Baksidan av elbilsindustrin borde belysas mer

Litium är väldigt eftertraktat i stora delar av världen då det behövs till batterier, där alla nya eldrivna bilar spelar en stor roll. I det frodiga nordvästra Portugal finns kanske västra Europas största fyndigheter av Litium och här planeras det för flera gruvor, men lokalbefolkningen är inte särskilt roade över planerna på att förstöra deras närområde eftersom det kommer påverka deras sätt att leva med oväsende, damm och förstörelse av berg, skogar, ekosystemen samt djurlivet.

EU-kommissionen bedömer att efterfrågan på litium kommer öka dramatiskt och bli en bristvara på grund av elbilar samt ökat behov av energiförvaring, där det beräknas att det år 2030 kommer behövas upp till 18 gånger mer jämfört med idag samt 60 gånger mer år 2050 när unionen förväntas vara koldioxidneutral.

David Archer, VD för det brittiska bolaget Savannah resources som driver projektet, menar att man år 2025 förväntar sig att kunna tillgodose behoven för 9% av Europas elfordon samt anser att projektet kommer generera ”fantastiska ekonomiska och sociala effekter för lokalbefolkningen”.

Lantbrukaren Nelson Gomes och hans fru Aida Fernandes håller inte med, utan menar att det som är bra för dem är att fortsätta med sitt sätt att leva och producera sina produkter samt att folk som vill köpa elbilar bör tänka på att för att de ska ha en sådan bil så kommer berg förstöras, vattendrag försvinna och folk kommer att få sin livskvalitet kraftigt försämrad.

Dessutom är det känt sedan tidigare att batteriåtervinning för elbilar är allt annat än miljövänligt och att barnarbetare i Afrika utnyttjas i giftiga miljöer för att utvinna Kobolt. Vi vet också att utbyggnaden av elvägar kommer kosta oss skattebetalare en förmögenhet, medan den vingliga elförsörjningen i landet aldrig kommer att räcka till om alla skrotar sina vanliga bilar till förmån för en elbil.

Så varför driver EU på om elbilsanvändandet och varför säger inte Miljöpartiet nej när de ser att det kommer göra mer skada än nytta? Har vi ingen opposition som kan slå bakut? De gröna partiernas ambitioner tål att ifrågasättas och det blir allt tydligare att de varken har miljöns eller människors bästa för sina ögon.

#followthemoney

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/de-betalar-priset-nar-eu-ska-bli-gronare

10 reaktioner till “Baksidan av elbilsindustrin borde belysas mer

 1. Jag håller helt med, men det verkliga problemet är inte varken elbilar eller batterier, utan att svenskarna och västvärlden vägrar att ändra sitt beteende efter vad teknologin kan leverera idag, och staten, bilbolagen, oljebolagen, vägbolagen, kommuner, osv vill ha sina pengar. Nedsmutsning ger klirr i kassan. Man tillverkar fortfarande gamla fossilbilar – i vikt och storlek, och så hänger man på en elmotor och ett ton av batterier, och det är det som skapar problemen. Kinas lätta elbilar, som Sverige ratar, byggs för stadstrafik, 70 Km/t, 10 mils körning och 100,000 mils livslängd, och då blir det stora miljövinster med små återvinnbara batterier av antingen lithium-ion eller gastäta Led, men kunden kan välja. Återvinningen är ren och effektiv, Kina ligger främst i världen, men länder som Sverige vill inte ha den för den är kinesisk, efter välkänt mönster. Alla de som tjänar storkovan på nedsmutsning får in mindre pengar. Det är inte bara elbilar som det gäller, när tunnelbanan kostar 20 gånger mer än i Kina, varför tror ni svensken tar bilen och inte tunnelbanan. Att åka en sträcka Stockholm till Oslo i Kina kostar hundralappen och tar en dryg timma, i Sverige gäller bilen för snigeltåget kör på lappade banor från 1800 talet och är för krångligt. Sedan behöver man inte resa på samma sätt i Kina för digitaltekniken tar över. Man reser digitalt, 40% av Kinas BNP är nu digitalt. Sverige har inte ens börjat, och förbjuder den, Huawei och WeChat till exempel. Därför det lavinartade behovet av Litium, och det är bara en del av problemet. Råttboet av lagar, byråkrati, byråkrater och bestämmelser i den humanistiska stormakten gör det ännu värre. Orsak och verkan. Så sant som sagt, detta behöver belysas, men media vägrar. Man kan ju hamna i onåd med mediastödet.

