis islam – uttalades vid lämpliga tillfällen bl.a.
  av tidigare EU-commissionär irländaren och Bilderbergaren Peter Sutherland (avliden) .
  Svårt att inte känna förakt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s