En blivande statsminister bör kunna stå för sina handlingar

Ulf Kristersson och hans partikamrater ser Moderatledaren som ett hett statsministerämne som kan axla makten om han har turen med sig vid en riksdagsomröstning, men om han ska tillträda ett sådant tungt ämbete bör han dock rensa ut eventuella lik ur garderoben innan för att slippa få media hängande över sig.

Ett sådant lik är exempelvis adoptionsskandalen, där chilenska barn uppges ha tagits från sina mammor mot deras vilja och skickats till Sverige. Det faktum att Kristersson var ordförande för Adoptionscentrum, som genomförde de flesta av adoptionerna till Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag, vid den perioden när de avfärdade tidiga larm om oegentligheter samt vägrar svara på frågor när SVT:s Uppdrag granskning ifrågasätter hans eget ansvar rimmar illa, särskilt när han säger sig vara kapabel att ta ansvar för Sverige med allt vad det innebär. Det sista vi behöver nu är ännu en hal ål utan ryggrad på tronen som skyller ifrån sig så fort det hettar till.

Frågorna som Kristersson vägrar svara på:

• Du var ordförande för Adoptionscentrum 2003 när det kom uppgifter om oegentligheter kring adoptionerna från Chile på 70- och 80-talet – på vilket sätt utredde ni uppgifterna då?

• I programmet riktas det kritik mot att Adoptionscentrum kunde gjort betydligt mer för att utreda och vara transparenta angående kritiken och oron gällande adoptioner från Chile, redan 2004. Utifrån vad vi vet i dag – anser du fortfarande att Adoptionscentrum gjorde tillräckligt?

• Vilka talade ni med, som jobbat med Chile på den här tiden?

• Talade ni med några av de mödrar som nämns i utredningen, för att skapa er en egen bild?

• Hade ni kontakt med Ana Maria Olivares som skrivit rapporten?

• I er utredning kommer ni bland annat fram till att Adoptionscentrum inte ägnade sig åt uppsökande verksamhet. Vad byggde ni den informationen på för källor?

• Vid tiden som ordförande för Adoptionscentrum argumenterade du för att Sverige också måste kunna hämta barn från länder som är drabbade av inre oroligheter och korruption samt länder som saknar lagstiftning kring internationella adoptioner. Är detta din hållning också i dag?

• När du slutade som ordförande sa du att ”det finns frågor som den kommande styrelsen måste ta tag i, frågor som handlar om vår organisation och vårt förhållningssätt”. Vad menade du med det?

• 2003 kom det en statlig utredning, ”Adoption till vilket pris”, som ville ha mer krav och kontroller. Du uttryckte en stark oro för att detta skulle kunna innebära att antalet barn som kunde adopteras skulle minska drastiskt om samtliga förslag gick igenom. Hur ser du på detta i dag?

• Du var också kritisk till att Adoptionsorganisationer inte skulle få syssla med bistånd? Kan du i dag se några problem med att Adoptionscentrum också sysslade med bistånd?

• Du var den som kanske fick de allra tidigaste varningssignalerna till dig – vad är den stora skillnaden nu – varför kräver du en vitbok nu 17 år senare?

• Varför tror du att det har dröjt så länge innan den här frågan har prioriterats politiskt i Sverige?

• Vad behöver göras nu, enligt dig?

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ulf-kristersson-vagrar-svara-pa-fragor-var-ansvarig-nar-larm-om-stulna-barn-avfardades-for-18-ar-sen

7 reaktioner till “En blivande statsminister bör kunna stå för sina handlingar

 1. Fruktansvärt och jag har sagt det tidigare att bakom många adoptioner ligger det stora tragedier. Nu är det till och med tillåtet för samkönade par att adoptera. Ulf Kristersson är en av alla fega vidriga politiker,nästan lika hatad som nazisterna var och är. Han ligger dock i lä visavi Annie skosulan Klöv. Nooshi Dadgostar for president för övrigt,hon har nog den respekten hos alla partier som behövs. Vi är trötta på slapp och samhällsfarlig högerpolitik.

  Gilla

 2. Det där var väldigt tuffa frågor.
  Det var för tuffa frågor för tuffe Uffe.
  Det var för tuffa frågor för ett land som …
  Det påminner ganska mycket om det Tyska programmet som bla frågade ut Ann Linde, och det var ju inte så uppskattat av alla.
  Tack för bra inslag.