  Gilla

  1. Det pågår en korrupt och klandervärd kamp mot Kina, p.g.a. den idiotiska globaliseringen. Det är globaliseringen och EU som måste bort, men det krävs ännu mer för ekologisk hållbarhet.

   Vi kan t.ex. göra billigare miljövänligare bilar, men ännu biter sig de stora företagen fast i principen om att skapa idiotiska lagar som skapar behov av underhåll som kan kompensera för de låga nybilspriser som de lockar med.

   Det meningslösa ”kuddkriget” med airbags, som kan undvikas genom diverse passiv säkerhet är t.ex. ännu inte över och de har förmodligen kommit överens om att köra med hybrider för att ha dyrt framtida underhåll kvar att tjäna pengar på.

   Om du köper två elcyklar på Biltema för ”Kina-pris” och svetsar i hop dem så har du strax en hygglig elbil för stadskörning för bråkdelen av vad en ny elbil kostar. ”This is ‘Not a Wheelchair’ – Introducing The Rig”

   Här har du en annan variant som ser intressant ut för framtida pensionering:
   ”Insane 80hp Electric mobility scooter from HELL!”

   Huawei och WeChat är tyvärr proprietärt. Föreslår därför öppet och fritt såsom Purism, GNU+Linux, WordPress, phpBB, Jitsi etc. Detta bör både Huawei och WeChat överväga, anser jag, men det vore väl kanske lite för ”kommunistiskt” för dagens monopolkapitalister i Kina?

   Gilla

   1. Huawei och WeChat är inte proprietärt i samma anda som alla amerikanska program som alla har sluten källkod och bakdörrar. Båda gör sin källkod tillgänglig för inspektion. Vi har även börjat få nya appar som bygger på samma system som WeChat men byggs helt fristående från Tencent, som utvecklat WeChat. Program som Jitsi är rena drömmen för USA spionaget, mycket lätt att komma åt. Några ”monopolkapitalister” liknande de amerikanska finns inte i Kina, vilket vi just har sett för Kina stänger ner dom, mest känd just nu är Jack Ma kartellen och monopolet dom försökte skapa.

    Gilla

   2. Jitsi är ett öppet fritt system som kan kopieras och förbättras om så önskas, t.ex. skulle man kunna lägga till krypteringsnycklar. Välkommen till den öppna fria rörelsen!

    Gilla

 2. Det är för en ”god sak” och då får man räkna med att barn utnyttjas i gruvor, att slaveriet kan leva vidare, att miljön påverkas, att lokala krigsherrar kan få makten, att mord begås, ett människoliv är inget värt, allvarliga hälsorisker för de som bryter i gruvan men allt detta är som sagt vad för en ”god sak” och det sker långt ifrån Östermalm, Söder och framför allt långt ifrån Regeringen så lite svinn får man räkna med och vinsten är att vi tror att vi får en bättre miljö i Sverige så visst är det fantastiskt, låter Miljöpartiet hälsa.

  Gillad av 1 person

  1. Detta pågår i Afrika, och det är just det som Kina motverkar genom att investera och utbilda lokalbefolkningen så teknologin ersätter kroppsarbetet och Afrikas länder kan ta bättre betalt för en förädlad produkt som inte brutits i gruvorna av barn, och det är just det USA så intensivt försöker motverka. USA vill fortsätta att köpa billigt råmaterial. Barn är billiga att arbeta i afrikanska gruvor.

   Gilla

 3. Tja, alla röstar för krigshets, tillväxt, kärnkraft, elbilar och ”framsteg”, fastän de vet konsekvenserna, men de vaknar inte förrän de egna barnen drabbas eller den egna miljön är hotad intill knuten. De kortsiktiga osolidariska människorna kan inte tänka ens i fåtalet steg. Det är tragiskt och det är därför de inte stödjer Vetenskapliga partiet, som säger sanningen. Människorna vill inte höra sanningen som kan hjälpa oss på lång sikt, och därför låter de sig luras av de psykopater som är villiga att ljuga dem rakt upp i synen. Det är makabert att de inte har vaknat upp än. En normalintelligent 12-åring borde fatta varthän det är på väg.

  Gillad av 1 person

 4. Olika problem med allt detta med eldrift. Kolla tyskarnas protester mot alla vindkraftsnurror som stör något för jävligt. Folk pallar inte bo kvar för att typ Södermalmsmaffian ska få sin el i storstäder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s