Mogadishus första kvinnliga rickshawförare uppmanar andra kvinnor att försörja sig själva

Internationella Kvinnodagen står för dörren och det är på sin plats att lyfta fram bra förebilder, som exempelvis 28-åriga Saynab Abdikarin som är den första kvinnliga rickshawföraren i Mogadishu. Abdikarin får folk att vända sig om efter henne vart hon än kör i Somalias konservativa huvudstad eftersom hon är den första kvinnan som kör rickshawtaxi på stadens gator – något som under lång tid endast utförts av män.

Abdikarian har fem barn och tog sig an jobbet för tio månader sedan då hon inte hade något val efter att hennes man lämnat henne med barnen.
-”Jag tror att alla jobb som män utför kan även kvinnor göra. När min make lämnade mig hade jag ingen som försörjde mig. Om ett av mina barn blev sjuka så hade jag ingen som kunde hjälpa mig, så jag arbetar för mina barns skull.”

Men att köra taxi i Mogadishu har många utmaningar. Förutom det sociala missnöjet där en del män anser att kvinnor ska stanna hemma och inte arbeta, utsätts Abdikarian för många faror som är associerade med hennes yrke – bland annat säkerhetsstyrkor som öppnar eld, attacker från terroristgruppen al-Shabab samt riskerna med att arbeta efter mörkrets inbrott i en stad med mycket kriminalitet i vissa områden.

Stadens kvinnliga invånare är dock mycket glada över att det numera finns en kvinnlig förare som de kan ringa och många uppmanar sina väninnor att ta Abdikarians taxi för att uppmuntra henne att fortsätta. Hennes manliga kollegor välkomnar också en kvinna till branschen och hoppas att fler ska följa i hennes fotspår och börja arbeta.

Somalia har en av de yngsta befolkningarna i Afrika, med över 70% som är under 30 år, men tre av fyra unga somalier är arbetslösa. Enligt FN planerar över 60% av landets yngre befolkning att lämna Somalia för att hitta bättre förutsättningar utomlands, men Abdikarian säger att unga människor inte borde överge Somalia eftersom det finns arbeten i landet – även för kvinnor – om man verkligen vill arbeta.

Inspirerande att ta del av och hoppas Abdikarian fortsätter!

Det är väl för övrigt märkligt att den svenska regeringen inte sagt ett knyst om att man borde börja repatriera människor tillbaka till Somalia nu när läget stabiliserats någorlunda i landet? Vi har dessvärre en stor andel somalier i landet som aldrig kommer att komma i arbete och då tänker jag speciellt på kvinnorna som dels inte får arbeta för sina män samt dels är rejält begränsade på grund av sina religiösa klädsel. Det är en enorm summa det kostar varje år att försörja dessa människor förmodligen livet ut och många av deras döttrar förväntas vandra samma väg som deras mödrar gjort med ansvar för hushållet samt barnafödande

Varför vågar vi inte prata mer öppet om dessa problem i Sverige? Hur ska man kunna tackla problem när det är tabu att prata om det?

Det var inte så länge sedan som Arbetsförmedlingen kom ut med alarmerande siffror som pekade på just den växande gruppen med invandrarkvinnor som inte kommer ut i arbete och ämnet var på tapeten i någon vecka innan man återigen lade locket på. Problemet återfinns självklart hos flera invandrargrupper och somaliska kvinnor var bara ett exempel. Vi biter oss själva i svansen när vi förnekar problemen och kastar epitet om rasism omkring oss så fort ämnet kommer på tal.

Precis som med allt annat så går det inte att fylla på systemet hur länge som helst som vår rödgröna regering och dess stödpartier tycks tro, så förr eller senare kollapsar det och jag tror vi närmar oss det sistnämnda med stormsteg.

#onlyinsweden

#sistersaredoinitforthemselves

https://www.aljazeera.com/features/2021/3/7/saynab-abdikarin-mogadishus-first-female-rickshaw-taxi-driver

9 reaktioner till “Mogadishus första kvinnliga rickshawförare uppmanar andra kvinnor att försörja sig själva

 1. Problemet är att afrikanska män tillåts bete sig hur illa som helst.

  Afrikanska myndigheter borde kräva av männen att de tar ansvar för sina liv. De ska inte kunna smita ifrån sina barn!

  Gilla

  1. Inte bara afrikanska män, och för den delen, inte bara män. Huvudsakligen är det kvinnor som dumpar familj och ansvar när dom vill ha frihet och hälften av tillgångarna. Kina har modern lagstiftning som har stoppat dessa ”guldgrävare” (gold diggers) av båda könen. Endast det du tillfört får du ta med dig ut.

   Gilla

 2. Tänk så här för en stund:Om vi aldrig dragit på oss en MASSA externa kostnader, som nästan alla politrukerna var överens om 1975-hur hade det sett ut? 4 h arbetsdag, <50% i $katt & dubbelt så bra tex, medborgarlön?
  Nirvana nästan?

  Mvh Per

  Gilla

 3. Undrar om den feministiska regeringen är nöjd med hur de ser på den Internationella Kvinnodagen i Sverige, tänker mest på hedersvåldet, balkongflygningarna som fortsätter, flickor som blir bortgifta, där kvinnorna täcker sina kroppar för att männen ska få ”andra tankar”, våldtäckter som pågår i parti och minut, misshandlade kvinnor och alla förtryckta kvinnor som inte har någon talan och som lever i vårt land. Regeringen säger att de är feministiska, själv undrar var tar de ställning och hur de hjälper kvinnorna som blir utsätta. Eller blir det jobbigt för dem när de är fel sorters män som begår de mesta av dessa brotten? Dessa männen faller inte inom ramen för ”vita män” och då blir det problem, det blir ju svårt att svartmåla sin nya röstboskap.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s