Politisk islamkarta i Österrike skapar protester

I torsdags lanserade Österrikes integrationsminister Susanne Raab webbsidan ”National Map of Islam” med namn och platser på över 620 moskéer föreningar samt tjänstemän och deras möjliga förbindelser utomlands. Den ledande muslimska gruppen ”Muslim Youth Austria”, har nu deklarerat att man planerar att lämna in en stämning mot förbundskansler Sebastian Kurz regering för att ha publicerat en kontroversiell ”politisk islamkarta”, medan gruppen ”Islamic Religious Community in Austria” (IGGOE) varnade för att man stigmatiserar alla muslimer som bor i Österrike som potentiella hot mot rikets säkerhet samt den demokratiska ordningen i landet. Man anser också att kampanjen eldar på rasism och exponerar muslimska invånare för en massiv säkerhetsrisk.

Enligt integrationsministern syftar kartan dock inte till att misstänkliggöra muslimer i allmänhet, utan målet är att bekämpa politiska ideologier framför religion.

Publiceringen av kartan har också ökat spänningarna mellan Kurz konservativa parti och deras koalitionspartner die Grünen, där talespersonen för integration och mångfald Faika El-Nagashi, twittrat att ingen medlem av hennes parti varken varit involverade eller blivit informerade på förhand samt konstaterade att projektet går tvärt emot allt vad integrationslagar och dialog ska handla om.

Även Turkiets utrikesminister postade en tweet i går där han slog fast att att Österrikes främlingsfientliga, rasistiska och anti-islam-politik förgiftar den sociala sammanhållningen och deltagandet i landet.

Tysklands evangelisk-lutherska biskop Michael Chalupka lade sig också i diskussionen och uttryckte oro samt uppmanade minister Raab att ta ner webbplatsen.

Intressant att se om den österrikiska regeringen kommer palla för både det interna och externa trycket eller stänga ned sidan. Samtidigt verkar en ny politisk skandal ha blossat upp som hotar att spräcka Kurz andra regering, där landets finansminister utreds för mutbrott och Kurz misstänks ha ljugit under ed, så kanske kommer kartprotesterna generera den sista knuffen som får regeringen att spricka på nytt.

En sak är i alla fall säker – det finns inte en chans att en liknande karta kommer publiceras av den svenska regeringen som hellre blundar för problemen än motar Olle i grind, vilket man ägnat sig åt i åratal medan hotet växer.

https://www.aljazeera.com/news/2021/5/29/austrian-muslims-to-sue-government-over-islam-map

7 reaktioner till “Politisk islamkarta i Österrike skapar protester

 1. De flesta muslimer är kaukaser (det finns även asiatiska och afrikanska, men är i minoritet av de som tagit sig till E.). Berörda bosätter sig i Europa, vars majoritet är kaukaser och reagerar sedan på att invånarna allt mer reagerar på olämpligt beteende av de förstnämnda. Hur kan det vara rasism? [ret]

  Gillad av 1 person

  1. Det är inte etniciteten, men vad som rör sig i hjärnan på individen, som avgör om denne utgör ett hot mot samhället, eller inte. Det är ingen skillnad på våra hjärnor mellan etniciteterna, däremot finns det en generell skillnad på våra hjärnor associerat till könet. Källa: Psykiatriprofessor Tara Swart

   Följaktligen kan dumhet inympad medelst sekterism avprogrammeras. Det är betydligt svårare att få män att feminiseras och omvänt, fastän våra svenska genusprofessorer och andra korkade individer på sina gräddhyllor, betalade av oss, inte vill inse detta, eftersom det är deras födkrok.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s