Sveriges klimatsmarta strategi – vi importerar plasten istället

Enligt regeringen har skatten på plastbärkassar som infördes för ett år sedan haft ”stor effekt” och Finansdepartementet basunerarut att EU-målet till 2025 med 40 tunna plastbärkassar per person och år är på väg att uppfyllas. Målet med plastskatten är att minska nedskräpning i natur och hav, dessutom har regeringen tidigare beräknat att plastskatten ska generera intäkter på 2,7 miljarder från 2021 och framåt.

Kritiker som Svensk Handel menar dock att skatten på plastbärkassar snarare riskerar att öka klimatbelastningen eftersom människor på grund av det höjda priset på plastbärkassar istället köper pappersbärkassar att bära hem varor i respektive avfallspåsar som inte tillverkas i Sverige för att slänga skräp i.

Faktum är att försäljningen av skattefria avfallspåsar i plast ökat i dagligvaruhandeln samtidigt som import av fossilbaserade avfallspåsar från Kina ökat – påsar som inte berörs av plastskatten. Sedan den nya skatten på plastbärkassar infördes förra året, vilket innebär att en kasse kostar cirka sju kronor, har avfallspåsar som säljs på Ica, Willys samt Coop ökat markant och i butiker går det att köpa en hel rulle med avfallspåsar för cirka 20 kronor. Samtidigt säljs allt fler pappersbärkassar.

Även om det går åt mindre plast vid tillverkning av en del avfallspåsar som är tunnare, hade Sverige kommit väldigt långt med våra egna plastbärkassar, där en stor andel tillverkades av plast gjort på sockerrör eller av returplast.

Men våra styrande ville likt förbannat återigen försöka visa att Sverige är bäst i klassen och tog sig an Liberalernas ogenomtänkta förslag om plastskatt utan att göra en konsekvensanalys – ett ord som är tämligen okänt i maktens korridorer – som i slutändan lett till att vi har slutat använda fossilfria plastpåsar och istället importerar fossilbaserade påsar från Kina. Bra jobbat Bolund och gänget! 👌

#brorduktigborintehär

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/regeringen-om-plastskatten-den-verkar-ha-haft-stor-effekt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/efter-plastpaseskatten-forsaljning-av-avfallspasar-har-mer-an-fordubblats

14 reaktioner till “Sveriges klimatsmarta strategi – vi importerar plasten istället

 1. Jag tror inte att jag har köpt med mig en plastkasse från affären på ett helt år, och bara någon enstaka pappkasse. Nåt måste hänt i vart fall.

  Gilla

  1. Jag har köpt några ibland. De är mer stabila än skräpet från Kina och dessutom mer miljövänliga. Det som har hänt framstår väl tydligt – vi importerar fossilbaserade påsar!

   Gilla

   1. Vad det rör sig om är inte någon tanke på miljön, utan att den styrande makteliten behöver mer pengar. Det är det som styr besluten. Här i Kina har plastförpackningarna blivit så rejäla och av sådan kvalitet att man skäms för att slänga dom. Det är ju bra hushållsföremål som går att återvända åtskilliga gånger, precis som gaffel, kniv och tallrikar. Sedan har man en otroligt effektiv återvinning. Gammal plast har ett värde, och det finns folk som lever gott på att samla in gammal plast och sälja till återvinning. Tillverkningen av plastföremål har ändrats för att göra återvinning lätt, alltså inga lamineringar. För all del, det är bara bra för sysselsättningen i Kina att svenskarna kommer hit och begär att Kina skall tillverka skräp åt dom, men det hjälper inte miljön i Sverige.

    Gilla

 2. När något presenteras som ”smart”, så är det smartaste att hålla sig borta ifrån det. Det är enbart ett förnedrande och förolämpande försäljningsargument, tänkt att lura folk att tro att de är smarta, om de faller för det. Att verkligheten är raka motsatsen, ser vi t.ex. när det gäller att vara ”klimatsmart”. Ett av många exempel, där man vänt upp och ner på ords definitioner …

  Gillad av 1 person

   1. Träffar inte ens tavlan i dagens värld. Du hittar lika lite plast på gatan eller i floden idag i Kina som du hittar sedlar eller guld. Folk råkar till och med i gräl över vem som skall ha den tomma plastflaskan för att sälja till återvinning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s