Extrem abortlag i Texas tar ej hänsyn till varken våldtäkt eller incest

I går undertecknade guvernören i Texas, Greg Abbott, en ny lag som förbjuder att avbryta en graviditet efter sjätte veckan. Abortlagen gör inget undantag för kvinnor som blivit gravida efter en våldtäkt eller incest och enligt Abbott ska lagen säkerställa att livet räddas redan vid första hjärtslaget.

Lagen öppnar också möjligheten för privatpersoner att stämma läkare som utför aborter eller någon som hjälper en kvinna med abort.

Texas abortlag är nu en av de mest extrema i landet och många kvinnor vet i regel inte att de är gravida i sjunde veckan. Minst tio andra delstater har också infört hårdare lagar, men ogiltigförklarats av domstolarna eftersom de strider mot ett tidigare beslut från USA:s högsta domstol. Högsta domstolen förväntas ta upp ärendet under hösten.

Man får verkligen hoppas att domstolen upplöser denna lag som är helt oacceptabel. Jag kan förvisso tänka mig att revidera Sveriges abortlagar så att fri abort sänks från dagens 18 veckor till 12 så att vi följer EU-standard, men lagar som syftar till att påtvinga kvinnor oönskad graviditet, där barnet dessutom kommer påminna om ett trauma resten av livet, kan aldrig ses som realistiska – snarare extremt kvinnofientliga.

https://politiken.dk/udland/art8216224/Texas-forbyder-abort-efter-sjette-uge

7 reaktioner till “Extrem abortlag i Texas tar ej hänsyn till varken våldtäkt eller incest

 1. Ett barn skall inte bestraffas med döden oavsett hur det kommit till.Jag tycker att det är en fin handling att lagstifta att barn säkerställs livet redan efter första hjärtslaget.Man blir ju rörd.Det är modigt att föreslå en sådan lag i vår tid men Texas backar inte barnamördare.Ja till livet !

  Gilla

   1. Kan de sära på benen så kan de nog också ta hand om följderna.Lagens strängaste straff skall alltid utdömas till barnamördare.Både det juridiska och det biologiska människolivet startar i befruktningsögonblicket.Det mest värdefulla och det mest sårbara skall ha lagens beskydd.

    Gilla

   2. Jag har ingen bestämd uttryckt uppfattning i den ena eller andra riktningen, men jag starkt anser att det är barnets framtid och välfärd som är viktigare än något annat. Att dö på fosterstadiet är bättre än ett liv inte värt att leva, men här måste samhället bli bättre. Som ung man körde jag landsortstaxi när jag gick på universitetet, och ett regelbundet återkommande uppdrag, speciellt på natten, var att köra distriktets barnmorska. Jag kommer särskilt ihåg en natt, ungefär fyra på morgonen, jag hämtade henne på en avlägsen bondgård. Allt hade gått perfekt med födseln, alla mådde bra, hon var dödstrött, lutade sig tillbaka och sa; ”Barn står nog i alla fall kvinnan närmast”, med avseende på spädbarn. Därmed borde kvinnor ha den största inflytandet på dessa lagar, men det är istället män, som Greg Abbott. När åsikter, lagar och verklighet inte överensstämmer, då gäller verkligheten, eller i alla fall borde gälla, men det är inte alltid så.

    Gilla

 2. Ja jag håller med Jenny här. Denna lag är faktiskt kvinnofientlig. Till syvende och sist måste det vara den havande kvinnan som fattar det avgörande beslutet.

  Gillad av 1 person

 3. En kvinna blir våldtagen som leder till befruktning.

  När har hon chans att misstänka oönskad graviditet? Efter 3-5 veckor av utebliven mens. Hon behöver testas och hur lång tid kan det ta?

  När graviditeten är bekräftad vill hon få abort och kontaktar sjukvården. Det tar sin tid, speciellt nu i detta undantagstillstånd.

  Om jag finge bestämma lagen, skulle jag sätta gränsen vid 10 veckor.

  Sedan tar barnets rätt att leva över.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fosterutveckling

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s