  Gillad av 1 person

 3. Att stjäla barn är en sak och det är riktigt egoistiskt och ondskefullt. Har bl.a. intervjuat Persia om hur hon blev kidnappad från Dominikanska republiken och hur svenska myndigheter håller henne i komplett mörker om sanningen. Men ändå är dessa ondskefulla gärningar precis vad man kan förvänta av de ondskefulla borgarbrackorna. Egoism.

  De rika borgarbrackorna, som ofta gjort det till en dygd av att stressa åt företaget för att tillskansa sig massvis med pengar för vräkiga villor, bostadsrätter och bilar, vill plötsligt ha ett barn i all sin narcissistiska ytlighet, gärna ett barn med mörkare hy för att kunna signalera godhet, fastän ljusare hy sannolikt är naturligare i vårt klimat.

  Det finns dock värre saker som de här borgarbrackorna håller på med, t.ex. att vurma för imperialistiska invasioner av nationer, statsterror, terrorism, sanktioner, följaktligen massmord av barn och massmigration från det elände som borgarbrackorna skapar, allt i namnet av absurd tillväxt och tillfället för globala banker att teckna krediter på människor. Alltihop stick i stäv mot vad äkta vetenskap uppmanar oss till, nämligen ekologisk hållbarhet, d.v.s. att inte bli så många och inte konsumera så mycket.

  En annan extrem ondska är att borgarbrackorna vägrar förbjuda glyfosat som sprutas i massvis över barnens mat och med all sannolikhet inte enbart förstör för insekter, men även för de barn som äter skiten. En bomb dödar oftast direkt, men utdragen cancer mördar långsamt under stort lidande. Det är nog ingen slump att t.ex. astma, spannmålsallergi och celiaki har ökat i spåren av borgarbrackornas kortsiktiga egoism.

  Men som alltid är den som tänker långsiktigt, samt ser borgarbrackornas ytliga psykopati tydligt, en vinnare. Satsa er energi rätt och rösta rätt! Stöd inte de där borgarbrackorna och stöd inte de som stödjer borgarbrackorna! I min värld innebär det att man inte skall rösta på något av riksdagspartierna.

  T.o.m. V vill stödja borgarbrackorna i S, MP och C, istället för att stå i opposition och bygga en stark äkta vänster, utan de dumheter som repellerar konservativt lagda människor, ex. massinvandringen av icke-flyktingar, terrorister, sekterister, kriminella och våldtäktsmän.

  Samma sak med V:s makabra radikalfeminism i syfte att förtrycka män, eller skrikvänsterns s.k. ”anti-rasism” d.v.s. att Black Lives Matter, men att ljushyades liv inte gör det. Hur skall detta ojämlika fokus dra röster av normalt funtade människor? Klart att man inte ska rösta för sådan sexism och rasism, oavsett vilken hudfärg eller kön man har! – Nej. Rösta rätt!

  Gilla

  1. Vad är rätt? Ett parti som inte innehåller borgarbrackor och som har anslutit sig till Valsamverkanspartiet.

   Gilla

 4. Detta gäller inte bara Chile. Det gäller adoptioner från många länder. När det gäller Kina kom jag 2006 handgripligen i kontakt med det. Vad som drev det var utländska, även svenska, svarta pengar i fickorna på kriminella för att köpa barn och gå förbi det officiella rutinerna. En tjänsteman på svenska ambassaden ringde och undrade om jag kunde hjälpa ett svenskt par som hade problem i umgänget med myndigheterna. Det var ett svenskt par i 45-årsåldern som kommit till Kina för att hitta ett barn att adoptera, men kinesiska myndigheter var så noggranna och för svåra att arbeta med. Man ville noggrant utvärdera deras lämplighet som adoptivföräldrar. Fanns de inte något sätt att gå förbi systemet. Dom påpekade flera gånger att dom var villiga att betala för sig, och pengar saknades inte. De kriminella var inte främmande för att sy upp ett par polisuniformer och kidnappa barn. Det var alltså svenska, bland annat, svarta pengar som drev detta. Det fanns så mycket pengar detta att gangsters byggde upp hela kopior av myndigheter för att lura naiva och okunniga utlänningar att dom verkligen hade med rätt myndighet att göra, och naiva okunniga svenskar tycks inte ha kollat. Precis som idag involverade man ingen som kunde något om Kina. Det var först BoXilai och senare XiJinping som satte stopp för verksamheten. En artikel kommer på min blogg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s