Tre scenarion – allt kan hända

Medan jag och barnen ska åka till Göteborg för lite förlustelser, är dagen D här för statsminister Stefan Löfvén och i dag avgörs hans öde i Plenisalen – såvida han inte själv gör ett aktivt vägval innan misstroendeomröstningen kl 10.00.

Löfven kan nämligen välja att avgå redan innan omröstningen och skulle då i stället kunna välja att utlysa extraval eller att lämna in sin avskedsansökan, vartefter talmansrundor inleds.

Skulle Löfvén välja att fullfölja omröstningen, riskerar han att bli den första svenska statsminister som blir nedröstad i riksdagen. Löfvén har då sju dagars betänketid på sig och efter det måste han ge ett definitivt besked till talmannen, vilket i sådant fall blir på tisdag efter midsommarhelgen.

Även då finns det två val – utlysa extraval, vilket vi inte har haft sedan 1958, eller be talmannen att försöka utse en ny statsministerkandidat, vilket innebär att regeringen blir en övergångsregering som enbart kan fatta de mest nödvändiga besluten.

Dessa talmansrundor kan pågå länge och vi minns hur det ”fikades” i flera veckor utan resultat efter förra valet. Faktum är att konstitutionen inte ger några som helst instruktioner och i praktiken kan talmansrundorna pågå hur länge som helst. Talmannen har däremot bara fyra försök på sig att föreslå statsministerkandidater för riksdagen – säger de nej till samtliga fyra kandidater blir det automatiskt ett extraval.

Skulle det bli ett extraval måste det ske inom tre månader efter att det utlysts och man kan då förvänta sig att det kommer hållas i september. Detta innebär dock inte att riksdagsvalet 2022 ställs in eftersom extraval inte påverkar de ordinarie valen, utan det kommer fortfarande att hållas som planerat i september 2022.

Således kan man konstatera att oppositionspartierna troligen inte är så sugna på att ta över makten nu, för vem vill egentligen leda ett problemtyngt land i kris under ett års tid där man varken kommer hinna skapa förändring eller kunna uträtta särskilt mycket av vikt innan det åter är dags för ett nytt val, varav en stor del av tiden dessutom kommer att gå åt till ännu en valspurt? Risken är dessutom stor att de ointresserade väljarna kommer rösta tillbaka det tidigare styret när man ser att inget positivt kommit ur det tillfälliga maktskiftet.

Man undrar hör Löfvén tänker? Om han väljer att avgå självmant kan det vara en lämplig exit för att slippa axla ansvaret för Covid-19 med allt vad det innebär och ännu en marionett skolad på Bomersvik kan partistyrelsen lätt vaska fram – Magdalena A, Ardalan S, Anders Y, för att inte tala om den mäktiga Morgan J, är några namn som media tidigare nämnt i dylika sammanhang som tilltänkta arvtagare.

Samtidigt är det inte omöjligt att S ser en god möjlighet till valpåverkan, om inte annat i det ordinarie valet 2022 – kunde det ske i USA trots bevis om att valfusk skett, när politiskt tillsatta domare och tjänstemän valde att blunda, kan de garanterat genomföra det här också. Det är för övrigt inte uteslutet att valfusk skedde vid det senaste svenska valet när Valmyndighetens sida kraschade under suspekta omständigheter och resultatet därefter ändrades markant till S fördel, även om vi förväntas tro att det var slumpen som gjorde att de fick tekniska problem just då.

Tre scenarion och allt kan hända, men kanske kommer de överens innan utsatt tid efter att Löfvén klivit över Annie genom att helt sonika stryka punkt 44 så att stormen blåser över innan den ens börjat. Löfvén kan då sitta kvar i orubbat bo mandatperioden ut – något tilltufsad och Dadgostar har å sin sida vunnit stor respekt hos sina väljare genom att hålla sin linje hela vägen, men inte medverkat till att släppa fram den ”blåbruna” röran.

I slutändan kan vi i alla fall räkna med att utkomsten varken kommer gagna landet eller oss medborgare i någon större utsträckning, ty det verkar vara symptomatiskt för politikereliten att först och främst se om sitt eget bästa.

#onlyinsweden

Bildkälla: Riksdagen.se

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-svaren-pa-de-viktigaste-fragorna-infor-misstroendeomrostningen

8 reaktioner till “Tre scenarion – allt kan hända

 1. Blir intressant med både ett ev nyval plus kyrkoval i september. Både S o C satsar ju på det senare så de får köra hårt!

  Gillad av 1 person

  1. Det gjorde det väl inte? En tokig opposition från V till SD avsätter en regering utan att ha ett eget alternativ. Tänk ifall den sk oppositionen hade stått samlade idag och sagt att de är överens om att bilda regering, DÅ hade det varit något men nu,nää Tompas.Å andra sidan har jag föga förtroende för ett parti som betraktar svensk polis som ett särintresse,nämnligen M. Kristersson såg ut som om han gjort på sig när svt frågade om han var beredd att bilda regering.

   Gilla

   1. Jo det gjorde det väl om avsikten var att avsätta regeringen och det gick ju galant. Nu firar jag med riktigt rökig maltwhisky, de du Roffe det är grejer de. Nåt ska man väl för fan ha att glädjas åt innan de avskyvärda äckliga musselmanerna gör allt så trist, grått och enformigt att inte ens du står ut med det. Nåväl detta om detta. Hur kommer ”regeringskrisen” att sluta? Mitt stalltips är att vi får dras med svetsloppan till nästa år. Shit happens.

    Gilla

   2. Självklart kommer Löfven tillbaka eftersom det inte finns något annat alternativ. Regeringskris är inget att fira.

    Gilla

   3. ”Regeringskris är inget att fira.”
    Det gäller att greppa varje liten ljuspunkt i tillvaron och denna händelse var ur min synpunkt en sådan. Hej hopp fallera.

    Gillad av 2 personer

 2. Nästa Tisdag är Stefan (kattenmed9liv) Lfven tillbaka i cockpiten på det långsamt störtande Sweden-planet. Och alla dom andra stolpskotten inne i värmen igen. I och med Dadgostars ”välkommen tillbka, Löfven – vi räcker ut hanen till S – ” blev det här statkuppsförsöjet just bara ett misslyckat försök. Tråkigt men nog så sant. Usch.

  Gillad av 2 personer

 3. Tror att bla S är livrädda för extraval, om mp åker ut så blir det ännu besvärligare för vissa. Därför vidtas nog andra åtgärder.
  Jag önskar extraval.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s